Najlepší koláč mojej mamky

Autor receptu: gulivere

Pripomína mi detstvo, prevoňal celú kuchyňu, keď ho mamka robievala nenásytným bruškám svojich detí (7) :-). A mohli sme si vybrať, ktorý nám chutil viac, priznám sa, mne chutili oba.

15
porcií
30 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Zo surovín na cesto si na doske uhnetiem cesto. Mlieko doň pridávam len v prípade, že sa nechce spojiť. Hotové rozdelím na dva diely, rozvaľkám, jednu časť dám na plech (netreba vymazať). Posypem trochu strúhankou, aby absorbovala vlhko z plniek.
  2. Urobím si plnku z jabĺk: očistené jablká nastrúham, podľa kyslosti a chuti posypem cukrom a škoricou, nechám postáť, kým pustia šťavu, vyžmýkam a dám na polovicu cesta. (Šťava, ktorá ostane, je u nás pochúťka, mňam:))
  3. Tvarohovú plnku urobím zmiešaním surovín, ak je príliš mokrá, vzniknutú šťavu zlejem. Dám na druhú polovicu cesta.
  4. Druhý plát cesta položím na vrch. Popichám vidličkou. Ak sa stane, že cesto sa nepodarí preniesť na koláč v kuse, jednoducho z neho urobím mriežku, poprípade dám schladiť na pár minút do mrazáku a nastrúham. Dám do rúry cca na 180°C. Treba dávať pozor, pečie sa rýchlo, nesmie zhnednúť, má byť len jemnučko zlatavý. Hotový po miernom vychladnutí posypem práškovým cukrom. Prajem dobrú chuť :)