Mortadela

rea1 - bez fotkyrea1, 4. júla 2012

Sľúbila som Vám recept na mortadelu, tak ako sa niekedy v 70 - 80-tych rokoch robievala. Bol to vtedy veľmi "módny", obľúbený a rozšírený Zobraziť celý popisSľúbila som Vám recept na mortadelu, tak ako sa niekedy v 70 - 80-tych rokoch robievala. Bol to vtedy veľmi "módny", obľúbený a rozšírený recept.

90 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 kg chudý
10 ks
2 PL
1 ČL
1/2 ČL




Postup

  1. 1

    Chudý bravčový bôčik zomelieme aspoň dvakrát. Pridáme vajcia, vegetu, mleté čierne korenie, nastrúhaný muškátový oriešok a podľa chuti soľ. Všetko dobre spolu premiešame a 24 hodín necháme stáť v chladničke. Odstátu zmes naplníme do vrecka na tlačenku, dobre zaviažeme, vložíme do hrnca s vriacou vodou a varíme 90 minút. Po uvarení vyberieme z hrnca a necháme vo vrecku vychladnúť. Až po vychladnutí vrecko rozstrihneme, mortadelu vyberieme a obalíme v mletej paprike. Je to chutné za tepla s opekanými zemiakmi alebo kašou a zeleninovým šalátom, za studena s chlebom a horčicou ale pekne narezané kolieska dobre vyzerajú aj na studenej mise. Ja som z receptu už dávno vyhodila vegetu, radšej prisolím, ale keďže v pôvodnom recepte vegeta je, uvádzam ju. Korenia dávam viac a papriku na obaľovanie miešam sladkú s pálivou. Akú má kto chuť. Kedysi, keď nebolo dostať vrecká na tlačenku, zmes sa natlačila do octovej fľaše a varila sa v nej. Berte tento recept, prosím, ako "spomienkový". Dúfam, že Vám bude chutiť.

Diskusia k receptu

radulienka
Výborný recept. Ja osobne by som nevyhadzovala vegetu, veď už je na trhu aj bez glutamánu. Trochu zeleninkovej príchute môže byť, ja si ju robím sama - vysuším a rozmixujem a takú používam do jedál. Vďaka za recept, vyskúšam...
sovka62
Určite ten recept niekde mám, posúvali sme si ho z ruky do ruky, v časoch keď kvalitné mäso nebolo dostať, bolo treba spracovať na jedlé aj to, čo by sme inak neminuli. Len som naň po rokoch zabudla.
Tak ďakujem za pripomenutie a ušetrenie námahy s hľadaním, veď stačí len kliknúť na KK
zuzana05
mortadela je super papanicko... mame podobny recept len nedavame stiplavu papriku ale vela cesnaku
mracik9
Rea1,máš pravdu,toto bol hit minulého storočia,aj ja som to robievala ďakujem za pripomenutie,uložené kk
helca103
Pred rokmi som to aj ja robila no tiež som recept niekde stratila pri sťahovaní.Takže ďakujem a ukladám.
matilda256
Ja robievam aspoň 2x do roka.A tiež dávam hodne cesnaku.Bez neho by to nebolo ono.
rea1
dakujem vsetkym za komentare, bol to naozaj velmi rozsireny, velmi oblubeny a nepravom zabudnuty recept , tak som rada, ze som vam ho mohla pripomenut. hoci priznavam, ze keby tu, na vareche, nebola nedavno diskusia o octovych flasiach, tiez si nespomeniem. :-)) podla mna, recept na mortadelu je ako recept na gulas. ma 1000 variacii, kazda je ina a kazda je dobra.
tak vam vsetkym prajem dobru chut. jana
evanaaa
Jednu verziu mám aj ja, musím to pohľadať, mám dojem, že tam šlo aj jedno Salko (samo, že nesladené), ale nie som si istá, je to ale ten zo 70-80 rokov. Robila som ho, a ak nájdem recept, obnovím ho, ale nie teraz v horúčavách, spravím ho neskôr a tvoj ,@rea1 si tiež ukladám do KK.
turistka
@Rea1 , akurát som zhasla tv a išla nakuknúť do Varechy, že pozriem či si hodila recept na mortadelu, našla som a hneď i dala do KK. Dobre, že píšeš 2x premlieť mäso, ja som mortadelu robila iba z mletého kúpeného u nášho mäsiara / bolo krásne-čerstvé/ , druhý raz ho ešte premeliem. Tak díky za recept. A ešte nejaký dobrý vymysli- čauko.
rea1
@turistka , ja to maso meliem na najmensej šajbe (to koliesko s najmensimi dierkami, neviem, ako sa inac vola :-) ) a aspon 2x, niekedy, ked som v dobrom rozmare a chcem byt za hviezdu, aj 3x. inac mi to pripadalo ako varena fasirka. pravda, co ineho to aj je.
dnes k rcp na mortadelu pridam rcp na luxusne zavarane feferonky, ale je to robota pre kona. ovsem, vysledok stoji za to.
maj sa. jana
turistka
@rea1 , vieš ja mám kopu tých tzv "šajb", dlhé roky som robila domáce klobásy a tak, aby som nemusela krájať nadrobno mäso, mám šajbu iba s troma dierami a aj takú, akú máš asi aj Ty s úplne maličkým otvormi, no ver mám ju, ale nikdy som na nej nemlela. Treba mi vyskúšať na mortadele. Teraz ma tak trošku podpichlo, že by som na jeseň mohla urobiť troška domácich klobások, no budem prosiť nášho pána mäsiara, či mi zaúdi. Tak sa drž OK .
rea1
@turistka , aj my sme kedysi robievali klobasy. otec ich delil na "damske" takmer nestiplave a "panske", take dobre pikoš. a aby sme ich vedeli rozlisit, ved klobasa ako klobasa, tak damske boli uvazovane normalne a panske mali dlhé chvostíky. teda motuziky, ktorymi sme oddelovali jednotlive kusy. ale vtedy sme si ich sami aj udili, otec postavil u uja na zahrade udiaren na studeny dym, este ju aj ozdobil ako spravny dedinsky hajzlik, jedna dosticka zlta, druha cervena. aj teraz by som spravila, so synom o tom uvazujeme, ved vsetky propriety nam ostali, len neviem o nikom zodpovednom, kto by mi to v bratislave vyudil. :-(( ja nešťastný zemepán.
pozri si recept feferonky od máši - to sú tie horeslubovane. :-) maj sa.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia