Mešťanská mačanka zos šmetanku fotorecept

sracz - fotkasracz, 2. januára 2014
Mešťanská mačanka zos šmetanku (fotorecept)
Foto: sracz

Už dávno som si nepochutnal na tejto originálnej „vichodňarskej“ delikatese. Podobne, ako s guľášmi a kapustnicami, čo región, „valal, či chiža“, dokonca čo rodina, Zobraziť celý popisUž dávno som si nepochutnal na tejto originálnej „vichodňarskej“ delikatese. Podobne, ako s guľášmi a kapustnicami, čo región, „valal, či chiža“, dokonca čo rodina, to iný „tajný“ rcp, iná chuť, iná vôňa! Ale každá originálna a výnimočná! Posledný raz, na sladko, ma ňou, na svojej chate, v Perlovej doline, pod „Kojšovkou“, počastoval môj vzácny priateľ Prof. MVDr. Ďurko Kačmárik, PhD. Ja som Silvestrovskú mačanku uvaril po svojom „mešťansky, s jušku a šmetanku“, z dvoch druhov húb! „Bars fajna"!

6÷8
porcií
33 minút
príprava
15÷17 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 hrste
1 000 ml
500 g
500 ml
100÷120 g
2÷3 PL
1 ks
120÷150 g
2÷3 PL
3÷4 strúčik
1 ML
podľa potreby g
1 PL
2 PL
500 ml




Postup

  1. 1

    hneď „na štarte“ si dovolím malé upozornenie pre neprajníkov väčšiej ∑ riadu pri varení, že som potreboval, mimo pomocného „vercajgu“, 4 hrnce/panvice; menší na varenie zemiakov, väčší na zápražku a „kompletizáciu“ mačanky, stredný na varenie „naboptnaných“ dubákov v šťave z kyslej kapusty a panvicu na dusenie čerstvých húb_kuriatok; * potrebné ingrediencie sa na 1. obrázku „usmievajú“; naviac som mal v „pohotovosti“ aj kukuričný škrob (maizena), pre prípadné „doladenie lesku mačanky“

    Mešťanská mačanka zos šmetanku (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    asi 180´pred vlastnou prípravou „mačanki“, som dobré dve hrste sušených dubákov / „pravákov“ zalial ~ 1 000 ml vlažnej vody, ktorú som použil na uvarenie dvoch väčších, olúpaných a na kocky pokrájaných, zemiakov s KL soli (to je ten „kastrólik“ v hornej časti obr. 2, pod ním sú v sitku už „naboptnané“ dubáky

    Mešťanská mačanka zos šmetanku (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    na panvicu som vložil „statočných“ 100 g domácej údenej, na menšie kocky pokrájanej, slaniny a nechal ju vyškvariť

    Mešťanská mačanka zos šmetanku (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    potom som k nej pridal postrúhanú ½ veľkej šalotky, PL bravčovej masti a po krátkom restovaní, tak na priehľadno, aj čisté a na menšie kúsky pokrájané čerstvé „kuriatka“, so štipkou soli, čerstvo pomletým čiernym korením a jalovcom/borievkou, na ktoré som uložil PL čerstvého masla; premiešal a nechal na mäkko dusiť (sem_tam som sa na ne pozrel a premiešal ich)

    Mešťanská mačanka zos šmetanku (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    v panvici № 2 som uvaril scedené „naboptnané“ dubáky v 500 ml „jušky“

    Mešťanská mačanka zos šmetanku (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    v panvici № 3 (hlbšia, tzv. „kompletizačná“) som pripravil zápražku z 2 PL bravčovej masti, 2 PL hladkej múky a po premiešaní som (dubáky, uvarené v „juške“ sú v pomocnej miske)

    Mešťanská mačanka zos šmetanku (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    pridal aj zarovnanú PL mletej červenej sladkej papriky

    Mešťanská mačanka zos šmetanku (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    po krátkom popražení a získaní potrebnej konzistencie, som zápražku zalial dubákovým vývarom z uvarených kociek zemiakov a „juškovým“ vývarom z uvarených dubákov

    Mešťanská mačanka zos šmetanku (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    zamiešal, nechal nadobudnúť potrebnú hustotu (prípadné redukovanie horúcou vodou, alebo šťavou z kyslej kapusty nebolo potrebné); pridal som uvarené zemiaky a ½ uvarených dubákov

    Mešťanská mačanka zos šmetanku (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    pomocou ponorného mixéra som všetko vymiešal na krémovitú konzistenciu

    Mešťanská mačanka zos šmetanku (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    priebežne prilieval 500 ml šľahačkovej smotany (fotografovanie bolo v tomto prípade ozaj komplikované: ľavou rukou som lial „šlahetku“, pravou fotil a čelom som pridržiaval vypnutý ponorený mixer), ale záber sa podaril

    Mešťanská mačanka zos šmetanku (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    a finále!?! Po zmixovaní som pridal 2. ½ uvarených „sušených“ dubákov, restované čerstvé kuriatka aj so škvarkami slaniny, premiešal na super „fajnovú“ dobrotu, priložil pár „hoblín“ čerstvého masla, aby mačanka pred servírovaním nedostala „predkožku“

    Mešťanská mačanka zos šmetanku (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    a podával ju, naliatu na „klátiky“ tvrdého vajíčka (kto vajíčko nechce, nepoužije), so „segmentami“ Vianočnej žemľovej hviezdy (rcp nasleduje), ale môžete si zvoliť aj inú prílohu (parenú knedľu, domáci chlebík, maslové „nokedle“, …!

    Mešťanská mačanka zos šmetanku (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    biele pečivo, chlieb, alebo knedľu jeme namočenú v mačanke, alebo si do nej z nich urobíme „vojačikov“, ako to majú radi moje deťúrence a vnúčence

    Mešťanská mačanka zos šmetanku (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    jednu z porcií som obohatil pečenými zemiakmi, podľa @damisa z 21. 12. 2011, ktorú čo najsrdečnejšie pozdravujem a za chutnú prílohu jej veľmi pekne ďakujem!!!

    Mešťanská mačanka zos šmetanku (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

pusta
poznám úplne jednoduchú verziu máčanky, toto je vylepšená máčanka na úroveň delikatessy :-)
a chutila by mi.
5****
tatranka
Krásny recept !!!! Nikdy som máčanku nejedla.Ani neviem prečo,asi sa v mojom rodinnom okruhu nevarila.Ty si recept popísal s takou precíznosťou a ak si na nič nezabudol,určite ju krok za krokom niekedy neskôr vyskúšam.Bude to moja premiera.A ak s ňou uspejem,dám ju už na rok k vianočným pochúťkam.
Samozrejme,recept si ukladám.
smejkad
to vyzera neskutocne dobre, urcite vyskusam :-)
ale ze na Vareche narazim na svoje studentske casy, to by ma vo sne nenapadlo :-)))
radost
aj u nás doma by to taký fortieľ chcelo:šikovnú mať pravú - ľavú - ba i čelo..!!
..ešte toho kuchára a umývačku riadu..
ja bez ťažkostí zvládnem pojesť -hoc aj dupľu-takúto smotánkovú parádu..
kde a kedy si sa vyškolil na takéhoto majstra v kuchyni..??
koľko a čím platia..žes lepší než chlapi iní..??
novoročný pozdrav šlem..že od srdca-to dobre viem..:-)))
eviana
Krása, krása, krása... milý @sracz , ten tanier priam spieva. Veľmi Ti ďakujem za tento recept, ešte som nikdy mačanku nerobila, ani nejedla a toľko ód som na ňu počula, že ma veľmi láka, len som sa akosi k žiadnemu poriadnemu receptu, čo by ma za srdco chytil nedostala... až dnes, tento Tvoj, normálne pohol mojim gastro-svetom :) Ďakujem Ti zaň, samozrejme ukladám, čoskoro vyskúšam (keď môjmu chlapovi, čo kapustu moc nemusí odznie vianočná kapustnica :) a celé hviezdne nebo vareškové v počte ***** Ti veľmi rada posielam :)
jozka2
Sracz,ty zbieras kuriatka v Decembri ako Maruska jahody.
pacik
Máčanku som jedla len raz, na dovolenke v Bardejovských Kúpeľoch a veľmi mi chutila. Aj som hľadala recept, ale žiaden sa mi nepozdával. Ale tento tvoj určite zrealizujem :-)
izabella929
@sracz...jednozna čne súdim, že ide o veľmi fajnovú dobrotu, ktorú som ja veru ešte nejedla a nevarila...mala som šéfa, ktorý vždy spomínal, že mal na obed mačanku, ja som sa iba usmiala, ale netušila som, čo je to za jedlo...všetko som si prečítala aj 3x a stále neviem, či je to polievka, omáčka, alebo prívarok...podľa tvojho rceptu to určite vyskúšam už len zo zvedavosti, čo ten môj šéf vlastne jedol...))vyzerá to veľmi chutne a lákavo.-) vďaka za recept.-)
damisa
@sracz pozdravujem a prajem Ti do Nového roku veľa zdravia a hlavne veľa chuti k vareniu, lebo pri čítaní Tvojich receptov sa zbiehajú slinky a cítiť tú vônu jedla priam pod nosom. Tvoja máčanka musí byť výborná a keď si tie opečené zemiačiky trochu vidličkou potlačíš a premiešaš s máčankou tak sa určite robia aj hrče za ušami od tej dobroty. Máš u mňa 5*
medovnicek
na Záhorí sa táto delikatesa nevarí, teda aspoň v mojej rodnej dedine, u nás sa varí kapustnica, ale idú do nej samé dobroty a mňa láka vyskúšať ju pripraviť
kuchticka
Mily Ferko @sracz , toto je perfektne spracovany recept niecoho co som nikdy nejedla. Musi to chutit fantasticky a rada bych sa nechala pozvat. Obdivujem tvoju trpezlivost varit, fotit a vobec - vymyslat taketo dobroty. Nevh ti je vdaka a chvala odmenou za tvoju trpezlivost a namahu ktoru vynakladas na taketo perfektne recepty.
Srdecny pozdrav leti kosmickou rychlostou z Northwest do Des Moines. K nam prides ked zoberies I90 z Bostonu az na koniec tak si u nas - pri Pacific ocean.
martakv
milý @sracz , nedá mi nekomentovať. Ako správne píšeš, každý má svoj recept. Ten tvoj je krásne nafotený, vtipne okomentovaný a určite super. Ja osobne som pripravovala mačanku asi 2-3 krát (môjmu "drahému" nechutí), ale moja sestra ju robí vždy na vianoce a dostala som na koštovku. Oni ju podávajú so studenými, v šupke varenými zemiakmi. Vyskúšaj - mne veľmi chutilo.
janaka
Jááj to je recept, cítim chuť na jazyku. Mňam je to jedno z jedál , ktoré mám na východe najradšej . Keďže som privandrovalec, ale už skoro 25 rokov " východniarka " musela som sa všetky delikatesy naučiť variť. Holubky, tatarčané pirohy, hrudku na Veľkú noc a vianočnú mačanku. Je trošku iná, recept mám od svokry ale vyskúšam v príhodný vianočný čas aj tvoj recept.
gubics
Musím tú mačanku vyskúšať. Naša mamka varievala niečo podobné, ale volali sme to hubová polievka podbitá, ale pripravovala sa podobne ako táto mačanka.
radost
autor receptu sa už dlhšie neozval..želám mu dni pokojné s radosťou žité v zdraví..
dvorka
Včera som dávala "deťom" sušené huby a spomenuli, že by z nich mohli uvariť mačanku. Síce som o nej veľa počula, bývalý kolega ju varieval na Vianoce, ale nikdy som ju nejedla. Dnes som ju teda uvarila. Neviem či má takú chuť ako má mať, robila som ju len zo sušených húb, ale snáď áno.
tinelisa
Sracz, ked už chceš pisac narečovo ňerob chibi. Bo to nam co hutorime, rečujeme abo hvarime, terha šerco. Tak som sebe pomišľela, že to jak ket pridze Slovak z Čechoch domu a chce še pochvaľic že zna cudzi jazik. (:

Inak mačanka je úžasná, tiež ju doma varíme. A popravde. Takéto jedlá vedia lepšie pripraviť chlapi - zálesáci. :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia