Muffinky
Autor receptu: evusik
Mafinky sú rýchly, jednoduchý koláčik a najlepšie na ňom je to, že z jedného základného cesta urobíte rôzne druhy, podľa vlastnej chuti a fantázie.
12 porcií |
15 minút príprava |
15 minút na 190 °C |
Postup
- Pripravíme si dve misy jednu na suché prísady a jednu na kvapalné prísady.
V jednej mise zmiešame všetky suché prísady ako je: múka, prášok na pečenie a cukor.
V druhej mise rozšľaháme kvapalné prísady: rozpustené maslo alebo olej, vajce a mlieko.
Potom obe zmesi zľahka spojíme.
Možno sa vám to bude zdať zbytočné a všetky ingrediencie jednoducho zmiešate v jednej miske - nerobte to. Tekuté prísady treba dobre našľahať - napeniť, vzduch ktorý sa vám takto dostane do koláčika vám ho krásne nadľahčí.
- Mafinkový plech buď vymastíme tukom a vysypeme hrubou múkou, alebo použijeme papierové košíčky a rovnomerne doň rozdelíme cesto.
Mafinky upečieme pri 190°C do zlata za dobu 15 až 20 minút.
Toto množstvo nám stačí na jeden mafinkový plech s 12 jamkami.
Toto cesto je základné, podľa vlastnej chuti si môžete urobiť rôzne druhy.
- Kokosové mafinky:
do základného cesta pridáme nastrúhaný kokos a hrozienka, po upečení vrch potrieme džemom a posypeme kokosom
- Orechové mafinky:
do základného cesta pridáme nasekané orechy
- Dvojfarebné alebo čokoládové mafinky :
do základného cesta pridáme kakao a do jamiek vkladáme striedavo tmavé a bledé cesto
výborné sú ak do základného cesta pridáte na hrubo nasekanú čokoládu, napr. mliečnu s orieškami, ale skúste nasekať napr. Deli, alebo nejakú inú čokoládovú tyčinku
- Ovocné mafiny:
základné cesto dáme na spodok jamky, nato poukladáme ovocie, napr. ríbezle, jahody, na kocky nakrájané jabĺčko, marhule ....... proste čo máte doma, čerstvé alebo kompótové a vrch zakryjeme ďaľšou trochou cesta
Takto by som mohla pokračovať ešte dlho, lebo tých možností je veľa.