Mini - šišky

merylin - bez fotkymerylin, 31. januára 2013
Mini - šišky
Foto: merylin

Preto mini - šišky , lebo majú priemer iba 4,5 cm. Inokedy robievam oveľa väčšie s priemerom 8 cm.

25
porcií
30 minút
príprava

Suroviny

2,5 dcl
30 dkg
1/2 bal.
1/2 dl
4 PL
 štipka
1 ks
1 štamprlík
 na posypanie




Postup

  1. 1

    Najskôr si pripravíme kvások -- pol balíčka droždia si rozmrvíme v hrnčeku ,pridáme 1 lyžičku cukru, trošku múky, a vlažné mlieko asi tak pol deci.Urobíme kvások. Do misy si dáme polohrubú múku, žltok, rum, cukor,olej ,soľ.Pridáme kvások a ostatné mlieko.

    Mini - šišky - obrázok 1
  2. 2

    Teraz vypracujeme cesto ,prikryjeme ho utierkou a necháme ho nakysnúť.

  3. 3

    Na pomúčenej doske si cesto rozváľkame asi tak na 1,5 cm a malým pohárikom /ja som pužila na mini-šišky poldecák/povykrajujeme šišky. Spravíme do každej do prostriedku s prstom jamku ,ktorá nám slúži na plnenie džemu. Necháme chvíľku nakysnúť pod utierkou.

    Mini - šišky - obrázok 3
  4. 4

    Potom si dáme do hrnca rozpáliť olej ,dáme ho viac ,lebo nám musia šišky plávať v ňom. Každú jednu šišku ponoríme vydlabanou jamkou na spodok tak, aby povrch bol bez jamky -hladký a tak smažíme . Ked je usmažená jedna strana tak otočíme na druhú . / ja smažím v nezakrytom hrnci/.Smažíme do zlatista.

  5. 5

    Mne zostalo ešte cesto z krajov ,tak som si ešte dorobila pár pletených šišiek.

    Mini - šišky - obrázok 5
  6. 6

    Z celej dávky mi vyšlo 25 kusov mini-šišiek .

    Mini - šišky - obrázok 6

Diskusia k receptu

radost
@merylin tie sú zlaté...na tanieri sa núkajú:tu nás máte...:-))
na fašiangy šišky treba
asi spravím podľa teba..:-))
mimka946
@merylin šišky mas krasne :) mozem ťa poprosit o odpoved na moj komentár k tvojmu receptu "oriešky" ? Ďakujem velmi pekne :)
merylin
mimka946 -- tak do plnky si dáš najskôr práš.cukru 20 dkg ktorý vymiešaš s herou do peny. A do kastrolika si dáš iba 1 polievkovú lyžičku ,práš.cukru , 4 lyžice mlieka, 1 celé vajce, 4 lyžice pomletých orechov a to miešaš nad parou a vznikne ti kašička , ktorú necháš vychládnuť a potom si to po lyžiciach budeš spájať s tou vymiešanou herou a vznikne ti krém.Ale dík ja to prepíšem v recepte ,aby to bolo tak zrozumiteľnejšie.
merylin
mimka946 --opravujem: do plnky najskôr 15 dkg prášk.cukru nie 20 dkg ako som ti tu napísala a to vymiešaš s tou herou.ospravedlňujem sa.
vladkaku
jéj, mne sa páči ten obrázok - vykrajovanie - vzniklo Ti pekné fašiangové strašidielko s pohárom medzi očami :-) , páči sa mi recept, zajtra urobím




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia