Meteník (fotorecept)
Autor receptu: evusik
Meteník je jednoduchý koláč z kyslej kapusty, mám viacero receptov, ale tento je náš najobľúbenejší. Výborný je v lete, pretože je mierne kyselkavý. Dá sa použiť aj ako príloha k mäsu napr. pri grilovačka namiesto chleba.
10 minút príprava |
15 minút na 230 °C |
Postup
- V mlieku alebo vo vode rozmiešame kvasnice pridáme múku, vajce, soľ, rascu a vidličkou vymiešame polotekuté cesto.
- Pridáme pokrájanú kyslú kapustu. Ja kapustu nekrájam, zoberiem hrsť kapusty a nožnicami ktoré používam len v kuchyni ju nastrihám a všetka šťava sa tak dostane do koláča.
- Samotné cesto nemá byť ani riedke ani husté...
- Cesto vylejeme na vymastený veľký plech, necháme asi 30 minút odpočívať, posypeme nadrobno nakrájanou slaninkou a pečieme pri teplote 230°C asi 15 minút.
- Pokiaľ sa koláč pečie pripravíme si zmes - 4 PL oleja, 1PL vody, 1ČL soli a veľa, veľa pretlačeného cesnaku
- ešte horúci potrieme cesnakovou pastou
- Koláč je aj po upečení bledší, nie moc pripečený, takže sa vám možno bude zdať nedopečený, ale keďže ide o kysnuté cesto stačí doň pichnúť špáradlom, alebo nadvihúť a ak je zo spodu mierne pripečený tak je koláč hotový. A aj keď je to kysnuté cesto nezväčší svoj objem, tak ako sme zvyknutý, asi to robí tá kapusta, proste je to taká placka kyselkavej chuti.