Miškov ježko

martina34 - fotkamartina34, 26. februára 2010
Miškov ježko
Foto: martina34

Inšpiráciu na túto tortu som videla niekde v časopise, priznám sa, že recepty zväčša nečítam, skôr ma inšpiruje pohľad a potom tvorím. Toho ježka Zobraziť celý popisInšpiráciu na túto tortu som videla niekde v časopise, priznám sa, že recepty zväčša nečítam, skôr ma inšpiruje pohľad a potom tvorím. Toho ježka som si dlhšiu dobu plánovala, že ho upečiem. Akurát vhod mal syn narodeniny, tak som nápad uskutočnila. @Zdenin som sľúbila fotku, tak prikladám aj s receptom.

10
porcií
180 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Suroviny

12 ks
36 dkg
36 dkg
1,5 balíčka
3 PL
6 PL
100 g
250 g
250 g
2 dcl
2 PL
3 PL
150 g
4 PL
5 dkg
10 dkg
3 ks




Postup

  1. 1

    Predom si pripravíme mandle, ktoré uvaríme vo vode, scedíme, ošúpeme a rozpolíme. Prvých šesť surovín rozdelíme na tri časti, teda upečieme z nich tri korpusy. Pečieme na papieri na pečenie a použijeme jeden plech na pečenie v tvare obdĺžnika a dvakrát upečieme korpus v tvare kruhu. Príprava jedného korpusu: oddelíme si 4 vajcia bielka od žĺtok. Z bielo vyšľaháme sneh, postupne pridávame kryštáľový cukor, žĺtka. Odvážime si 12 dkg múky, primiešame do nej 1/2 kypriaceho prášku do pečiva a 1 PL kakaa. Jemne vmiešavame múku do snehu a pomedzi pridáme 2 PL vody. Vylejeme na papierom vystlaný plech alebo tortovú formu, ja používam miesto formy staršiu väčšiu rajnicu o priemere 28 cm.

  2. 2

    Upečené korpusy necháme vychladnúť. Medzi tým si uvaríme kašu, ktorá pôjde do krému. 1 dcl mlieka si dáme hriať a v zvyšnom rozmiešame hladkú múku, aby sme nemali hrčky. Pridáme k zohriatemu mlieku a za stáleho miešania uvaríme hustú kašu. Kým nám kaša vychladne, vymiešame si maslo, Heru a práškový cukor, pridáme kakao a vychladnutú kašu, ktorú sme miešali aj počas chladnutia, aby sa nevytvorila na vrchu koža. Krém vyšľaháme najlepšie mixérom s metličkami.

  3. 3

    Z vychladnutého obdĺžnikového korpusu si vykrojíme spodnú časť ježka, natieme krémom, priložíme okrúhly korpus, obrežeme do tvaru, ako vychádza, zas natrieme krémom a takto postupujeme, až je ježko vytvarovaný, použijeme aj okrajky, ak je treba aj na telo ježka a na hlavičku. Keď je celý hotový, natrieme ho celého krémom, polejeme čokoládovou polevou. (Rozpustím nalámanú varovú čokoládu, pridám olej a Ceru, riadne vymiešam a nechám trochu vychladnúť.) Do poliateho ježka, ešte nestuhnutého napichám vopred pripravené mandle a urobím mu očká a ústa z lentiliek.

Diskusia k receptu

zdenin
je úžasný mám inšpiráciu, si šikulka- len tak ďalej zdenin
lucincek
jeje toto by sa mojmu bratovi lubilo, tiez sa vola misko :))
pivonka
O tomto ježkovi som nevedela. Medzi toľkými receptami sa stratil a to je škoda, lebo je krásny a inšpiratívny.
smajliqa
len skoda, ze nie je nafoteny postup,,, takto by sa mi to velmi tazko robilo...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia