Foto: martina34
Inšpiráciu na túto tortu som videla niekde v časopise, priznám sa, že recepty zväčša nečítam, skôr ma inšpiruje pohľad a potom tvorím. Toho ježka Zobraziť celý popisInšpiráciu na túto tortu som videla niekde v časopise, priznám sa, že recepty zväčša nečítam, skôr ma inšpiruje pohľad a potom tvorím. Toho ježka som si dlhšiu dobu plánovala, že ho upečiem. Akurát vhod mal syn narodeniny, tak som nápad uskutočnila. @Zdenin som sľúbila fotku, tak prikladám aj s receptom.
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
12 ks |
|
36 dkg |
|
36 dkg |
|
1,5 balíčka |
|
3 PL |
|
6 PL |
|
100 g |
|
250 g |
|
250 g |
|
2 dcl |
|
2 PL |
|
3 PL |
|
150 g |
|
4 PL |
|
5 dkg |
|
10 dkg |
|
3 ks |
|
Postup
-
1
Predom si pripravíme mandle, ktoré uvaríme vo vode, scedíme, ošúpeme a rozpolíme. Prvých šesť surovín rozdelíme na tri časti, teda upečieme z nich tri korpusy. Pečieme na papieri na pečenie a použijeme jeden plech na pečenie v tvare obdĺžnika a dvakrát upečieme korpus v tvare kruhu. Príprava jedného korpusu: oddelíme si 4 vajcia bielka od žĺtok. Z bielo vyšľaháme sneh, postupne pridávame kryštáľový cukor, žĺtka. Odvážime si 12 dkg múky, primiešame do nej 1/2 kypriaceho prášku do pečiva a 1 PL kakaa. Jemne vmiešavame múku do snehu a pomedzi pridáme 2 PL vody. Vylejeme na papierom vystlaný plech alebo tortovú formu, ja používam miesto formy staršiu väčšiu rajnicu o priemere 28 cm.
- 2
Upečené korpusy necháme vychladnúť. Medzi tým si uvaríme kašu, ktorá pôjde do krému. 1 dcl mlieka si dáme hriať a v zvyšnom rozmiešame hladkú múku, aby sme nemali hrčky. Pridáme k zohriatemu mlieku a za stáleho miešania uvaríme hustú kašu. Kým nám kaša vychladne, vymiešame si maslo, Heru a práškový cukor, pridáme kakao a vychladnutú kašu, ktorú sme miešali aj počas chladnutia, aby sa nevytvorila na vrchu koža. Krém vyšľaháme najlepšie mixérom s metličkami.
- 3
Z vychladnutého obdĺžnikového korpusu si vykrojíme spodnú časť ježka, natieme krémom, priložíme okrúhly korpus, obrežeme do tvaru, ako vychádza, zas natrieme krémom a takto postupujeme, až je ježko vytvarovaný, použijeme aj okrajky, ak je treba aj na telo ježka a na hlavičku. Keď je celý hotový, natrieme ho celého krémom, polejeme čokoládovou polevou. (Rozpustím nalámanú varovú čokoládu, pridám olej a Ceru, riadne vymiešam a nechám trochu vychladnúť.) Do poliateho ježka, ešte nestuhnutého napichám vopred pripravené mandle a urobím mu očká a ústa z lentiliek.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu