Nadstavované nočky

sracz - fotkasracz, 15. mája 2010
Nadstavované nočky
Foto: sracz

Ďalší z mojich receptov, ktorý som zrealizoval raz, keď som musel "kľačať na suchom hrachu zmiešanom so suchou kukuricou"! Odprosovanie mňamkou, uvarenou podľa znalosti Zobraziť celý popisĎalší z mojich receptov, ktorý som zrealizoval raz, keď som musel "kľačať na suchom hrachu zmiešanom so suchou kukuricou"! Odprosovanie mňamkou, uvarenou podľa znalosti maškrtného jazýčka svojho zbožňovaného proťajšku, má svoje čaro i výhody (he - he, o tom by som Vám mohol dlho rozprávať a ešte naviac písať aj básne). Svojho času "Braxi" požiadala Varechársku obec o recept na halušky ako prílohu. Možno práve ten jej príde vhod.

12´ minút
príprava
5´÷ 6´ minút
tepelná úprava

Suroviny

0,5 kg
0,25 kg
2÷4 PL
2÷3 PL
12÷15 dkg
2÷3 ks
2÷3 PL
1 KL
1 ML
podľa potreby štipka
0,25÷0,30 l




Postup

  1. 1

    do pracovnej misy (weindlingu) preosejeme polovicu hladkej múky a detskú krupicu, prisypeme soľ, mletý tvrdý syr, sódu bicarbónu, pdp, pridáme 5 mm kocôčky masla a vidličkou dôkladne rozpučenú pečeňovú paštétu (moja babička Lady Ann, blahej pamäti, ju volala po košicky "kenemájoš"), ktorú môžeme nahradiť 3÷4 lalokmi čerstvej, na kašu pomletej, kuracej pečene (v tom prípade zdvojnásobíme množstvo masla, t. j. 4÷6 PL), rozbité vajíčka (ak sme zhrešili naozaj dostatočne, tak z bielkov vyšľaháme tuhý sneh), zasypeme druhou polovicou preosiatej múky a posekanou čerstvou petržlenovou vňaťou; vymiešame, s postupným prilievaním vody, až na požadovanú konzistenciu (o trošku, naozaj len o trošku, o niečo málo hustejšiu ako na halušky, strapačky, guzy, či trepanky) a necháme 5´÷ 7´oddýchnuť.

  2. 2

    odpočinuté cesto pomocou dierkovanej pomôcky (haluškovača s menšími dierkami), vždy s mokrou lyžicou (PL) pretláčame do vysokého hrnca s vriacou osolenou vodou (na 6÷7 litrový hrniec 3÷4 PL soli a 1 PL oleja); občas premiešame v priebehu pretláčania i pri varení (5´÷ 6´). Uvarené ňočky postupne vyplávavajú na povrch. Ak sa nám zdvihne pena, stíšime plameň alebo nadvihneme hrniec. Variace sa ňoky "nespúšťame z očí"!

    Nadstavované nočky  - obrázok 2
  3. 3

    ochutnáme a po uvarení scedíme vodu; dvakrát premyjeme (prepláchneme) v studenej vode, na cedníku necháme odkvapkať a uložíme do servírovacej misy (nádoby). Takto pripravené a uvarené ňočky sú vhodnou prílohou ku guľášom, paprikášom, perkeltom i do mäsových polievok; do zeleninových ich pretláčame priamo (bez vyvárania a premývania), ale pozor v polievke so zeleniny, cez noc uloženej, zväčšia svoj objem a máme krásne hustú polievku vhodnú pre baníkov a drevorubačov.

Diskusia k receptu

tinca
Tak Ferinko, toto nie je príloha, ale samostatný chod. Vyzerajú fantasticky. Ukladám do KK:)))
hanina
Och, za chvíľu sú prázdniny a budem mať čas prečítať si Vaše fantastické recepty a úvody k nim. Možno budú aj básne? Ale čo to píšem , veď každý Váš recept je básňou! Istotne vyskúšam! Vďaka.
sovka62
Mne by tiež stačili ako hlavné jedlo, veď je tam syr i paštéta. Určite vyskúšam, bude to vítaná zmena oproti obyčajným haluškám.
sovka62
A ešte poznámka k tej zhustnutej polievke. Priznám sa, že takú mám najradšej, čím hustejšia, tým lepšia. Ja som asi z tých kuchárok, o ktorých sa hovorilo: kým polievku navarila, dve varechy zlomila.
viera1
A ešte by som chcela vedieť,koľko toho je - teda pre koľkých ľudí.Aspoň tak približne,no.Ďakujem.
stefanm
...pridať do "nokerlíkov" pečeňovú paštetu (mimochodom,moja babka Lady Mary,tiež blahej pamäti, ju volala po prešovsky len "majoš"!) a ešte aj kvalitný tvrdý syr si vyžaduje odvahu a veľkú predstavivosť.Ja si tiež trúfnem na takéto "úlety" ale toto by ma nenapadlo.Keby som dnes mal paštétu doma tak sa do toho hneď pustím.Musí to byť pochúťka!!No a k tomu kuraciemu stehnu to určite pasuje.Prajem ti milý "sracz" veľa takých nápadov a hlavne nezabudni ich zverejniť pre nás všetkých.A ešte drobná poznámka ka tomu odprosovaniu : aj ja mám také chvíľky.Niekedy som to riešil tým,že som umyl okno alebo požehlil ale teraz to tiež riešim cez jedlo a o tých "výhodach" by som tu radšej nerozprával.Predsa len sú tu dámy a ktovie či by nás odtiaľ "redaktorka" nevyhodila!!!!!
tinca
Tie vaše baby sa teda majú, kde sa rodia takí skvelí muži, to sú už len pozostatky starej školy??
honestka
dalsie yummy odomna tiez ako zavarky davam do krupicovych halusiek vselico, ale dobru pasteku tu mam iba ak si ju urobim sama a tu spapkam,,, nabuduce kupim v deli a vyskusam, prezrad Ferry, aky cednik pouzivas, ked su take drobnucke... vyzeraju fantasticky, ja mam sice haluskar, ale nerada ho pouzivam, lebo ma "velke dierky" a tak radsej hadzem z lopatky. pekny weekend, my ho mame long, ale sa blizi dazik a tak praca v zahrade sa zase odklada...
frezia68
Ak výsledkom "kľačania na hrachu zmiešanom so suchou kukuricou" je taký fajnový recept,dávala by som Ťa častejšie kľačať,lebo veď sa vraví,že aj básnici,či iní majstri tvorili najkrajšie diela v strádaní,bolesti.......a básničky nepridáš ?Ale všetkého veľa škodí a Ty máš tu viac výborných receptov,tak teraz jedna nesmelá otázka: "aj vtedy si kľačal?"Frézia je kvitek ňežny,otazka už meňej:-))))))))))
braxi
sracz, ďakujem Ti za haluštičky...také som ešte nevarila a ani nejedla, ale určite budem!!!
hamana
Ďakujem za velmi pekné čítanie ktoré som si od teba prečítala. Všetko som ešte nestihla ,lebo akosi nemám čas -" lebo som na dôchodku " a dôchodcovia nemaju čas. Tvoje recepty sú zaujímavé a určite ich vyskušam.
sracz
Všetkým Vám buď úprimná srdečná vďaka za Vaše komentáre a povzbudzujúce slová. Veľmi rád s Vami spolupracujem a doslova si vychutnávam nielen jedlá podľa Vašich príspevkov, ale aj Vaše kamarátstvo a priateľstvo! Kto uvarí a okoštuje (!Braxi extra!), neobanuje! Haluškár a cedník som si priniesol zo Slovenska, v Poprade je majstrom klampiarom ŽENA a od nej som si bol kúpil posuvný haluškár s "kockatým" lievikom na lyžinách. V recepte som pre množstvo uviedol "veľa", ale to, neviem prečo, vypadlo = takže je asi pre 10 osôb "blaškovského tyou"; nie je však problém celý recept uvariť len s polovičnej dávky všetkých ingrediencií! Ale veď Vy si už všetci určite poradíte! Viem, že ste šikovní!
oblizprst
Je priam radosť čítať recepty od teba aj s osobitým komentárom. Tak všetko chutí ešte lepšie. Odo mňa prijmi "standing ovation"!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia