Motýliková marcipánová torta s čokoládovým krémom (bezmliečna a bezlepková)
Foto: sandra
Tortička pre dve malé princezničky, Jasmínku a Šarlotku. Telíčko a krídelká motýlika som odkukala odtiaľto: http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=41881&user=429 . Na fotenie postupu som asi ešte nedorástla, Zobraziť celý popisTortička pre dve malé princezničky, Jasmínku a Šarlotku. Telíčko a krídelká motýlika som odkukala odtiaľto: http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=41881&user=429 . Na fotenie postupu som asi ešte nedorástla, vždy mi to napadne až je torta hotová. Korpus som upiekla podľa @janka81 a podľa rád @irenaw v komentároch pod týmto recepom: http://varecha.pravda.sk/recepty/babovka-bezlepkova-fotorecept/11226-recept.html
Suroviny
6 ks |
|
300 g |
|
150 ml |
|
150 ml, teplá |
|
330 g |
|
1 ks (Dr. Oetker) |
|
Krém: | |
1 vrecko (na pol litra mlieka) |
|
125 g (bezlepková a bez mlieka) |
|
250 g |
|
400 ml |
|
13 PL |
|
Na potretie: | |
domáci |
|
Na potiahnutie torty: | |
cca 1 kg |
|
Na ozdobu: | |
|
Postup
-
1
Žĺtky som oddelila od bielkov a vyšľahala som ich spolu s cukrom do peny. Pridala som olej, vyšľahala, potom vodu, opäť vyšľahala. Prášok do pečiva som zmiešala s preosiatou múkou, pridala do žĺtkovej zmesi a vyšľahala do hladka. Bielky som vyšľahala so štipkou soli na tuhý sneh. Ten som opatrne aby sa nepolámal primiešala do múkovej zmesi, najprv jednu lyžicu, potom polovicu a nakoniec aj zvyšok. Nesmú zostať hrudky snehu, cesto musí byť hladké a nadýchané.
- 2
Guľatú formu (priemer 26 cm) som na spodku vystlala papierom na pečenie, okraje som potrela olejom a jemne pomocou sitka posypala bezlepkovou múkou. Naliala som cesto a piekla na spodnom ohreve pri teplote 160 stupňov Celzia asi 40 minút. Treba kontrolovať a jemne obchytkávať, nakoniec som skúsila špajlou, či je cesto upečené. Tortu vo forme som nechala 15 minút vychladnúť, kým som uvoľnila okraje a nechal korpus úplne vychladnúť pre rozkrojením. Potom som ho rozkrojila na tri pláty.
- 3
Krém: Tuk som vyšľahala s práškovým cukrom do peny. Z pudingového prášku a kokosového mlieka som uvarila hustý puding. Ešte do horúceho som nalámala čokoládu a miešaním ju nechala rozpustiť. Hotový puding som vyliala na potravinársku fóliu, prekryla som ňou aj vrch, aby sa do pudingu nedostal vzduch a nechala som ho vychladiť v chladničke. Maslo aj puding musia mať pri spájaní rovnakú teplotu, inak sa krém zrazí. Spolu som ich vyšľahala do peny.
- 4
Spodný aj stredný plát som potrela bohato domácim vlastnoručne uvareným ríbezľovým džemom. Na to som natrela krém, pláty poukladala na seba. Celú tortu som potrela krémom, uhladila a uložila do chladničky, aby poriadne vychladla. Potom som tortu rozkrojila na dve polovice, vykrojila krídelká a vykrojené boky a časti potrela krémom a opäť zahladila. Torta opäť putovala do chladničky aspoň na hodinu.
- 5
Ozdoby a písmenká som si povykrajovala týždeň vopred a nechala vyschnúť, aby som sa s tým už potom nemala prácu. Telíčko motýlika som s hlavičkou spojila špáradlom, tykadlá sú ním tiež vystužené. Marcipán som si zafarbila ružovou gélovou farbou, rozdelila na dve polovice. Obe som vyvaľkala a potiahla obe krídla. Z oblej strany som z každého krídla kúsok odkrojila, aby obe polovice k sebe pekne "sadli". Do stredu som položila telo motýlika a ozdobila všetkým možným, hlavne aby toho bolo čo najviac, princezničky to chcú mať veselé :-D Všetky ozdoby som "poistila" potravinárskym gélom, ktorý pôsobí ako lepidlo. Ušúľala som valčeky na spodný obvod celej torty a tiež na rohy, a vytlačila vzor pomocou tvarovacej ihlice.
- 6
Dvanásť hodín práce, a za polhodinku bolo po nej, dievčatká mali radosť :-D
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
piekla si ju v okruhlej forme a dokrojila, alebo mas na nu formu?