Foto: pacun110
Túto praženicu si zvyknem robievať vždy v nedeľu,lebo nedeľa je na to ako stvorená!!!
Postup
-
1
...rád si všetko pripravím na linku,aby som to mal po ruke a aby som,zbytočne nestrácal čas hľadaním po ľadničke,či kade!Chlebík sme si upiekli večer v pekárničke a hrozno som tam,pridal len tak,zo srandy!!!
-
2
...slaninu a debrecínku so pokrájam na štvorčeky a dochrumkava opražím na panvici. Olej,či masť nepotrebujem-slanina je poctivá,gazdovská pustí masti do sýta!Nie ako tie,vákuovo balené...
-
3
...potom pridám 1 a 1/2 nadrobno nakrájanej a dopredu mierne osolenej cibuľe,chvíľu popražím a potom zakryjem,nech sa to pekne podusí...Solím opatrne,lebo tam je slaná slanina a debrecínka,takže solím len kôli tomu aby cibuľa pustila šťavu...
-
4
...keď je cibuľa už mäkká,tak tam pridám vajcia,čierne korenie a zbytok nadrobno nakrájanej cibule....NEMIEŠAM!!!
-
5
...pomaličky,ale ozaj P O M A L I Č K Y to dusím,sledujem,kontrolujem a keď sa to začne belieť,tak to len tak trošku nadhadzujem,pošťuchujem varechou,aby to ostalo neporušené,pekne ztuhnuté a pritom ľahké(ja viem,ťažko je hovoriť o praženici ako o ľahkom jedle)...
-
6
...na konci to len opatrne premiešam,aby z toho nebola taká jednoliata masa vajca, ale boli pekne vidieť biele a žlté vaječné fragmenty!Nakoniec poprášim červenou paprikou-záleží na tebe,milý čitateľ,či si dáš sladkú,alebo štipľavú... Dobrú chuť,prajem!!! (cibuľu používam preto 2x lebo tá neskôr pridaná dá praženici taký zvláštny pikantný šmrnc...skúste to-uvidíte!!!)
Diskusia k receptu