Môj prvý domáci jogurt (fotorecept)

Autor receptu: babkamt

Už dlhší čas ma lákalo urobiť si domáci jogurt . Upútal ma recept od @eldiny . Aj som si ho napísala na papier , no stále som váhala. Porovnávala som viaceré recepty , v hlave som si ukladala návody , rady . No a nakoniec mi vyšiel takýto jogurt .

Postup

  1. Kúpila som čerstvé kravské mlieko . Pôvodne som chcela skúšať z 1 litra mlieka ,no mali len dvojlitrové fľašky . Už som mala pripravený Zvolenský smotanový jogurt biely , ktorý obsahuje živú mikroflóru . Pri jeho vyberaní z chladničky mi padol do oka aj iný biely jogurt . Tak som ho vybrala a nakoniec som z neho pridala 2 pl do mlieka . Hlodala vo mne neistota , či sa mi jogurt podarí .
  2. Tu je pripravené čerstvé kravské mlieko .
  3. Aj na nálepke doporučujú ho pred konzumáciou prevariť .
  4. Poučila som sa , že všetky nádoby , fľašky atď , s ktorými budem pracovať musia byť sterilne čisté . Hoci boli fľašky umyté v umývačke , predsa som ich pre istotu vyvarila v hrnci , v ktorom som potom dala variť mlieko .
  5. Mlieko som prevarila skoro až k bodu varu , asi na 90 stupňov . Kým mlieko chladlo , tak som manželovi uvarila krupičnú kašu , na ktorú dostal chuť .Kým sme zjedli kašu , mlieko mi chladlo . To , či je mlieko vychladnuté asi tak na 45 - 50 stupňov , som skúšala rukou. Keď som udržala ruku na hrnci 10 sekúnd , tak som z prevareného mlieka odobrala 300 ml a zamiešala som ho so 145 g Zvolen. smotanovým jogurtom a 2 pl bieleho jogurtu značky Pilos .Vliala som ho do hrnca , dobre premiešala a naplnila pripravené poháre. Už som si zaobstarala aj kuchynský teplomer, aby som mohla merať teplotu mlieka.
  6. Uzatvorila som ich . Rúru som predhriala na 50 °C a hneď vypla. Vložila som na plechu uložené fľašky do rúry . Do rána som nechala jogurt vo vypnutej rúre. Netrpezlivo som čakala na ráno . Nebola som si istá , či ma čaká fiasko , alebo sa mi jogurt podarí. Bola som zvedavá na výsledok.
  7. Ráno s malou dušičkou som otvorila rúru, vybrala jogurty, otáčala som fľašky hore dnom a napodiv oni držali .
  8. Tak som jeden jogurt otvorila a ochutnala .Dnes je z nich už len polovica . Manžel si do nich pridáva marhuľový lekvár .
  9. Odfotila som Pilos biely jogurt zblízka . Ja som mala doma 3 % .