Muffinky

evusik - fotkaevusik, 13. marca 2010
Muffinky
Foto: evusik

Mafinky sú rýchly, jednoduchý koláčik a najlepšie na ňom je to, že z jedného základného cesta urobíte rôzne druhy, podľa vlastnej chuti a fantázie.

12
porcií
15 minút
príprava
15 minút
na 190 °C

Suroviny

1 šálka
1/2 šálky
1/2 bal.
1/2 šálky
1/4 šálky
1 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si dve misy jednu na suché prísady a jednu na kvapalné prísady. V jednej mise zmiešame všetky suché prísady ako je: múka, prášok na pečenie a cukor. V druhej mise rozšľaháme kvapalné prísady: rozpustené maslo alebo olej, vajce a mlieko. Potom obe zmesi zľahka spojíme. Možno sa vám to bude zdať zbytočné a všetky ingrediencie jednoducho zmiešate v jednej miske - nerobte to. Tekuté prísady treba dobre našľahať - napeniť, vzduch ktorý sa vám takto dostane do koláčika vám ho krásne nadľahčí.

  2. 2

    Mafinkový plech buď vymastíme tukom a vysypeme hrubou múkou, alebo použijeme papierové košíčky a rovnomerne doň rozdelíme cesto. Mafinky upečieme pri 190°C do zlata za dobu 15 až 20 minút. Toto množstvo nám stačí na jeden mafinkový plech s 12 jamkami. Toto cesto je základné, podľa vlastnej chuti si môžete urobiť rôzne druhy.

  3. 3

    Kokosové mafinky: do základného cesta pridáme nastrúhaný kokos a hrozienka, po upečení vrch potrieme džemom a posypeme kokosom

  4. 4

    Orechové mafinky: do základného cesta pridáme nasekané orechy

  5. 5

    Dvojfarebné alebo čokoládové mafinky : do základného cesta pridáme kakao a do jamiek vkladáme striedavo tmavé a bledé cesto výborné sú ak do základného cesta pridáte na hrubo nasekanú čokoládu, napr. mliečnu s orieškami, ale skúste nasekať napr. Deli, alebo nejakú inú čokoládovú tyčinku

  6. 6

    Ovocné mafiny: základné cesto dáme na spodok jamky, nato poukladáme ovocie, napr. ríbezle, jahody, na kocky nakrájané jabĺčko, marhule ....... proste čo máte doma, čerstvé alebo kompótové a vrch zakryjeme ďaľšou trochou cesta Takto by som mohla pokračovať ešte dlho, lebo tých možností je veľa.

Diskusia k receptu

27 komentárov k receptu
Formu na maffiny som kúpila asi pre rokom. Nebol k nej recept, tak som čosi spravila od oka, asi ako olejová bábovka. Bolo to husté, ťažké, nechutné, takže maffiny šli do koša a forma na policu do špajze, kde odpočíva v pokoji doteraz (už jej chýba len veniec). Ale teraz ju, Evúšik, určite vytiahnem. Tie Tvoje maffinky sú takú utešené! Je perfiš, že recept je presne na tých dvanásť kusov. Takže budem piecť vnučkám, vyskúšam tieto Tvoje, aj tie milé kuriatka, čo som tu objavila minule. Ďakujem.
Ja pečiem mafinky asi 3 roky a vrele odporúčam, je to totiž taká dvojnásobná rýchlovka - ako rýchlo sa spravia tak rýchlo sa zjedia. Len to treba vyskúšať. Ešte som do receptu zabudla napísať moju skúsenosť z papierovými košíčkami. Párkrát som piekla do košíčkov - je to rýchle, plech netreba vymastiť a po upečení drhnúť, ale mafinky v košíčkoch sú pod tým papierom tak trochu mazľavé. Keď sú upečené len vo forme majú takú tenučkú chumkavú kôrku a vo vnútri sú krásne nadýchané. Takže ja pečiem iba vo forme a do košíčkov ich dávam len keď pečiem pre návštevu. Aj tak sú tie košíčky pomerne drahé.
potvrdzujem skúsenosť evusik, ja tiež pečiem v košíčkoch, ale minule ma ponúkla moja dcéra takými krásnymi s chrumkavou lesklou kôrkou a tiež prezradila, že nepoužíva košíčky ale vytrie mafinkový plech maslom.
Evúšik, včera som piekla slivkový koláč a keď som už zohrievala rúru, vyskúšala som aj maffinky. Na začiatok som skúsila len zo základného cesta, časť cesta som ofarbila kakaom. Nestíhala som vymazať plech, tak som tam šupla košíčky. Maffinky sa upiekli krásne, až sa oko potešilo. O chvíľu sa zastavila dcéra, tak som jej ich desať rovno zbalila pre vnučky a nám som nechala každému jeden na ochutnanie. Manžel ochutnal prvý a hneď sa na mňa oboril, prečo som ich nechala tak málo (hoci inak dá vnučkám aj posledné). To asi hovorí za všetko.
Naozaj boli veľmi dobré, takže budem skúšať ďalej aj iné variácie. Ďakujem.
Tie papierove kosicky su specialne alebo len tie, v ktorych robim nepecene suhajdy? Ved moja forma dnes kupena na mafiny je teflonova, tak nebude treba drhnut. Dakujem za odpoved.
@marienka aj do teflónovej formy niekto dáva papierové košíčky ja nedávam lebo mafinky sú potom také mazľavé ale keď ich pečiem len vo forme sú také chrumkavé. Takže do papierových košíčkov ich dávam až po pečení a len vtedy keď máme návštevu :-) papierové košíčky predávajú rôzne ale na krabičke musí byť napísané, že vhodné na pečenie do 220°C ...... prajem nech sa ti podaria :-)
chcela som zaniesť aj kolegom do práce, ale, žiaľ, neostalo... :o)
nabudúce musím urobiť asi pätoritú dávku, to budem merať veľkým vandlom a nie šálkou :o)
Dobré ja daťza lyžicu základneho cesta potom dám za lyžicu nutely par hrozienok a prikrijem znova cestom,su výborne kto má rád sladke tak sú od tej nutely trochu viac ako keď tam je ovocie
vyyborne muffinky, sotva vychladli a uz je skoro po nich:)) ja som do zakladneho cesta este pridala kyslu smotanu, ale pre tuto davku len polovicu teglika
veľmi vám ďakujem za tento recept stále zháňam nejaký dobrý recept na mafiny a konečne som ho našla veľmi ďakujem a teším sa keď ich ponúknem kamarátom a im budú veľmi chutiť :D ale nebojte sa poviem že nie je môj nebudem sa pýšiť cudzím perím :) ešte raz ďakujem :)
Ja som dnes skusala muffinky podla ineho receptu a dopadlo to tak ze vsetky skoncily v kosi! Potom som si povedala ze to skusim este raz podla ineho receptu, skusila som tvoj a boli vyborne!! Lahucke, chutne.. Dakujem za receptik uz patri medzi oblubene :))
Aj ja som ich už skúsila a sú úplne úžasné! Podľa mňa je ale najlepšie že do základného cesta ide tak málo surovín, takže ich môžem urobiť kedykoľvek. A ešte raz sú naozaj vynikajúce :-)
@ema11 ďakujem, teším sa, že si vyskúšala a že chutili... máš pravdu, že je to veľmi jednoduchý recept aj ja mám také najradšej... ja tomu hovorím rýchlo urobené - rýchlo zjedené :-)

Pridaj komentár k receptu: