Najlepšie cesto na pizzu

kristinamia - fotkakristinamia, 22. októbra 2015

Recept mam od znameho, ktorý vlastní pizzeriu vo vačšom Slovenskom meste. vyskusala som už vela ciest ale ani jedno nebolo také dobré. Samozrejme pizza Zobraziť celý popisRecept mam od znameho, ktorý vlastní pizzeriu vo vačšom Slovenskom meste. vyskusala som už vela ciest ale ani jedno nebolo také dobré. Samozrejme pizza pečená v špecialnej peci je nenapodobitelná. Ale ako domáca je táto fantastická.

6-8
porcií
5 minút
príprava
15-20 minút
na 220 °C

Suroviny

600 g
350 ml
100 ml
1 ČL
1/2 ČL
2 ČL (alebo čerstvé 42 g)




Postup

  1. 1

    Vsetky suroviny zmiesame do hladkeho cesta, prikryjeme foliou a nechame v chladnicke odpocinut 1/2-1 h. Kludne mozeme aj dlhsie, aj do dalsieho dna.

    Najlepšie cesto na pizzu - obrázok 1
  2. 2

    Rozdelime na dve polovice a kazde roztiahneme naolejovanymi rukami na naojelovany plech. Potrieme kecupom, alebo rajcinovou pastou a navrstvime ingrediencie podla chuti. Ja som pridala, kecup, pizza korenie, syr, olivy, kukuricu, sunku a zase syr. Kraje som potrela cesnakom zmiesanym s vodou a solou.

    Najlepšie cesto na pizzu - obrázok 2
  3. 3

    Z jednej davky vykdu dva plechy. Dame piect do vyhriatej rury na 220 stupnov a pecieme cca 15-20 minut. Po vytiahnuti som zase kraje potrela cesnakovou vodou. Vypada zhorene, ale nieje, fotak foti prilis na tmavo.

    Najlepšie cesto na pizzu - obrázok 3

Diskusia k receptu

mkuchm
To cesto je fajn,, ale nemusis pouzivat susene drozdie. Pouzi normalne pekarenske cerstve drozdie.

A skus dat tomu trosku iny rozmer,,
omacku si sprav z rajcinoveho pretlaku, podtenych rajcin, bazalky, cierneho korenia a olivoveho oleja.
syr nastruhaj hned na tuto omacku, a struhaj ho nahrubo.
namiesto kukurice pouzi nieco ine,, napriklad hriby alebo kapary (kukurice sa fakt na pizu nehodi)
a skus kombinaciu sunka a prosciutto.
na vrh nastruhaj dobry parmezan. ale len trosku, ma vyraznu chut,
nezabudni na cibulu, ta doda tu pravu chut pizze,, a jemne to cele dochut oreganom. Cesnak je fajn,, daj ho po krajoch,, zmiesany s olivovym olejom..

kristinamia
Ked som pouzila susene drozdie, tak som asi na to mala nejaky dovod, nebudem pouzivat cerstve, ked pouzivam susene...kazdemu chuti nieco ine, toto je moj recept... Ako nechapem, preco ma vzdy niekto potrebu menit recept a silou mocou vnucovat svoje chute druhym... Dakujem za tip, ale ja budem robit to co chuti mojej rodine, nie niekomu inemu...
amilka2
Mam tiez taky recept bez vajca a s olivovym olejom. Dávam typ na rýchly základ: rozmixované čerstvé paradajky s cesnakom soľou oreganom plus nadrobno nakrajanou cibuľou šunkou alebo salamou.Navrch potom ešte doložím, podľa požiadaviek konzumentov : nivu, olivy, klobasku alebo čokoľvek ..upečiem a strúhaný syr dám až po upečení a ešte vložím do horúcej rúry, aby sa roztiekol.
nadia56
@Kristinamia , tvoj recept na pizzove cesto je vyborny, robim ho tiez ako ty a vzdy len so susenym drozdim / pouzivam ho na vsetky kysnute cesta/ len namiesto vody davam mineralku alebo sodovku,
pekny den ti prajem ☺
aleana
@mkuchm a odkiaľ to máš že kukurica sa nehodí na pizzu? Je na to nejaký predpis čo sa hodí a čo nie? Predstav si že mne pizza s kukuricou veľmi chutí.... Veď komu sa to nehodí, nech si ju nedáva. Ja tento recept určite vyskúšam.
kristinamia
@nadia56 vacsinou doma, nemam sodu, ale niekedy to urcite vyskusam... Ja som zacala pred nedavnom pozivat susene drozdie a som s nim velmi spokojna, doma mam pol kila, aj tebe pekny den :-)
kristinamia
@amilka2 dakujem za tip, robim si zaklad trochu inak ako ty, ale prave teraz, ked som robila tuto pizzu, to bola rychlovka, tak som pouzila kecup... Neviem co je na kecupe, take zle, ked je kvalitny...
drajan
Ja mám rada také "chlebové" cesto na pizzu, či je to už správne alebo nie, cha... chcem sa opýtať autorky receptu, či ide o "chrumkavú" pizzu alebo je cesto také "mäkkšie", recept sa mi páči. Vyskúšam...ale rada by som poznala odpoved na moju otázku. vopred ĎAKUJEM za ňu aj za receptík. Pekný deň.
jozka2
Do cesta tak 2 pl oleja.1 dl na 600g muky ,je vela a menej drozda,ono by ani nemalo kysnut ale odpocivat,bola som svedkom v jednej talianskej pizzerii,ze ho nechavaju v chlade nabotnat cez noc.Cesto je vlacne a elasticke a da sa krasne tocit na ruke na pozadovanu velkost a hrubku.
1x lilimi
kristinamia
@jozka2 nie je to vobec vela a drozdia tak isto... a co sa tyka toho kysnutia, kde je napisane ze ma kysnut? Skus si precitat este raz recept...
@drajan cesto je skor makke ako chrumkave, chrumkave mozu byt kraje, ked ich nepotries vodou, ja som ich urobila makke kvoli malej, ale mne by tiez chutili chrumkavejsie
1x vera29
drajan
@kristinamia , dakujem za odpoveď, takú mám potom rada... tie tenučké chrumkavé mne akosi nechutia, takže skúsim...DAKUJEM PEKNE
mezi
Cukor, hoc len jedna lyžička je zbytočný, pre kvasnice postačí obsah sacharidiov obsiahnutý v samotnej múke. Na 600 g je použitých zbytočne veľa droždia. Úplne postačí 25 g. Takto urobené cesto pravdepodobne preráža po chuti kvasníc, čo samozrejme nie je cítiť, pre chuť oblohy. Ochutnajte však samotne upečené cesto. Pizzové cesto má byť silne chlebové a nie koláčové, t, j, jeho prvotná chuť musí byť po múke, vrátane vône.
1x kveto
jozka2
O nic mi nejde,len som povedala,ze oleja je vela.
jozka2
O nic mi nejde,len som povedala,ze oleja je vela.
jozka2
Sorry ,kleplo to 2x,mezi ti to vysvetlila krasne, jasne,vela drozda a vela oleja tak nanajvys 2 pl.do cesta.Dava sa plnka a syr a toto je velmi mastne.Cesto ma mat fantasticku chut po chlebe.Mne o nic nejde,ale ak to niekto po tebe upecie zbytocne premasti.Pozri si talianske pizze na inych veboch a porovnaj.
kristinamia
@jozka2 ja som ti napisala, ze nie je vela oleja, ani drozdia, nikto nic zbytocne nepremasti, ak niekto chce piect pizzu podla ineho receptu, je to jeho vec, receptov je milion a kazdy je iny, do tohoto receptu idu dve lyzicky suseneho drozdia a deci oleja, alebo ho kam pre teba prerobit? tento recept je recept a nie tipovacka... Dakujem za pochopenie... Pekny den.
kristinamia
@mezi predstav si ze ani samotne cesto nie je citit po kvasniciach... Nie je och tam vela, v tomto recepte je vsetko tak ako ma byt, mozno je iny, ako ten vas, ale o tom to cele je!!! Kazdy recept je iny a kazde cesto inak chuti. Cukor tam ma tiez svoje opodstatnenie. Prosim ta, nemen moj recept. Dakujem
kristinamia
@mezi predstav si ze ani samotne cesto nie je citit po kvasniciach... Nie je och tam vela, v tomto recepte je vsetko tak ako ma byt, mozno je iny, ako ten vas, ale o tom to cele je!!! Kazdy recept je iny a kazde cesto inak chuti. Cukor tam ma tiez svoje opodstatnenie. Prosim ta, nemen moj recept. Dakujem
torticka
@dormella , hadam pouzijem spravny nazov, ale ten link ma zaujal. Obrazky su pekne. Ale, ked neviem, ako by som si to prelozila. Je tam nieco take, co mi to prelozi?
Vsimli ste si kolko som napisala komentarov?
dormella
V teste je zbytecne moc kvasnic a oleje. Na 1/2 kg mouky staci bohate 20-25 g cerstveho drozdi, 2 lzice oleje, ne 2 dcl. To vse (zalezi na teplote) klidne vykyne behem 2-3 hod, lepe jeste, kdyz testo dvakrat srazite, aby kynulo pomaleji. Prakticky by tech kvasnic stacilo i 10-12 g, nepospichame-li, testo vykyne stejne. V domacich podminkach plati pomer 5% kvasnic z celkove vahy mouky. Co se tyce ulozeni do lednice a pouziti az druhy den, tak pak se drozdi pouziva jeste mene, tak 5-7g. Tedy zadelat, nechat chvili v pokojove teplote a pak ulozit do lednice, kde teprve testo v pohode vykyne tzv. pomalym kynutim, kt. je mnohem zdravejsi, nez "rychlokynuti". Tim, ze tam davate tolik oleje, musite dat i hodne kvasnic, ale jak uz tu nekdo rekl, pizza neni olejova "buchta", ale jen ochuceny, obycejny bily chleb. Tez je ale pravdou a musim uznat, ze kazdemu chutna neco jineho......ja jen rikam, jak se dela pizza testo v Italii....
jujoska
@dormella velmi sa mi pacia tvoje poznamky k niektorym receptom. Normalne by som si ich mala zacat zapisovat, lebo byvaju dost uzitocne
steffik
Recept je odskúšaný. Pizza padla za chvíľku. Robila som ju z celozrnnej múky a mala som veľmi husté cesto, tak som dodala vody. Ostatné suroviny tak ako v recepte, len som si urobila pastu na potieranie cesta z čerstvých paradajok zo sklenníka a bazalky. To som urobila naozaj dobre, celková chuť pizze super. Odporúčam tento recept. Nepečiem zo sušeného droždia, ale asi už budem.
cesminaz
Napíšem aj sem,kedže som išla vlastne podla cesta z tohto receptu.Ja som pouzila čerstvé kvasnice,tak ako je písané 42g.A cesto som mala v chladničke 2hodiny,nie celú noc.Moj komentar s fotkou som pridala k tvojmu receptu na pizzu :-)
dormella

Autorka pise, ze 2 lzicky instantniho drozdi, tedy 6 g = 42 g drozdi cerstveho.
Spravny pomer je: 2 lzicky instantniho drozdi = 15 g drozdi cerstveho.
ermina2
...isla som presne podla receptu,vysli mi 2 velke plechy a 1 mini pizza...je vyyyborna!!!!ukladam a urcite uz peciem iba podla tohto recceptu...
ermina2
...pizzu podla tohto receptu uz robim 2. krát a je naozaj vyborna...zamenila som obyčajnú muku za spaldovu celozrnnu a tiez si to pytalo viac vody...recept mam ulozeny...pizza vybornaa
kittanna
Sice som bola skepticka s tym cestom v chladnicke, ale nepriek tomu som vyskusala dnes tento recept a mozem povedat, ze nelutujem. Cesto vyyyyyyyborneeeeee a jednoduche :) pre mna osobne si nabuduce dam viac soli, 1/2 lyzicky sa mi zdalo chutovo malo ale kazdemu ako pochuti :) DAKUJEM za recept :) ulozeny a urcite som nerobila posledny krat :)
sisa35
Robila som presne podla receptu a cesto uzasne!!! Recept ulozeny a uz robim len tento
maminamajka
Perfektné cesto na pizzu. Robím ju aj z čerstvého aj sušeného droždia. Veľmi chutná! Odporúčam!
vera29
Super receptík,už som robila dvakrát aj som zmrazila a aj tak Polo super.
aicul88
Výborné cesto na pizzu, nakoľko som mala časový sklz, dala som ho iba na pól hodinu do chladničky a krásne napučalo. Chutilo dobre a vyšli by mi z neho z prehľadom aj tri plechy ale cesto by bolo tenšie. Odporúčam.
helka211
Skvele cesto ...síce som robila bez syra ale cesto je úžasné...l


fejofejo
@mkuchm (23.10.2015 09:58)

Kamos, pocuj, nepoucuj tam, kde to nema miesto. To cesto je vynikajuce - prave som ho vyskusal. Je prave na mieste pouzit pri tomto type cesta/kysnutia susene drozdie. Pretoze nezarabame kvasok. Presne tak by to mimochodom urobili v 90pct talianskych receptov. Okrem toho, tu sa nesnazime o neapolsku alebo rimsku pizzu. Tu ide o to, aby sme dosiahli co najlepsi vysledok doma a vychuntali si skvelu domacu pizzu, ako od mamy, z detstva. A to sa mi mimochodom, pri tomto ceste podarilo. Ak tu uz hovoris o inom rozmere (ktory vobec nesuvisi s cerstvym drozdim, ale ze vobec), tak neviem ako mozes pisat o omacke s pretlakom a ciernym korenim. Ano, kukurica sa na pizzu nehodi - ak hovorime o pizzi z pseudopizzerii s nadychom 90. rokov. Ale presne na tuto domacu sa hodi. Dokonca v mojom pripade aj varene vajko :) A rovnako aj kvalitny kecup namiesto paradajkoveho zakladu - na taku pizzu idem do restauracie. Co sa tyka parmezanu, ten sa ti v tomto pripade vysusi a bude z neho skor neprijemna krusta. A este na margo teploty - 280 stupnov v konvencej domacej trube nie je dosiahnutelnych, maximum je 250. A na tuto pizzu staci presne 200-220, ako pise autorka receptu. Nie sme v pizzerii, ale doma. Cesto bolo brutalne, @Kristinamia , dakujem. Za mna - co mozem odporucit - pouzit muku 00 urcenu na pizzu a nezabudnut preosiat. Olej som dal olivovy, ale uplne v pohode v tomto pripade funguje aj bezny rastlinny.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia