Môj prvý domáci jogurt fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 21. apríla 2013
Môj prvý domáci jogurt (fotorecept)
Foto: babkamt

Už dlhší čas ma lákalo urobiť si domáci jogurt . Upútal ma recept od @eldiny . Aj som si ho napísala na papier Zobraziť celý popisUž dlhší čas ma lákalo urobiť si domáci jogurt . Upútal ma recept od @eldiny . Aj som si ho napísala na papier , no stále som váhala. Porovnávala som viaceré recepty , v hlave som si ukladala návody , rady . No a nakoniec mi vyšiel takýto jogurt .

Suroviny

2 l
145 g
2 PL




Postup

  1. 1

    Kúpila som čerstvé kravské mlieko . Pôvodne som chcela skúšať z 1 litra mlieka ,no mali len dvojlitrové fľašky . Už som mala pripravený Zvolenský smotanový jogurt biely , ktorý obsahuje živú mikroflóru . Pri jeho vyberaní z chladničky mi padol do oka aj iný biely jogurt . Tak som ho vybrala a nakoniec som z neho pridala 2 pl do mlieka . Hlodala vo mne neistota , či sa mi jogurt podarí .

    Môj prvý domáci jogurt (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Tu je pripravené čerstvé kravské mlieko .

    Môj prvý domáci jogurt (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Aj na nálepke doporučujú ho pred konzumáciou prevariť .

    Môj prvý domáci jogurt (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Poučila som sa , že všetky nádoby , fľašky atď , s ktorými budem pracovať musia byť sterilne čisté . Hoci boli fľašky umyté v umývačke , predsa som ich pre istotu vyvarila v hrnci , v ktorom som potom dala variť mlieko .

    Môj prvý domáci jogurt (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Mlieko som prevarila skoro až k bodu varu , asi na 90 stupňov . Kým mlieko chladlo , tak som manželovi uvarila krupičnú kašu , na ktorú dostal chuť .Kým sme zjedli kašu , mlieko mi chladlo . To , či je mlieko vychladnuté asi tak na 45 - 50 stupňov , som skúšala rukou. Keď som udržala ruku na hrnci 10 sekúnd , tak som z prevareného mlieka odobrala 300 ml a zamiešala som ho so 145 g Zvolen. smotanovým jogurtom a 2 pl bieleho jogurtu značky Pilos .Vliala som ho do hrnca , dobre premiešala a naplnila pripravené poháre. Už som si zaobstarala aj kuchynský teplomer, aby som mohla merať teplotu mlieka.

    Môj prvý domáci jogurt (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Uzatvorila som ich . Rúru som predhriala na 50 °C a hneď vypla. Vložila som na plechu uložené fľašky do rúry . Do rána som nechala jogurt vo vypnutej rúre. Netrpezlivo som čakala na ráno . Nebola som si istá , či ma čaká fiasko , alebo sa mi jogurt podarí. Bola som zvedavá na výsledok.

    Môj prvý domáci jogurt (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ráno s malou dušičkou som otvorila rúru, vybrala jogurty, otáčala som fľašky hore dnom a napodiv oni držali .

    Môj prvý domáci jogurt (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Tak som jeden jogurt otvorila a ochutnala .Dnes je z nich už len polovica . Manžel si do nich pridáva marhuľový lekvár .

    Môj prvý domáci jogurt (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Odfotila som Pilos biely jogurt zblízka . Ja som mala doma 3 % .

    Môj prvý domáci jogurt (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

luss44
vyzerá to vcelku jednoducho. mama mala voľakedy taký domáci jogurtovač zn. Bravo, určite by som ho niekde vypátrala, ale u nás veľmi jogurty nejdú na odbyt. Ale chválim pekné spracovanie receptu - ako všetky od Teba :)
havino
VÝBORNÝ RECEPT, dodržané všetko,ako má byť. Presne, ako včera u mňa v kuchyni, tiež som jogurt robila a robím už dlhšie týmto rúrovým spôsobom, vdaka vareche, predtým som prikrývala dekou celý hrniec, alebo poháre, aj v mliekovari sa dá, pomaly tam chladne a až potom som nakladala hotový jogurt do fľiaš. Teraz takto. A @babkamt , nemusíš si nabudúce poháre sterilizovať, aj ked jeden nikdy nevie. Ja ich mám umyté z myčky pri 70 C, zašrobujem suché a čakajú na daľšie použitie. Ešte sa mi nikdy nepokazil. Sama si vychytáš všetky muchy a nie je to žiadna veda však? Ja aj sušené mlieko pridávam,ale ked nemám nedám a nič sa nedeje. Chválim, krásny recept aj fotopostup.
danka006
Ten Pilos je smotana alebo jogurt? Ak jogurt kolko percentny, v LIDL maju od 2 - 10 percent? Dik
radost
@babkamt
blahoželám k odvahe i k výsledku..niet nad pocit blaha z dobre a úspešne vykonaného "pokusu"...:-))
anina6
super sa ti podaril, no už sa chystám aj ja vyrobiť nejaký jogurt, lebo jogurty zbožňujem, tak dúfam, že sa mi vydarí. inšpirovala si ma. recept si ukladám.
babkamt
@luss44 nechcem kupovať jogurtovač , keď sa dá vyrobiť jogurt aj bez neho . @kimlo ďakujem , to , že som sa prekonala a pokúsila sa spraviť jogurt ,sa mi oplatilo .
@havino než som sa pustila do jogutru , snažila som sa prečítať všetko o jeho príprave . A oplatilo sa . Tiež som si kúpila aj sušené polotučné mlieko , no tentoraz som ho nepoužila . Tiež som mala fľašky umyté v umývačke riadu aj s viečkami . Tiež suché zatvorím a tak odložím do špajze . No zicher je zicher , tak som ich ešte prevarila .
babkamt
@danka006 , je to jogurt . Ja som kúpila 3 % . @radost , som rada , že sa môj experiment podaril . Ale mám dojem , že tie fľašky majú nohy a niekde utekajú z chladničky . Drahému chutia s lekvárom .@anina6 neváhaj a urob . Určite sa ti podarí . Prajem veľa zdaru .
sovka62
@babkamt , srdečne blahoželám. Máš ho krásny hustý a aj bez jogurtovača. Ja mám jogurtovač niekoľko mesiacov, odkedy som ho kúpila, v chladničke je vždy domáci jogurt, ani jeden deň sme bez neho neboli. Používam tie isté biele jogurty ako ty, buď 3% Pilos, alebo Zvolenský. Jeden aj druhý funguje výborne a osvedčil sa mi aj Tami z Nitry.
samanka
@babkamt podaril sa Ti, uvidíš, už nebudeš chcieť iný. Ja musím premôcť moju lenivosť, aby som si ho každý týždeň urobila, ale už mi kupovaný nechutí...
babkamt
@sovka62 nechcem kupovať jogurtovač . Ešte stále mám zlé svedomie za to , že v apríli pred dvomi rokmi som si kúpila pekárničku a ešte som v nej nič nerobila . Sama som bola prekvapená výsledkom . Jogurt je chutný , hustý . @samanka tiež ho budem robiť hneď ako sa často . Teraz v apríli som mala meniny , dostala som novú kuchársku knihu , kde je okrem jogurtov návod na výrobu rôznych syrov a domácich výrobkov z mlieka . @mesiar ty si taký šikovný chlapík , poraď , ako pridám fotku do komentára .Štve ma , že to neviem.Ďakujem za gratuláciu.
@angast zhodneme sa na tom , že @eldina je šikulka .
luss44
@babkamt k tej pekárničke - my si v nej s mojimi dievčatami často robíme mliečnu ryžu, je výborná, kúpená z obchodu sa už u nás nevyskytuje. Najbližšie nafotím a pridám recept.
nadia56
@luss44 , mliecnu ryzu v pekarnicke robime aj my a este aj ovsennu kasu, okrem chlebika a vsetkeho ostatneho co pekarnicka ponuka:-)
aroooo
blahoželám, máš ho krásny, nejako takto som aj ja spravila dávnejšie, bol tiež hustý, ja som si k nemu do pohárika prisypala aj ovs.vločky a dala tiež lekvár, mňam, kk
pusta
@babkamt , to je fantastické. milujem jogurt,. vdaka za recept. už je v kk.
sovka62
@nadia56 a recept na tú ovsenú kašu v pekárničke by nebol? Mne by sa zišiel a hádam by sa potešili aj iní.
nadia56
@sovka62 , samozrejme, ale napisem ti recept len sem do diskusie, recepty nepridavam, mam na to svoje dovody, o ktorych sa nechcem rozpisovat,
ovsenna kasa z pekarne na chlieb: 1 liter mlieka, stipka soli, 5 PL trstinovy cukor/alebo podla chuti/ hrubsi platok masla, 3 dcl ovsennych vlociek, vsetko dame do pekarnicky a zapneme program dzem, drobne vychytavky: okraje pekarnicky potieram maslom a celu nadobu zakryvam alobalom, do ktoreho urobim dierky aby mohla unikat para, snad sa ti kasa vydari, daj vediet,
ak sa ti chce, kludne mozes tento recept uviest do varechy.sk,
zelam ti pekny den :-)
sovka62
@nadia56 , veľmi pekne ďakujem. Už je skopírovaný a odoslaný aj vnučke, nech si vyskúša. Samozrejme skúsim aj ja, spravím fotografie a ak sa vydaria môžem posunúť aj sem, keď si súhlasila.
nadia56
samozrejme, ja s tym nemam ziadny problem, len pridaj, recept sa mozno niekomu hodi, daj vediet, ci sa kasa podarila a ci chutila, zelam ti pekny den:-)
babkamt
@rennette robievam z mlieka . Vyskúšam podľa teba z jogurtu . Vďaka za link . @luss44 už sa teším na tvoju mliečnu ryžu .@aroooo tiež si kupujem jogurty s ovsenými vločkami . Teraz , keď si viem jogurt spraviť sama , už ho nemusím kupovať.@nadia56 ,rady , ktoré si pridala do komentára @sovka62 zúročí a v naj Určite ho viacerí z nás využijú .bližšej dobe pridá .
marienka44
@Babkamt ,nerozumiem tomu. V rozpise surovín je napísané: 2 PL kyslej smotany a na zaver je fotka ceského jogurtu.
Kedy si pridala tu kyslú smotanu? Dakujem za odpoveď. Mam zaujem urobit si vlastný jogurt, tak preto sa pytam. :-)
babkamt
@marienka prepáč, že sa ti tak neskoro ozývam. Už som v rozpise opravila suroviny. Malo tam byť 2 pl jogurtu. Nech sa ti jogurt vydarí.
ariel
namiesto pilosu je snáď lepšie pridať jednu activiu, má výborné kvasinkové vlastnosti a do mlieka odporúčam pridať aj 2 dl 10% smotany keď už Pilos, tak fajn z Lidlu, aby sme teda dosiahli tú superhustotu a krémovú chuť. vo výsledku bude mať teda jogurt ca 6%, a bude mať lahodnú chuť . namiesto prácneho scedenia 1/3 cez sitko nechať postáť hrniec s jogurtom do druhho dňa a lyžicou na druhé ráno z neho vytlačiť prebytočnú vodu ešte pred premiešaním a vyliať ju.
elad7
@Ariel (24.1.2017 19:25)

Môžem sa opýtať, akú smotanu ? kyslú ???? Ďakujem
redakcia
@Elad7 (22.7.2018 19:25)

Odpoveď od @Ariel , ktorú sme dostali mailom: Nie kyslú, ale 10 % smotanu sladkú, aby sa naozaj spravil poriadny jogurt so správnym kvasným procesom. Čerstvo nadojené mlieko má obsah tuku takmer 6 %, takže to čo u nás predávajú pod pojmom 10 % smotana je skôr neodstredené mlieko s pridaním 4 % smotany.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia