špaldový chlieb

Môj kváskový špaldový chlieb pečený vo forme

Autor receptu: editamarkos

28-30
porcií
900 minút
príprava
50 minút
na 230 °C

Postup

  1. Prípravu štartéra spravíme 3-4 h pred miesením cesta (podľa teploty v miestnosti). Vymiesenie cesta: Do stredne veľkej misy pridajte 450 g chlebovej špaldovej múky, 300 g celozrnnej hrubej špaldovej múky a 15 g soli. Zmiešajte ich rukami. Potom pridajte 100 g kysnutého kvásku, nakŕmeného a pestovaného na vrchol a 550 g vody izbovej teploty. Rukami vymiesime cesto. Prikryjeme a necháme hodinu odpočívať, aby sa rozvinul lepok.
  2. Urobte tri série naťahovania a záhybov s odstupom 30 minút. Potom vložte cesto do priehľadnej nádoby s rovnými stranami a zarovnajte vrch cesta. Označte hornú časť cesta. Počkajte kým narastie na 100 % (trvá 3 -4 hodiny).
  3. Keď cesto narastie, vyberte ho z nádoby a nechajte vypadnúť na kuchynskú linku. Pripravte si utierku s trochou celozrnnej špaldovej múky. Potom vytvarujte cesto do gule pomocou škrabky alebo môžete použiť aj ruky. Cesto necháme 20 minút odpočívať na doske.
  4. Vymastite vnútro formy na pečenie. Cesto prevráťte a rozvaľkajte na štvorec. Zložte spodnú časť asi do stredu. Preložte každú stranu cez druhú a potom zrolujte vrch. Nemusí to byť super tesné. Uchopte cesto, preklopte ho rukami a vyvaľkajte ho v múke tak, aby bol vrch pokrytý múkou. Potom ho znova otočte a pridajte do formy na pečenie. Potom prikryte a nechajte cesto vykysnúť.
  5. Cesto nechám kysnúť za studena (v chladničke) najmenej 8 hodín, alebo až 48 hodín. Malo by prejsť testom, čo znamená, že ak cesto popicháte mokrým prstom, otvor by sa mal pomaly vyplniť a zanechať mierny priehlbina.
  6. Keď vidíte známky pripravenosti cesta, zohrejte rúru na 230 °C s panvicou na dne, ktorú môžete použiť na vytvorenie pary. Použite ventilátor. Keď je cesto pripravené na pečenie, uvarte v kanvici vodu a vložte cesto do rúry. Nalejte kanvicu s vodou do panvice a znížte rúru na 210 °C. Pečte 20 minút, vyberte panvicu a pečte ďalších 25 až 30 minút. Chlieb vyberte z formy a pečte ďalších 5 minút, aby mali strany farbu. Vyberte chlieb z rúry a nechajte ho vychladnúť na mriežke, kým stred nebude mať izbovú teplotu.