Môj kváskový špaldový chlieb pečený vo forme
porcií
príprava
na 230 °C
Suroviny
450 g |
|
300 g |
|
550 g ( izbovej teploty) |
|
100 g |
|
15 g |
|
Príprava štartéra: | |
45 g |
|
35 g |
|
65 ml vlažná |
|
80 g zrelý |
|
Postup
-
1
Prípravu štartéra spravíme 3-4 h pred miesením cesta (podľa teploty v miestnosti). Vymiesenie cesta: Do stredne veľkej misy pridajte 450 g chlebovej špaldovej múky, 300 g celozrnnej hrubej špaldovej múky a 15 g soli. Zmiešajte ich rukami. Potom pridajte 100 g kysnutého kvásku, nakŕmeného a pestovaného na vrchol a 550 g vody izbovej teploty. Rukami vymiesime cesto. Prikryjeme a necháme hodinu odpočívať, aby sa rozvinul lepok.
- 2
Urobte tri série naťahovania a záhybov s odstupom 30 minút. Potom vložte cesto do priehľadnej nádoby s rovnými stranami a zarovnajte vrch cesta. Označte hornú časť cesta. Počkajte kým narastie na 100 % (trvá 3 -4 hodiny).
- 3
Keď cesto narastie, vyberte ho z nádoby a nechajte vypadnúť na kuchynskú linku. Pripravte si utierku s trochou celozrnnej špaldovej múky. Potom vytvarujte cesto do gule pomocou škrabky alebo môžete použiť aj ruky. Cesto necháme 20 minút odpočívať na doske.
- 4
Vymastite vnútro formy na pečenie. Cesto prevráťte a rozvaľkajte na štvorec. Zložte spodnú časť asi do stredu. Preložte každú stranu cez druhú a potom zrolujte vrch. Nemusí to byť super tesné. Uchopte cesto, preklopte ho rukami a vyvaľkajte ho v múke tak, aby bol vrch pokrytý múkou. Potom ho znova otočte a pridajte do formy na pečenie. Potom prikryte a nechajte cesto vykysnúť.
- 5
Cesto nechám kysnúť za studena (v chladničke) najmenej 8 hodín, alebo až 48 hodín. Malo by prejsť testom, čo znamená, že ak cesto popicháte mokrým prstom, otvor by sa mal pomaly vyplniť a zanechať mierny priehlbina.
- 6
Keď vidíte známky pripravenosti cesta, zohrejte rúru na 230 °C s panvicou na dne, ktorú môžete použiť na vytvorenie pary. Použite ventilátor. Keď je cesto pripravené na pečenie, uvarte v kanvici vodu a vložte cesto do rúry. Nalejte kanvicu s vodou do panvice a znížte rúru na 210 °C. Pečte 20 minút, vyberte panvicu a pečte ďalších 25 až 30 minút. Chlieb vyberte z formy a pečte ďalších 5 minút, aby mali strany farbu. Vyberte chlieb z rúry a nechajte ho vychladnúť na mriežke, kým stred nebude mať izbovú teplotu.
Tiež špaldový chlieb:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu