Môj kváskový chlieb

standu - fotkastandu, 15. novembra 2013
Môj kváskový chlieb
Foto: standu

Takmer rok sa venujem domácemu kváskovému chlebu. Po rôznych experimentoch, počnúc zložením kvásku, cez pomer a druhy múk, až po dobu kysnutia, či prekladania, Zobraziť celý popisTakmer rok sa venujem domácemu kváskovému chlebu. Po rôznych experimentoch, počnúc zložením kvásku, cez pomer a druhy múk, až po dobu kysnutia, či prekladania, naťahovania, následným dokysnutím v rôznych typoch "ošatiek" som sa dopracovala k tomuto postupu, ktorý mi najviac vyhovuje a vždy sa podarí. Ozaj som skúšala rôzne recepty, postupy ale tento, ku ktorému som sa dopracovala sama, metódou pokus- omyl, mám najradšej. Dúfam, že sa Vám podarí.

15 minút
príprava
50 minút
na 200 °C

Suroviny

150 g
150 g
100 g
250 g
300 ml
10 g
5 g




Postup

  1. 1

    Cez noc si rozrábam kvások zo zvyšku z predchádzajúceho pečenia, ktorý spí v chladničke. Robím ho z hladkej chlebovej ražnej múky, celozrnná sa mi neosvedčila, zakapal mi. Tento má už pár mesiacov. Gramáž je orientačná, môj kvások je ako hustejšie palacinkové cesto. Ráno si trocha odlejem do fľaštičky a ide spať do chladničky. To, čo mi v miske kyske ostalo, použijem.

  2. 2

    Ku kvásku pridám múky, soľ, rascu, polovicu vody a spracúvam...zvyšok vody pridávam postupne, v závislosti od múky. Nijak špeciálne nehnetiem, ozaj len aby sa suroviny spojili. Guľu tuhšieho cesta omastím olejom. Nemusí sa.

  3. 3

    Zavriem kysku a tak na 2- 2 a pol hodiny idem spať :-D Nechávam ju na teplom radiátore. Keď už je kyska plná krásneho bublinkového cesta, vykydnem ho na riadne pomúčenú utierku, neprekladám! Ako je, vložím do oválnej misky (pretože misu z jenského skla mám oválnu), zapnem rúru na 250°C aj s nádobou na pečenie, po zhasnutí kontrolky nechávam ešte misu nahriať 10-15 minút. Nuž a keď nastal tento okamih, vyberiem misu z trúby, cesto tam opatrne kydnem, rýchlo zavriem vrchnákom, aby sa chlebík zaparil a šup do rúry! Prvých 15 minút nechávam na maximum, potom stiahnem na 200°C. Keď už je chlebík krásne popukaný a dvihnutý, vezmem z neho vrch. Dokopy ho pečiem dobrú trištvrte hodinu. Potom bohužiaľ musím čakať, kým vychladne a dobrú chuť!

Diskusia k receptu

anina6
chlebík sa vydaril nádherne, ešte mi povedz ako zakladáš kvások. ja sa už dlhšie ohodlávam na kváskový chlieb, tak by som ho vyskúšala podľa teba.
standu
kvások som založila a dokrmovala v pomere 1:1 ražná múka a voda. každý deň, zhruba v rovnaký čas. zhruba po týždni je kvások zrelý, musí bublinkovať a voňať kyselkavo po ovocí;) v procese zrenia treba casť vyhodiť, alebo odliať do druhej nádoby. držať v skle alebo plaste, nemiešať kovovým predmetom. kváskovaniu zdar! ;))
micca
oslovil ma Tvoj chlebik ja peciem doma tiez a teraz najnovsie som si vymyslela ze po vykysnuti ho 3 krat prelozim z oboch stran a potom dam na plech pod chlieb podsypem kukuricnu muku ,necham na plechu nakysnut .Urobim na nom 3 rezy asi aby pekne popukal a vkladam do studenej rury na 200 st 45 min je fantasticky
standu
Ďakujem;) budem skúšať ďalej, ako vravím, zatiaľ sa mi tento postup osvedčil najviac
micca
1 kg muka hl spec.1 PL octu, semienka podla chuti ,1PL soli,mlety kmin,1 balenie kvasnice asi 4,dg,tepla voda podla potreby asi 0,5 l na buduce zmeriam a dam vediet cesto ako na knedliky a este do cesta dam 3 PL oleja.cesto rozdelim na dve casti tak mam 2 chlebiky na jednom plechu keby sa pripekal zvrchu treba stiahnut teplotu 150 180 kazdemu pecie rura inak a peciem na 1 mriezke zo spodu

daguska
Krásny clebík.Peciem podla teba.Dúfam,ze sa vydarí.Len neviem,preco majú niektoré chleby popukanú kôrku a iné sú hladucké.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia