Metrový koláč (fotorecept)

Autor receptu: marosko566

Od detstva mám rád tento koláč. Teraz si ho zvyknem piecť hlavne na meniny......

16
porcií
60 minút
príprava
60 minút
na 180 a 150 °C

Postup

  1. Zo 6 bilekov si vyšlaháme tuhý sneh.
  2. Do snehu pridáme žĺtky
  3. Riadne vyšlaháme a pridáme práškový cukor, vanilkový cukor, olej, vodu, hladkú múku a prášok do pečiva. Spolu premiešame a odlejeme niečo viac ako polovicu (lebo biele cesto trošku viac klesne ako tmavé) do formy "srnčí chrbát".
  4. Do zvyšného cesta dáme kakao od oka a premiešame
  5. Vylejeme do formy a dáme piecť do predom vyhriatej rúry na 180°C na 5 minút potom uberieme na 150°C a dopečieme cca 45-55 minút podľa potreby.
  6. Pokiaľ sa nám cesto upečie pripravíme si plnku. Do hrnca si dáme mlieko, kryštálový cukor, vanilkový cukor a dáme variť.
  7. Keď sa mlieko zohreje odlejeme si kúsok do nádoby do ktorej si rozmiešame zlaté klasy. Zvyšok mlieka privedieme do varu.
  8. Keď mlieko začne vrieť prilejeme rozmiešaný zlatý klas a opäť privedieme do varu.
  9. Po uvarení dáme za stáleho miešania chladiť do drezu so studenou vodou
  10. Po vychladnutí pridáme maslo a riadne vyšlaháme do peny.
  11. Upečené a vychladnuté cesto nakrájame
  12. Nakrájané cesto si pripravíme tak že na striedačku naukladáme bile a tmavé cesto
  13. A môžeme plniť. Každý odkrojený kúsok natrieme plnkou a spájame spolu.
  14. Na koniec dáme plnku na celý koláč a na vrch dáme čokoládu.
  15. Aby vznikol striedavý vzor koláč krájame šikmo
  16. Iný pohľad na šikmý rez. Prajem dobrú chuť ;-)