Metrový koláč (fotorecept)
Autor receptu: marosko566
Od detstva mám rád tento koláč. Teraz si ho zvyknem piecť hlavne na meniny......
16 porcií |
60 minút príprava |
60 minút na 180 a 150 °C |
Postup
- Zo 6 bilekov si vyšlaháme tuhý sneh.
- Do snehu pridáme žĺtky
- Riadne vyšlaháme a pridáme práškový cukor, vanilkový cukor, olej, vodu, hladkú múku a prášok do pečiva. Spolu premiešame a odlejeme niečo viac ako polovicu (lebo biele cesto trošku viac klesne ako tmavé) do formy "srnčí chrbát".
- Do zvyšného cesta dáme kakao od oka a premiešame
- Vylejeme do formy a dáme piecť do predom vyhriatej rúry na 180°C na 5 minút potom uberieme na 150°C a dopečieme cca 45-55 minút podľa potreby.
- Pokiaľ sa nám cesto upečie pripravíme si plnku. Do hrnca si dáme mlieko, kryštálový cukor, vanilkový cukor a dáme variť.
- Keď sa mlieko zohreje odlejeme si kúsok do nádoby do ktorej si rozmiešame zlaté klasy. Zvyšok mlieka privedieme do varu.
- Keď mlieko začne vrieť prilejeme rozmiešaný zlatý klas a opäť privedieme do varu.
- Po uvarení dáme za stáleho miešania chladiť do drezu so studenou vodou
- Po vychladnutí pridáme maslo a riadne vyšlaháme do peny.
- Upečené a vychladnuté cesto nakrájame
- Nakrájané cesto si pripravíme tak že na striedačku naukladáme bile a tmavé cesto
- A môžeme plniť. Každý odkrojený kúsok natrieme plnkou a spájame spolu.
- Na koniec dáme plnku na celý koláč a na vrch dáme čokoládu.
- Aby vznikol striedavý vzor koláč krájame šikmo
- Iný pohľad na šikmý rez. Prajem dobrú chuť ;-)