Foto: babkamt
Už dlhší čas ma lákalo urobiť si domáci jogurt . Upútal ma recept od @eldiny . Aj som si ho napísala na papier Zobraziť celý popisUž dlhší čas ma lákalo urobiť si domáci jogurt . Upútal ma recept od @eldiny . Aj som si ho napísala na papier , no stále som váhala. Porovnávala som viaceré recepty , v hlave som si ukladala návody , rady . No a nakoniec mi vyšiel takýto jogurt .
Postup
-
1
Kúpila som čerstvé kravské mlieko . Pôvodne som chcela skúšať z 1 litra mlieka ,no mali len dvojlitrové fľašky . Už som mala pripravený Zvolenský smotanový jogurt biely , ktorý obsahuje živú mikroflóru . Pri jeho vyberaní z chladničky mi padol do oka aj iný biely jogurt . Tak som ho vybrala a nakoniec som z neho pridala 2 pl do mlieka . Hlodala vo mne neistota , či sa mi jogurt podarí .
-
2
Tu je pripravené čerstvé kravské mlieko .
-
3
Aj na nálepke doporučujú ho pred konzumáciou prevariť .
-
4
Poučila som sa , že všetky nádoby , fľašky atď , s ktorými budem pracovať musia byť sterilne čisté . Hoci boli fľašky umyté v umývačke , predsa som ich pre istotu vyvarila v hrnci , v ktorom som potom dala variť mlieko .
-
5
Mlieko som prevarila skoro až k bodu varu , asi na 90 stupňov . Kým mlieko chladlo , tak som manželovi uvarila krupičnú kašu , na ktorú dostal chuť .Kým sme zjedli kašu , mlieko mi chladlo . To , či je mlieko vychladnuté asi tak na 45 - 50 stupňov , som skúšala rukou. Keď som udržala ruku na hrnci 10 sekúnd , tak som z prevareného mlieka odobrala 300 ml a zamiešala som ho so 145 g Zvolen. smotanovým jogurtom a 2 pl bieleho jogurtu značky Pilos .Vliala som ho do hrnca , dobre premiešala a naplnila pripravené poháre. Už som si zaobstarala aj kuchynský teplomer, aby som mohla merať teplotu mlieka.
-
6
Uzatvorila som ich . Rúru som predhriala na 50 °C a hneď vypla. Vložila som na plechu uložené fľašky do rúry . Do rána som nechala jogurt vo vypnutej rúre. Netrpezlivo som čakala na ráno . Nebola som si istá , či ma čaká fiasko , alebo sa mi jogurt podarí. Bola som zvedavá na výsledok.
-
7
Ráno s malou dušičkou som otvorila rúru, vybrala jogurty, otáčala som fľašky hore dnom a napodiv oni držali .
-
8
Tak som jeden jogurt otvorila a ochutnala .Dnes je z nich už len polovica . Manžel si do nich pridáva marhuľový lekvár .
-
9
Odfotila som Pilos biely jogurt zblízka . Ja som mala doma 3 % .
blahoželám k odvahe i k výsledku..niet nad pocit blaha z dobre a úspešne vykonaného "pokusu"...:-))
@havino než som sa pustila do jogutru , snažila som sa prečítať všetko o jeho príprave . A oplatilo sa . Tiež som si kúpila aj sušené polotučné mlieko , no tentoraz som ho nepoužila . Tiež som mala fľašky umyté v umývačke riadu aj s viečkami . Tiež suché zatvorím a tak odložím do špajze . No zicher je zicher , tak som ich ešte prevarila .
super odskúšané recepty. Teraz by si mohla skúsiť aj tento :
varecha.pravda.sk/recepty/mega-toffifee-alebo-ako-minut-z...
@angast zhodneme sa na tom , že @eldina je šikulka .
ovsenna kasa z pekarne na chlieb: 1 liter mlieka, stipka soli, 5 PL trstinovy cukor/alebo podla chuti/ hrubsi platok masla, 3 dcl ovsennych vlociek, vsetko dame do pekarnicky a zapneme program dzem, drobne vychytavky: okraje pekarnicky potieram maslom a celu nadobu zakryvam alobalom, do ktoreho urobim dierky aby mohla unikat para, snad sa ti kasa vydari, daj vediet,
ak sa ti chce, kludne mozes tento recept uviest do varechy.sk,
zelam ti pekny den :-)
Kedy si pridala tu kyslú smotanu? Dakujem za odpoveď. Mam zaujem urobit si vlastný jogurt, tak preto sa pytam. :-)
Ďakujem za tvoju radu.
Môžem sa opýtať, akú smotanu ? kyslú ???? Ďakujem
Odpoveď od @Ariel , ktorú sme dostali mailom: Nie kyslú, ale 10 % smotanu sladkú, aby sa naozaj spravil poriadny jogurt so správnym kvasným procesom. Čerstvo nadojené mlieko má obsah tuku takmer 6 %, takže to čo u nás predávajú pod pojmom 10 % smotana je skôr neodstredené mlieko s pridaním 4 % smotany.