Meteník (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Meteník je jednoduchý koláč z kyslej kapusty, mám viacero receptov, ale tento je náš najobľúbenejší. Výborný je v lete, pretože je mierne kyselkavý. Dá sa použiť aj ako príloha k mäsu napr. pri grilovačka namiesto chleba.

10 minút
príprava
15 minút
na 230 °C

Postup

  1. V mlieku alebo vo vode rozmiešame kvasnice pridáme múku, vajce, soľ, rascu a vidličkou vymiešame polotekuté cesto.
  2. Pridáme pokrájanú kyslú kapustu. Ja kapustu nekrájam, zoberiem hrsť kapusty a nožnicami ktoré používam len v kuchyni ju nastrihám a všetka šťava sa tak dostane do koláča.
  3. Samotné cesto nemá byť ani riedke ani husté...
  4. Cesto vylejeme na vymastený veľký plech, necháme asi 30 minút odpočívať, posypeme nadrobno nakrájanou slaninkou a pečieme pri teplote 230°C asi 15 minút.
  5. Pokiaľ sa koláč pečie pripravíme si zmes - 4 PL oleja, 1PL vody, 1ČL soli a veľa, veľa pretlačeného cesnaku
  6. ešte horúci potrieme cesnakovou pastou
  7. Koláč je aj po upečení bledší, nie moc pripečený, takže sa vám možno bude zdať nedopečený, ale keďže ide o kysnuté cesto stačí doň pichnúť špáradlom, alebo nadvihúť a ak je zo spodu mierne pripečený tak je koláč hotový. A aj keď je to kysnuté cesto nezväčší svoj objem, tak ako sme zvyknutý, asi to robí tá kapusta, proste je to taká placka kyselkavej chuti.