Mliečno-čokoládová torta podkova

martamm - fotkamartamm, 31. decembra 2012
Mliečno-čokoládová torta podkova
Foto: martamm

Táto torta nepatrí medzi lacné a úsporné, ani racio torty, ale na slávnostnú príležitosť je ako stvorená. Pôvodný recept bol na okrúhlu, ale chcela Zobraziť celý popisTáto torta nepatrí medzi lacné a úsporné, ani racio torty, ale na slávnostnú príležitosť je ako stvorená. Pôvodný recept bol na okrúhlu, ale chcela som upiecť sestre na päťdesiatku tortu, z ktorej sa nakrája viac kúskov, naloľko sme sa zišli početná spoločnosť, preto som volila podkovu pečenú vo veľkej forme.

180 minút
príprava

Suroviny

svetlý korpus:
200 gr
60 gr
160 gr
6 ks
1 KL
tmavý korpus:
150 gr
1 KL
150 gr
150 gr
50 gr
6 ks
krém:
750 ml
2 ks
1 ks
8 PL
500 gr
3 PL
2 PL
100 gr (do tmavej plnky)
ostatné:
2-3 poháre
150 gr




Postup

  1. 1

    Svetlý korpus: vajíčka rozdelíme na bielky a žĺtky. Do čistej hlbšej misky dáme bielky, ktoré ručným mixérom vyšľaháme do tuhého snehu. Po lyžiciach zašľaháme práškový cukor, pridáme po jednom žĺtky a po lyžiciach múku, zmiešanú s PDP a solamylom. Dno tortovej formy vystelieme papierom na pečenie, boky potrieme olejom a vysypeme múkou, korpus upečieme. A teraz mám okno, ako dlho, no skúste na 200 stupňoch a odsledujte si čas, fakt netuším, ako dlho som to piekla, prešlo odvtedy 6 rokov, čo som ju naposledy robila.

  2. 2

    Tmavé cesto: vajíčka rozdelíme na bielky a žĺtky, bielky vyšľaháme ako pri svetlom ceste, pridáme postupne práškový cukor a múku zmiešanú s PDP. Postupne pridáme čokoládu, ktorú sme rozpustili nad parou s maslom - vlažnú, taktiež upečiene.

  3. 3

    Svetlý a tmavý krém: Z mlieka, zlatého klasu, vanilky a múky uvaríme puding. Necháme vychladnúť, občas pomiešame, aby nevznikla na povrchu kôrka. Maslo vyšľaháme do peny s práškovým cukrom. Po častiach pridáme vychladnutý puding. Krém rozdelíme na dve časti, do jednej primiešame čokoládu, ktorú sme rozpustili nad parou - vlažnú.

  4. 4

    Obidva korpusy priečne rozrežieme na dva pláty. Na spodok dáme tmavý korpus, potrieme marhuľovým lekvárom, na to natrieme tmavý krém. Priložíme svetlé cesto, potrieme lekvárom,svetlý krém, zasa tmavé cesto, lekvár a tmavý krém. Na vrch dáme svetlý korpus. Celú podkovu potrieme zvyšným svetlým krémom.

  5. 5

    Zdobíme čokoládovými hoblinami, ktoré pripravíme nasledovne: rozpustíme mliečnu čokoládu, malý plastový kelímok hranatého tvaru vystelieme potravinovou fóliou, čokoládu necháme stuhnúť. Toto je najlepšie pripraviť si deň dopredu. Stuhnutú čokoládu vyberieme z kelímka, pripravíme si papier na pečenie, na ktorý strúhame hoblinky z čokolády, ja používam strúhadlo na uhorkový šalát. Čokoládu je dobré držať v alobaele, lebo sa ohrieva. Tortu ozdobíme hoblinkami a dáme do chladničky, najlepšie do rána, alebo na pár hodín, nech má čas poriadne sa vychladiť. Z tejto pochúťky naozaj nezvládnete zjesť viac, ako jeden plátok :) Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

margaretka28
No super torta, niekedy vyskúšam,@martamm , ved ked už do pekla, tak aspoň na poriadnom koni no nie??? V ed ju nebudeme jesť každý deň, iba občas, tak nech to stojí za ten hriech, želám veselého Silvestra a šťASTNý nOVý ROK.:-))
martamm
margaretka, dakujem za mily komentar, urcite neobanujes, ked ju upecies. Ak by si robila okruhlu, rom z 2/3 davky, alebo z 1/2. Aj tebe krasneho Silvestra a vela stasticka v nasledovnom roku. :)
lusinkab
...tak to je teda super velka torta :-) vyzera uzasne a urcite aj chuti vyborne :-) prajem ti aj celej tvojej rodinke stastny novy rok :-)
babkamt
Krásna. Ja mám formu v tvare podkovy. Už som ju dávno nepiekla. Ďakujem za pripomenutie.
martamm
lusinkab, dakujem aj ja zelam vela stastia v novom roku Tebe a Tvojim blizkym :)
mesiar50



@martamm
Krásna podkovička.Určite aj dobrá.Aj Garfield by si dal z nej kusok
Prajem ti aj z Garfieldom krásny,šťastný a zdravím požehnaný nový rok 2013
3sandra3
prepáč mesiar50 , ale mne sa tak ten obrázok páči, že mi to nedalo a musela som si ho požičať :-)) Je to také milené.
mesiar50
3sandra3 Nič sa nedeje v pohode
Ak chces viac tak klikni prosim na hanulka.cz.Otvoríš si jedno okno
hanulka cz a v druhom okne budes mať varechu otvoríš obrazok kliknes pravým poznačíš =kopírovať adresu obrázka= a následne vložíš na vareche do komentárov apotom klikneš na pridaj.Ak som pomohol tak rád.Musíš mať samozrejme otvorené dva prehliadače ja mam google a druhý firefox.Ak som pomohol tak som rád Pá
sovka62
Martuška, to teda je tortička! Musí byť úžasná. A že nie je zdravá? A na čo by torta bola zdravá, veď ju nejeme hádam ani raz do roka, tak keď už, nech to stojí za to.
martamm
sovka, ďakujem za pochvalu a máš pravdu, tortu človek neje často, pri slávnostnej príležitosti sa oplatí dať si z nej kúsok :)
3sandra3
vidíš, to je z rozprávky Garfield... a ja som ju nevidela.... s kým si ju mám pozrieť? :-)) Ani neviem, o čo prichádzam :-))
monnikka
takéto torty mám rada, urobím dcére na 20. narodeninky vo februári
medovnicek
krásna veru bola a určite aj veľmi chutná, sestra z nej isto mala radosť
iva63
krása, príležitostne vyskúšam, ďakujem za recept
martamm
Ďakujem Vám všetkým za komentáre a dúfam, že torta Vás nesklame :)
mesiar50



No toto je už zložitejšie a ťažšie ako ten môj makovník.Dávam klobúk
dole po samú zem.Na takúto tortu nemám to je jasné,to by som nezvládol
Gratulujem
slavnicanka
Pekná podkova,a aké nádherné obrázky tu pridáva ten pááááán.Paráda-:))))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia