špaldový chlieb
Môj kváskový špaldový chlieb pečený vo forme
Autor receptu: editamarkos
28-30 porcií |
900 minút príprava |
50 minút na 230 °C |
Postup
- Prípravu štartéra spravíme 3-4 h pred miesením cesta (podľa teploty v miestnosti).
Vymiesenie cesta:
Do stredne veľkej misy pridajte 450 g chlebovej špaldovej múky, 300 g celozrnnej hrubej špaldovej múky a 15 g soli. Zmiešajte ich rukami. Potom pridajte 100 g kysnutého kvásku, nakŕmeného a pestovaného na vrchol a 550 g vody izbovej teploty. Rukami vymiesime cesto. Prikryjeme a necháme hodinu odpočívať, aby sa rozvinul lepok.
- Urobte tri série naťahovania a záhybov s odstupom 30 minút.
Potom vložte cesto do priehľadnej nádoby s rovnými stranami a zarovnajte vrch cesta.
Označte hornú časť cesta. Počkajte kým narastie na 100 % (trvá 3 -4 hodiny).
- Keď cesto narastie, vyberte ho z nádoby a nechajte vypadnúť na kuchynskú linku. Pripravte si utierku s trochou celozrnnej špaldovej múky.
Potom vytvarujte cesto do gule pomocou škrabky alebo môžete použiť aj ruky. Cesto necháme 20 minút odpočívať na doske.
- Vymastite vnútro formy na pečenie. Cesto prevráťte a rozvaľkajte na štvorec. Zložte spodnú časť asi do stredu. Preložte každú stranu cez druhú a potom zrolujte vrch. Nemusí to byť super tesné. Uchopte cesto, preklopte ho rukami a vyvaľkajte ho v múke tak, aby bol vrch pokrytý múkou. Potom ho znova otočte a pridajte do formy na pečenie. Potom prikryte a nechajte cesto vykysnúť.
- Cesto nechám kysnúť za studena (v chladničke) najmenej 8 hodín, alebo až 48 hodín.
Malo by prejsť testom, čo znamená, že ak cesto popicháte mokrým prstom, otvor by sa mal pomaly vyplniť a zanechať mierny priehlbina.
- Keď vidíte známky pripravenosti cesta, zohrejte rúru na 230 °C s panvicou na dne, ktorú môžete použiť na vytvorenie pary. Použite ventilátor.
Keď je cesto pripravené na pečenie, uvarte v kanvici vodu a vložte cesto do rúry.
Nalejte kanvicu s vodou do panvice a znížte rúru na 210 °C.
Pečte 20 minút, vyberte panvicu a pečte ďalších 25 až 30 minút.
Chlieb vyberte z formy a pečte ďalších 5 minút, aby mali strany farbu.
Vyberte chlieb z rúry a nechajte ho vychladnúť na mriežke, kým stred nebude mať izbovú teplotu.