Najlepší koláč mojej mamky

gulivere - bez fotkygulivere, 28. augusta 2011

Pripomína mi detstvo, prevoňal celú kuchyňu, keď ho mamka robievala nenásytným bruškám svojich detí (7) :-). A mohli sme si vybrať, ktorý nám chutil Zobraziť celý popisPripomína mi detstvo, prevoňal celú kuchyňu, keď ho mamka robievala nenásytným bruškám svojich detí (7) :-). A mohli sme si vybrať, ktorý nám chutil viac, priznám sa, mne chutili oba.

15
porcií
30 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
750 g
250 g
250 g
2 ks
2 ks
1 balíček
5 PL
1,5 - 2 kg
podľa chuti
podľa chuti
0,5 kg
2 ks
podľa chuti
1 balíček




Postup

  1. 1

    Zo surovín na cesto si na doske uhnetiem cesto. Mlieko doň pridávam len v prípade, že sa nechce spojiť. Hotové rozdelím na dva diely, rozvaľkám, jednu časť dám na plech (netreba vymazať). Posypem trochu strúhankou, aby absorbovala vlhko z plniek.

  2. 2

    Urobím si plnku z jabĺk: očistené jablká nastrúham, podľa kyslosti a chuti posypem cukrom a škoricou, nechám postáť, kým pustia šťavu, vyžmýkam a dám na polovicu cesta. (Šťava, ktorá ostane, je u nás pochúťka, mňam:))

  3. 3

    Tvarohovú plnku urobím zmiešaním surovín, ak je príliš mokrá, vzniknutú šťavu zlejem. Dám na druhú polovicu cesta.

  4. 4

    Druhý plát cesta položím na vrch. Popichám vidličkou. Ak sa stane, že cesto sa nepodarí preniesť na koláč v kuse, jednoducho z neho urobím mriežku, poprípade dám schladiť na pár minút do mrazáku a nastrúham. Dám do rúry cca na 180°C. Treba dávať pozor, pečie sa rýchlo, nesmie zhnednúť, má byť len jemnučko zlatavý. Hotový po miernom vychladnutí posypem práškovým cukrom. Prajem dobrú chuť :)

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia