Najlepší koláč mojej mamky
Autor receptu: gulivere
Pripomína mi detstvo, prevoňal celú kuchyňu, keď ho mamka robievala nenásytným
bruškám svojich detí (7) :-). A mohli sme si vybrať, ktorý nám chutil viac, priznám
sa, mne chutili oba.
15 porcií |
30 minút príprava |
20 minút na 180 °C |
Postup
- Zo surovín na cesto si na doske uhnetiem cesto. Mlieko doň pridávam len v prípade, že sa nechce spojiť. Hotové rozdelím na dva diely, rozvaľkám, jednu časť dám na plech (netreba vymazať). Posypem trochu strúhankou, aby absorbovala vlhko z plniek.
- Urobím si plnku z jabĺk: očistené jablká nastrúham, podľa kyslosti a chuti posypem cukrom a škoricou, nechám postáť, kým pustia šťavu, vyžmýkam a dám na polovicu cesta. (Šťava, ktorá ostane, je u nás pochúťka, mňam:))
- Tvarohovú plnku urobím zmiešaním surovín, ak je príliš mokrá, vzniknutú šťavu zlejem. Dám na druhú polovicu cesta.
- Druhý plát cesta položím na vrch. Popichám vidličkou. Ak sa stane, že cesto sa nepodarí preniesť na koláč v kuse, jednoducho z neho urobím mriežku, poprípade dám schladiť na pár minút do mrazáku a nastrúham. Dám do rúry cca na 180°C. Treba dávať pozor, pečie sa rýchlo, nesmie zhnednúť, má byť len jemnučko zlatavý. Hotový po miernom vychladnutí posypem práškovým cukrom.
Prajem dobrú chuť :)