Foto: marosko566
Od detstva mám rád tento koláč. Teraz si ho zvyknem piecť hlavne na meniny......
porcií
príprava
na 180 a 150 °C
Postup
-
1
Zo 6 bilekov si vyšlaháme tuhý sneh.
-
2
Do snehu pridáme žĺtky
-
3
Riadne vyšlaháme a pridáme práškový cukor, vanilkový cukor, olej, vodu, hladkú múku a prášok do pečiva. Spolu premiešame a odlejeme niečo viac ako polovicu (lebo biele cesto trošku viac klesne ako tmavé) do formy "srnčí chrbát".
- 4
Do zvyšného cesta dáme kakao od oka a premiešame
- 5
Vylejeme do formy a dáme piecť do predom vyhriatej rúry na 180°C na 5 minút potom uberieme na 150°C a dopečieme cca 45-55 minút podľa potreby.
- 6
Pokiaľ sa nám cesto upečie pripravíme si plnku. Do hrnca si dáme mlieko, kryštálový cukor, vanilkový cukor a dáme variť.
- 7
Keď sa mlieko zohreje odlejeme si kúsok do nádoby do ktorej si rozmiešame zlaté klasy. Zvyšok mlieka privedieme do varu.
- 8
Keď mlieko začne vrieť prilejeme rozmiešaný zlatý klas a opäť privedieme do varu.
- 9
Po uvarení dáme za stáleho miešania chladiť do drezu so studenou vodou
- 10
Po vychladnutí pridáme maslo a riadne vyšlaháme do peny.
- 11
Upečené a vychladnuté cesto nakrájame
- 12
Nakrájané cesto si pripravíme tak že na striedačku naukladáme bile a tmavé cesto
- 13
A môžeme plniť. Každý odkrojený kúsok natrieme plnkou a spájame spolu.
- 14
Na koniec dáme plnku na celý koláč a na vrch dáme čokoládu.
- 15
Aby vznikol striedavý vzor koláč krájame šikmo
- 16
Iný pohľad na šikmý rez. Prajem dobrú chuť ;-)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 4
Diskusia k receptu