Nakladané vlašské orechy
Andrej Hurajt
šéfkuchár hotela Atrium v Novom Smokovci, 20. januára 2013
šéfkuchár hotela Atrium v Novom Smokovci, 20. januára 2013
Foto: Robert Hüttner
10
porcií
porcií
14 dní minút
príprava
príprava
10 minút
tepelná úprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Pred začatím je dobré natiahnuť si gumové rukavice, aby neostali čierne ruky. Vidličkou narobíme do zelených orechov diery a na 14 dní ich ponoríme do čistej studenej vody, ktorú treba každý deň vymeniť.
- 2
Z cukru, vody, škorice, klinčekov a pomarančovej kôry uvaríme sirup, do ktorého pridáme už teraz čierne orechy a varíme domäkka. Potom naložíme orechy do malých pohárov a zalejeme ich sirupom. Sterilizujeme 10 minút.
- 3
Podávame k jedlám z diviny a k dezertom, predovšetkým k tým, kde sa používajú suroviny ako škorica, perníkové korenie, hruška a vanilka.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Orechové listy majú baktericídny účinok, používajú sa preto aj na liečenie zapálených ďasien a hnisajúcich ložísk v ústnej dutine. Čistia krv, preto nimi liečime znútra kožné ekzémy, akné, chrastavé ložiská na hlave a pri nechtoch. Zastavujú tiež hnačku, tíšia bolestivé hemoroidy a podporujú rast vlasov. Posiľňujú činnosť imunitného systému.
Zápar z orechových listov používame aj pri očných zápaloch, pri angíne a zdurených lymfatických uzlinách.