Foto: martamm
Táto torta nepatrí medzi lacné a úsporné, ani racio torty, ale na slávnostnú príležitosť je ako stvorená. Pôvodný recept bol na okrúhlu, ale chcela Zobraziť celý popisTáto torta nepatrí medzi lacné a úsporné, ani racio torty, ale na slávnostnú príležitosť je ako stvorená. Pôvodný recept bol na okrúhlu, ale chcela som upiecť sestre na päťdesiatku tortu, z ktorej sa nakrája viac kúskov, naloľko sme sa zišli početná spoločnosť, preto som volila podkovu pečenú vo veľkej forme.
príprava
Suroviny
svetlý korpus: | |
200 gr |
|
60 gr |
|
160 gr |
|
6 ks |
|
1 KL |
|
tmavý korpus: | |
150 gr |
|
1 KL |
|
150 gr |
|
150 gr |
|
50 gr |
|
6 ks |
|
krém: | |
750 ml |
|
2 ks |
|
1 ks |
|
8 PL |
|
500 gr |
|
3 PL |
|
2 PL |
|
100 gr (do tmavej plnky) |
|
ostatné: | |
2-3 poháre |
|
150 gr |
|
Postup
-
1
Svetlý korpus: vajíčka rozdelíme na bielky a žĺtky. Do čistej hlbšej misky dáme bielky, ktoré ručným mixérom vyšľaháme do tuhého snehu. Po lyžiciach zašľaháme práškový cukor, pridáme po jednom žĺtky a po lyžiciach múku, zmiešanú s PDP a solamylom. Dno tortovej formy vystelieme papierom na pečenie, boky potrieme olejom a vysypeme múkou, korpus upečieme. A teraz mám okno, ako dlho, no skúste na 200 stupňoch a odsledujte si čas, fakt netuším, ako dlho som to piekla, prešlo odvtedy 6 rokov, čo som ju naposledy robila.
- 2
Tmavé cesto: vajíčka rozdelíme na bielky a žĺtky, bielky vyšľaháme ako pri svetlom ceste, pridáme postupne práškový cukor a múku zmiešanú s PDP. Postupne pridáme čokoládu, ktorú sme rozpustili nad parou s maslom - vlažnú, taktiež upečiene.
- 3
Svetlý a tmavý krém: Z mlieka, zlatého klasu, vanilky a múky uvaríme puding. Necháme vychladnúť, občas pomiešame, aby nevznikla na povrchu kôrka. Maslo vyšľaháme do peny s práškovým cukrom. Po častiach pridáme vychladnutý puding. Krém rozdelíme na dve časti, do jednej primiešame čokoládu, ktorú sme rozpustili nad parou - vlažnú.
- 4
Obidva korpusy priečne rozrežieme na dva pláty. Na spodok dáme tmavý korpus, potrieme marhuľovým lekvárom, na to natrieme tmavý krém. Priložíme svetlé cesto, potrieme lekvárom,svetlý krém, zasa tmavé cesto, lekvár a tmavý krém. Na vrch dáme svetlý korpus. Celú podkovu potrieme zvyšným svetlým krémom.
- 5
Zdobíme čokoládovými hoblinami, ktoré pripravíme nasledovne: rozpustíme mliečnu čokoládu, malý plastový kelímok hranatého tvaru vystelieme potravinovou fóliou, čokoládu necháme stuhnúť. Toto je najlepšie pripraviť si deň dopredu. Stuhnutú čokoládu vyberieme z kelímka, pripravíme si papier na pečenie, na ktorý strúhame hoblinky z čokolády, ja používam strúhadlo na uhorkový šalát. Čokoládu je dobré držať v alobaele, lebo sa ohrieva. Tortu ozdobíme hoblinkami a dáme do chladničky, najlepšie do rána, alebo na pár hodín, nech má čas poriadne sa vychladiť. Z tejto pochúťky naozaj nezvládnete zjesť viac, ako jeden plátok :) Dobrú chuť.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
@martamm
Krásna podkovička.Určite aj dobrá.Aj Garfield by si dal z nej kusok
Prajem ti aj z Garfieldom krásny,šťastný a zdravím požehnaný nový rok 2013
obrovská a krásna torta
Ak chces viac tak klikni prosim na hanulka.cz.Otvoríš si jedno okno
hanulka cz a v druhom okne budes mať varechu otvoríš obrazok kliknes pravým poznačíš =kopírovať adresu obrázka= a následne vložíš na vareche do komentárov apotom klikneš na pridaj.Ak som pomohol tak rád.Musíš mať samozrejme otvorené dva prehliadače ja mam google a druhý firefox.Ak som pomohol tak som rád Pá
No toto je už zložitejšie a ťažšie ako ten môj makovník.Dávam klobúk
dole po samú zem.Na takúto tortu nemám to je jasné,to by som nezvládol
Gratulujem