Meteník fotorecept

evusik - fotkaevusik, 18. marca 2010
Meteník (fotorecept)
Foto: evusik

Meteník je jednoduchý koláč z kyslej kapusty, mám viacero receptov, ale tento je náš najobľúbenejší. Výborný je v lete, pretože je mierne kyselkavý. Dá sa použiť aj ako príloha k mäsu napr. pri grilovačka namiesto chleba.

10 minút
príprava
15 minút
na 230 °C

Suroviny

300 g
3 dl
1 ks
1 kocka
300 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    V mlieku alebo vo vode rozmiešame kvasnice pridáme múku, vajce, soľ, rascu a vidličkou vymiešame polotekuté cesto.

    Meteník (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme pokrájanú kyslú kapustu. Ja kapustu nekrájam, zoberiem hrsť kapusty a nožnicami ktoré používam len v kuchyni ju nastrihám a všetka šťava sa tak dostane do koláča.

    Meteník (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Samotné cesto nemá byť ani riedke ani husté...

    Meteník (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto vylejeme na vymastený veľký plech, necháme asi 30 minút odpočívať, posypeme nadrobno nakrájanou slaninkou a pečieme pri teplote 230°C asi 15 minút.

    Meteník (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pokiaľ sa koláč pečie pripravíme si zmes - 4 PL oleja, 1PL vody, 1ČL soli a veľa, veľa pretlačeného cesnaku

    Meteník (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ešte horúci potrieme cesnakovou pastou

    Meteník (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Koláč je aj po upečení bledší, nie moc pripečený, takže sa vám možno bude zdať nedopečený, ale keďže ide o kysnuté cesto stačí doň pichnúť špáradlom, alebo nadvihúť a ak je zo spodu mierne pripečený tak je koláč hotový. A aj keď je to kysnuté cesto nezväčší svoj objem, tak ako sme zvyknutý, asi to robí tá kapusta, proste je to taká placka kyselkavej chuti.

    Meteník (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

marca
Urobim cez víkend, vyzerá to dobre.
darinka55
Pridávam do svojej kuch.knihy mám rada takéto jednoduché a veľmi chutné jedlá
marsis
ja pridávam ešte stredne veľkú cibuľu a vegetu (asi 1 ČL) a keď ho pečiem na posedenie k vínku, tak posypem strúhaným syrom asi 5 minút pred dopečením. Je to skvelá pochúťka!
hefi
paráda, pridávam medzi svoje recepty a vyskúšam. Marsis a tú cibuľu len tak nasypeš po vrchu? alebo ju upražíš a tak ju tam dáš?
brigita
Je to naozaj výborný koláč, naučila som sa ho piecť od svokry, ale ja ho po upečení potieram maslom a nedávam slaninu.
foska
Metenik som prvykrat jedla vo Vlkolinci. Strasne mi chutil a tu na vareche som si nasla asi 5 receptov na neho. Dnes som ho teda skusila spravit presne podla tohto navodu a bol fantasticky, hned sa rozchytal. Dakujem za recept!
evusik
@foska som rada že meteník chutil... u nás je to tiež taká rýchlovka :)
foska
Dnes ho idem robit zas, ale uz som poucena - spravim z dvojitej davky na dva plechy. Jeden vezmem zajtra na zahradu. ;)
evusik
@foska tak to si mi spravila radosť.... a rozmýšľam veru že aj ja upečiem :)
foska
A zase ja :)
robila som pokus. Mala som v chladnicke v poharoch trosku kvasenej zeleniny (pickles), a skusila som metenik z toho. Dobryyyy :)
evusik
@foska ty si ale experimentátor :-) ja kvasenú zeleninu nemám tak nemôžem vyskúšať, u nás frčí s kyslou kapustou, muž naložil tak ju teraz míňame :-)
marikap
Tiež som meteník vôbec prvýkrát jedla, doteraz som o ňom nepočula vo Vlkolínci. Veeeeľmi mi chutil a som rada, že som naň našla recept a hneď ho aj vyskúšam
motyka
Výborný recept. Vyskúšam aj ten. Napíšem. Mne vyhovujú takéto rýchle a super dobre recepty. Ďíky.
salinka
Dlho čakal v KK a prišiel konečne na rad:-) Keby som vedela, ako sa doň zaľúbim....Kyslá kapusta, slaninka, cesnak, všetko na moju nôtu. Ďakujem veľmi pekne za recept.


kovacska15
Evusik, Váš meteník má jednu obrovskú chybu... Strááááášne rýchlo sa zje :D
Výborný koláčik, jednoduchý recept... Ďakujem za tip - je skvelý :)
Len ku času pečenia - môj sa piekol pol hodinku až :(
evusik
@Kovacska15 (26.7.2016 18:40)
ďakujem, som rada, že chutilo... k tomu pečeniu - ja ho občas robím na menšom plechu, potom je taký pekný vysoký tak tiež pečiem dlhšie, ale to je rôzne aj podľa rúry, aj podľa múky, to už si každá gazdinka odsleduje... dôležité je, že nám chutí :-)

nephilim
Nemám to tak sexy načančané ako ty. Chutil výborne. Krájala som horúci. Hlad je sviňa.


2x haji a evusik
kimlo
Výborný recept, vďaka zaň! Len som pouzil 200g polohrubej + 100g chlebovej T650, a piekol 25 min. Super vec!


2x evusik a haji
evusik
@kimlo (23.1.2021 14:39)

pekne si navaril-napiekol a narobil si mi chute... v súdku je ešte kapusty dosť, musím aj ja upiecť :-)