Nadstavované nočky

Autor receptu: sracz

Ďalší z mojich receptov, ktorý som zrealizoval raz, keď som musel "kľačať na suchom hrachu zmiešanom so suchou kukuricou"! Odprosovanie mňamkou, uvarenou podľa znalosti maškrtného jazýčka svojho zbožňovaného proťajšku, má svoje čaro i výhody (he - he, o tom by som Vám mohol dlho rozprávať a ešte naviac písať aj básne). Svojho času "Braxi" požiadala Varechársku obec o recept na halušky ako prílohu. Možno práve ten jej príde vhod.

12´ minút
príprava
5´÷ 6´ minút
tepelná úprava

Postup

  1. do pracovnej misy (weindlingu) preosejeme polovicu hladkej múky a detskú krupicu, prisypeme soľ, mletý tvrdý syr, sódu bicarbónu, pdp, pridáme 5 mm kocôčky masla a vidličkou dôkladne rozpučenú pečeňovú paštétu (moja babička Lady Ann, blahej pamäti, ju volala po košicky "kenemájoš"), ktorú môžeme nahradiť 3÷4 lalokmi čerstvej, na kašu pomletej, kuracej pečene (v tom prípade zdvojnásobíme množstvo masla, t. j. 4÷6 PL), rozbité vajíčka (ak sme zhrešili naozaj dostatočne, tak z bielkov vyšľaháme tuhý sneh), zasypeme druhou polovicou preosiatej múky a posekanou čerstvou petržlenovou vňaťou; vymiešame, s postupným prilievaním vody, až na požadovanú konzistenciu (o trošku, naozaj len o trošku, o niečo málo hustejšiu ako na halušky, strapačky, guzy, či trepanky) a necháme 5´÷ 7´oddýchnuť.
  2. odpočinuté cesto pomocou dierkovanej pomôcky (haluškovača s menšími dierkami), vždy s mokrou lyžicou (PL) pretláčame do vysokého hrnca s vriacou osolenou vodou (na 6÷7 litrový hrniec 3÷4 PL soli a 1 PL oleja); občas premiešame v priebehu pretláčania i pri varení (5´÷ 6´). Uvarené ňočky postupne vyplávavajú na povrch. Ak sa nám zdvihne pena, stíšime plameň alebo nadvihneme hrniec. Variace sa ňoky "nespúšťame z očí"!
  3. ochutnáme a po uvarení scedíme vodu; dvakrát premyjeme (prepláchneme) v studenej vode, na cedníku necháme odkvapkať a uložíme do servírovacej misy (nádoby). Takto pripravené a uvarené ňočky sú vhodnou prílohou ku guľášom, paprikášom, perkeltom i do mäsových polievok; do zeleninových ich pretláčame priamo (bez vyvárania a premývania), ale pozor v polievke so zeleniny, cez noc uloženej, zväčšia svoj objem a máme krásne hustú polievku vhodnú pre baníkov a drevorubačov.