Foto: merylin
Preto mini - šišky , lebo majú priemer iba 4,5 cm. Inokedy robievam oveľa väčšie s priemerom 8 cm.
porcií
príprava
Postup
-
1
Najskôr si pripravíme kvások -- pol balíčka droždia si rozmrvíme v hrnčeku ,pridáme 1 lyžičku cukru, trošku múky, a vlažné mlieko asi tak pol deci.Urobíme kvások. Do misy si dáme polohrubú múku, žltok, rum, cukor,olej ,soľ.Pridáme kvások a ostatné mlieko.
-
2
Teraz vypracujeme cesto ,prikryjeme ho utierkou a necháme ho nakysnúť.
- 3
Na pomúčenej doske si cesto rozváľkame asi tak na 1,5 cm a malým pohárikom /ja som pužila na mini-šišky poldecák/povykrajujeme šišky. Spravíme do každej do prostriedku s prstom jamku ,ktorá nám slúži na plnenie džemu. Necháme chvíľku nakysnúť pod utierkou.
- 4
Potom si dáme do hrnca rozpáliť olej ,dáme ho viac ,lebo nám musia šišky plávať v ňom. Každú jednu šišku ponoríme vydlabanou jamkou na spodok tak, aby povrch bol bez jamky -hladký a tak smažíme . Ked je usmažená jedna strana tak otočíme na druhú . / ja smažím v nezakrytom hrnci/.Smažíme do zlatista.
- 5
Mne zostalo ešte cesto z krajov ,tak som si ešte dorobila pár pletených šišiek.
- 6
Z celej dávky mi vyšlo 25 kusov mini-šišiek .
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 3
na fašiangy šišky treba
asi spravím podľa teba..:-))