Mortadela

Autor receptu: rea1

Sľúbila som Vám recept na mortadelu, tak ako sa niekedy v 70 - 80-tych rokoch robievala. Bol to vtedy veľmi "módny", obľúbený a rozšírený recept.

90 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Chudý bravčový bôčik zomelieme aspoň dvakrát. Pridáme vajcia, vegetu, mleté čierne korenie, nastrúhaný muškátový oriešok a podľa chuti soľ. Všetko dobre spolu premiešame a 24 hodín necháme stáť v chladničke. Odstátu zmes naplníme do vrecka na tlačenku, dobre zaviažeme, vložíme do hrnca s vriacou vodou a varíme 90 minút. Po uvarení vyberieme z hrnca a necháme vo vrecku vychladnúť. Až po vychladnutí vrecko rozstrihneme, mortadelu vyberieme a obalíme v mletej paprike. Je to chutné za tepla s opekanými zemiakmi alebo kašou a zeleninovým šalátom, za studena s chlebom a horčicou ale pekne narezané kolieska dobre vyzerajú aj na studenej mise. Ja som z receptu už dávno vyhodila vegetu, radšej prisolím, ale keďže v pôvodnom recepte vegeta je, uvádzam ju. Korenia dávam viac a papriku na obaľovanie miešam sladkú s pálivou. Akú má kto chuť. Kedysi, keď nebolo dostať vrecká na tlačenku, zmes sa natlačila do octovej fľaše a varila sa v nej. Berte tento recept, prosím, ako "spomienkový". Dúfam, že Vám bude chutiť.