Foto: amazonka29
..ako pátram v pamäti,tak pátram -no objaviť v nej odkiaľ mám tento recept sa mi záhadne,nedarí.No isté je,že zastáva čestné miesto v mojej ručne Zobraziť celý popis..ako pátram v pamäti,tak pátram -no objaviť v nej odkiaľ mám tento recept sa mi záhadne,nedarí.No isté je,že zastáva čestné miesto v mojej ručne písanej kuchárskej knihe a veľmi rada sa k nemu pokaždé vraciam-pretože na tento spôsob perkelt doslova milujeme.Jeho obrovskou prednosťou je,že si nevyžaduje žiadne špecíalne dochucovanie-nanajvýš pri konečnej fáze,dosolenie-takže ho zvládne aj hoci ktorá kucháročka amatérka-alias začiatočníčka :o))
Suroviny
podľa vlastného uváženia |
|
1 kus |
|
250 g -kľudne môže byť aj viac |
|
najmenšia konzerva |
|
podľa chuti |
|
štipka |
|
2-3 kávové lyžičky |
|
1/2 až 1 kávová lyžička |
|
1 kocka |
|
250 ml |
|
na zahustenie |
|
|
|
|
|
1 kocka |
|
Postup
-
1
Mäso si nakrájame na kocky,či slížiky-záleži len na nás (ak sme kúpily stehno s kosťou,samozrejme najprv si ho vykostíme).Cibuľu očistíme,nakrájame na drobno. Cerstvé šampiony (NIE sterilizovane!!) očistiíme,nakrájame (veľkosť nechám na Vašej osvedčenosti).
- 2
Olej zohrejeme,pridáme cibuľku a ked začína sklovitieť pridáme nakrájané mäso,mierne opražíme,pridáme čerstvé nakrájané šampiony a krátko spolu pražíme.Pridáme vegetu,mleté čierne korenie,mletú červenú papriku,paradajkový pretlak,osolíme (medzi tým sme si pripravyli vývar-tak,že sme si zalialy kocku zeleninového a kocku kuracieho bujonu vriacou vodou a premiešame,aby sa nám bujony rozpustily)a podlejeme pripraveným vývarom.Prikryjeme pokrievkou a na miernom ohni dusíme,dokiaľ nieje mäso mäkké-podľa potreby podlievame.
- 3
Ked je mäso mäkké (množstvo vody pri podlievaní si regulujeme podľa toho,koľko predpokladáme,že chceme mať množstva perkeltu pri konečnej fáze-čiže rátame s tým,že smotana a zahusťovanie nám zvečší objem perkelltu). Prilejeme smotanu,necháme prejsť varom-vedľa v nádobke si nachystáme hladku múku zmiešanú s mliekom (množstvo sa odvíja od množstva perkeltu a našej potreby hustoty),ja zvyknem dať 3-4 kopcovité polievkové lyžice múky a prilejem mlieko tak aby to nebolo huste.Vezmem sitko (predchádzam tak prípadným nežiadúcim hrudkám) a túto zmes pri neustálom miešaní perkeltu prilievam do hrnca,ak mám pocit,že to moc hustne-nenalejem všetku zmes-ak to zhustne málo-dorobím si dalšiu zmes.Je to skrátka len na Vás ako hustotu perkletu máte radi a podľa toho sa riadite. Nakoniec už len podľa potreby dosolíte.
- 4
Podávate s cestovinou,ktorú máte najradšej-či už kolienka,penne,vrtuľky alebo to čo máte doma zrovna po ruke.Ja som sa potrebovala zbaviť zásob penne cestovín-tak chlapi mali tie a pre seba som si urobila halušky zo zemiakového cesta,ktoré k tomu zbožňujem :o)) Dobrú chuť!
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu