Mousse z údeného lososa - lososová pena fotorecept

pusta - fotkapusta, 1. októbra 2013
Mousse  z údeného lososa - lososová pena (fotorecept)
Foto: pusta

Mala som vzácnu návštevu a bolo treba pripraviť v nedeľu sviatočný obed. Rozhodla som sa pre Mousse z údeného lososa, ide o veľmi jemnú Zobraziť celý popisMala som vzácnu návštevu a bolo treba pripraviť v nedeľu sviatočný obed. Rozhodla som sa pre Mousse z údeného lososa, ide o veľmi jemnú penu ľahko pikantnej údenej chuti, ktorú zvýrazňuje decentne cayenské korenie, čerstvo mleté korenie a jablkový chren. Podávala som mousse z lososa na listoch hlávkového šalátu pokvapkaného citrónovou šťavou, ako slávnostné predjedlo s malými banketkami, doplnila som ho plátkami čerstvej zeleniny a pohárom dobre vychladeného bieleho vína Chardonay.

6 - 8
porcií
12 hodín minút
príprava

Postup

  1. 1

    Pripravila som si plátky údeného lososa,...

    Mousse  z údeného lososa - lososová pena (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...pochúťkovú kyslú smotanu,...

    Mousse  z údeného lososa - lososová pena (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ..a sladkú smotanu.

    Mousse  z údeného lososa - lososová pena (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Plátky údeného lososa som pokrájala ostrým nožom na malé štvorčeky.

    Mousse  z údeného lososa - lososová pena (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pridala som k nim kyslú smotsanu a...

    Mousse  z údeného lososa - lososová pena (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...rozmixovala na hladký krém.

    Mousse  z údeného lososa - lososová pena (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Do misky som dala 10 PL studenej vody a namočila som do nej 4 plátky želatíny asi na 10 minút, aby nabobtnala.

    Mousse  z údeného lososa - lososová pena (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    K lososovému krému som v tom čase pridala jablkový chren, mala som vlastný - recept tu na varecha.sk a ...

    Mousse  z údeného lososa - lososová pena (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...znovu som zmes premixovala do hladkej hmoty.

    Mousse  z údeného lososa - lososová pena (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Plátky nabobtnanej želastíny som dobre vyžmýkala od vody a dala do hrnca.

    Mousse  z údeného lososa - lososová pena (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Na najmiernejšom plameni som ju za stáleho miešania rozpustila a ...

    Mousse  z údeného lososa - lososová pena (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ...k ešte vlažnej želatíne som postupne v malých dávkach primiešala lososový krém.

    Mousse  z údeného lososa - lososová pena (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Sladkú smotanu som vyšľahala do tuhej šľahačky, ...

    Mousse  z údeného lososa - lososová pena (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    ...ktorú som postupne v malých dávkach vmiešala k pripravenej zmesi.

    Mousse  z údeného lososa - lososová pena (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Pridala som čerstvo mleté čierne korenie a cayenské korenie, ktoré som jemne vmiešala do hotovej peny z údeného lososa.

    Mousse  z údeného lososa - lososová pena (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Pripravenú penu som naliala do vhodnej nádoby, ktorú som predtým vypláchla studenou vodou a ...

    Mousse  z údeného lososa - lososová pena (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    ...odložila som ju stuhnúť do chladničky na 12 hodín, najlepšie na noc.

    Mousse  z údeného lososa - lososová pena (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Stuhnutú penu som pred podávaním vyklopila na listy hlávkového šalátu, ktoré som predtým pokvapkala citrónovou šťavou.

    Mousse  z údeného lososa - lososová pena (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    Penu som potom pokrájala na 0,5cm silné plátky a podávala som ich s plátkami čerstvej zeleniny - paradajky a šalátovej uhorky na listoch hlávkového šalátu, s malým banketovým pečivom ako prílohou a s pohárom dobre vychladeného suchého bieleho vína - Chardonay. Pena dobre stuhne, ale dá sa perfektne rozotierať. Príprava je veľmi jednoduchá, nenáročná, výsledok úžasne chutný Je to slávnostné predjedlo veľmi efektné a jemné, ľahko pikantné, delikátne, s jemnou údenou chuťou skvelej ryby, chutilo každému.

    Mousse  z údeného lososa - lososová pena (fotorecept) - obrázok 19

Diskusia k receptu

rela
Vobec sa nedivim, ze chutilo kazdemu. Mne by urcite chutilo tiez z tych vybornych surovin.
eviana
...ešte že sedím, bo toto by som neustála... mňaaaam, delikatesa už na prvý pohľad. Toto muselo byť neskutočne fajné... ukladám, hviezdne nebo Ti samozrejme patrí v plnom počte zaň :)
sracz
... perfektná chuťovka, vyrobená na úrovni profesionála, @pusta milá! Aj tento Tvoj tcp "iskrí" ako oceľ pod brúskou *****!
kuchticka
@pusta , viem si predstavit chut tejto delikatesy. Salmona pripravujem kazdy tyzden (peceneho-grilovaneho). Udeneho na zvlastnu prilezitost (ako vzacna navsteva) taktiez, ale tvoj recept so zelatinou by ma nikdy nenapadol. Skusim .
ampara
Super recept,určite vyskúšam,len sa chcem spýtať: keď sa tam pridáva tá šľahačka,je zmes teplá? Nezrazí sa to?
pusta
@rela , máš pravdu, predjedlo som volila na základe výborných surovín :-)))a preto chutilo každému bez výnimky.
dakujem.
pusta
@eviana ,verím, že by chutilo aj tebe :-)))
je to naozaj fajné, skrátka delikatess, ktorá nesklame...
dakujem za pochvalu a 5*****
pusta
milý@sracz - ferikém drágám, to je úžasná poklona od takého znalca ako si ty :-)))
vidno, že si labužník a vyznáš sa v chuťovkách, ktoré iskria ako oceľ pod brúskou :D
nie iba profesionáli môžu pripraviť skvelú dobrot.
úprime ti dakujem.
pusta
@kuchticka , tiež pripravujem údeného lososa pre vzácnu návštevu, som rada, že som ťa inšpirovala :-)))
dakujem.
pusta
@ampara , šľahačka sa určite nezrazí, lebo želatína je len vlažná, ked do nej pridávaš studenú smotanu a kým príde rad na pridanie šľahačky, zmes je už úplne studená.
budem rada, ak vyskúšaš, bud bez obáv, žiadne zrazenie nehrozí.
dakujem za pochvalu.
ampara
Vyskúšala som ju , ale na moj vkus bola málo "rybová", nabudúce pridám viac lososa. Ale ináč výborné predjedlo. Odporúčam každému!