Mešťanská mačanka zos šmetanku (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Už dávno som si nepochutnal na tejto originálnej „vichodňarskej“ delikatese. Podobne, ako s guľášmi a kapustnicami, čo región, „valal, či chiža“, dokonca čo rodina, to iný „tajný“ rcp, iná chuť, iná vôňa! Ale každá originálna a výnimočná! Posledný raz, na sladko, ma ňou, na svojej chate, v Perlovej doline, pod „Kojšovkou“, počastoval môj vzácny priateľ Prof. MVDr. Ďurko Kačmárik, PhD. Ja som Silvestrovskú mačanku uvaril po svojom „mešťansky, s jušku a šmetanku“, z dvoch druhov húb! „Bars fajna"!

6÷8
porcií
33 minút
príprava
15÷17 minút
tepelná úprava

Postup

  1. hneď „na štarte“ si dovolím malé upozornenie pre neprajníkov väčšiej ∑ riadu pri varení, že som potreboval, mimo pomocného „vercajgu“, 4 hrnce/panvice; menší na varenie zemiakov, väčší na zápražku a „kompletizáciu“ mačanky, stredný na varenie „naboptnaných“ dubákov v šťave z kyslej kapusty a panvicu na dusenie čerstvých húb_kuriatok; * potrebné ingrediencie sa na 1. obrázku „usmievajú“; naviac som mal v „pohotovosti“ aj kukuričný škrob (maizena), pre prípadné „doladenie lesku mačanky“
  2. asi 180´pred vlastnou prípravou „mačanki“, som dobré dve hrste sušených dubákov / „pravákov“ zalial ~ 1 000 ml vlažnej vody, ktorú som použil na uvarenie dvoch väčších, olúpaných a na kocky pokrájaných, zemiakov s KL soli (to je ten „kastrólik“ v hornej časti obr. 2, pod ním sú v sitku už „naboptnané“ dubáky
  3. na panvicu som vložil „statočných“ 100 g domácej údenej, na menšie kocky pokrájanej, slaniny a nechal ju vyškvariť
  4. potom som k nej pridal postrúhanú ½ veľkej šalotky, PL bravčovej masti a po krátkom restovaní, tak na priehľadno, aj čisté a na menšie kúsky pokrájané čerstvé „kuriatka“, so štipkou soli, čerstvo pomletým čiernym korením a jalovcom/borievkou, na ktoré som uložil PL čerstvého masla; premiešal a nechal na mäkko dusiť (sem_tam som sa na ne pozrel a premiešal ich)
  5. v panvici № 2 som uvaril scedené „naboptnané“ dubáky v 500 ml „jušky“
  6. v panvici № 3 (hlbšia, tzv. „kompletizačná“) som pripravil zápražku z 2 PL bravčovej masti, 2 PL hladkej múky a po premiešaní som (dubáky, uvarené v „juške“ sú v pomocnej miske)
  7. pridal aj zarovnanú PL mletej červenej sladkej papriky
  8. po krátkom popražení a získaní potrebnej konzistencie, som zápražku zalial dubákovým vývarom z uvarených kociek zemiakov a „juškovým“ vývarom z uvarených dubákov
  9. zamiešal, nechal nadobudnúť potrebnú hustotu (prípadné redukovanie horúcou vodou, alebo šťavou z kyslej kapusty nebolo potrebné); pridal som uvarené zemiaky a ½ uvarených dubákov
  10. pomocou ponorného mixéra som všetko vymiešal na krémovitú konzistenciu
  11. priebežne prilieval 500 ml šľahačkovej smotany (fotografovanie bolo v tomto prípade ozaj komplikované: ľavou rukou som lial „šlahetku“, pravou fotil a čelom som pridržiaval vypnutý ponorený mixer), ale záber sa podaril
  12. a finále!?! Po zmixovaní som pridal 2. ½ uvarených „sušených“ dubákov, restované čerstvé kuriatka aj so škvarkami slaniny, premiešal na super „fajnovú“ dobrotu, priložil pár „hoblín“ čerstvého masla, aby mačanka pred servírovaním nedostala „predkožku“
  13. a podával ju, naliatu na „klátiky“ tvrdého vajíčka (kto vajíčko nechce, nepoužije), so „segmentami“ Vianočnej žemľovej hviezdy (rcp nasleduje), ale môžete si zvoliť aj inú prílohu (parenú knedľu, domáci chlebík, maslové „nokedle“, …!
  14. biele pečivo, chlieb, alebo knedľu jeme namočenú v mačanke, alebo si do nej z nich urobíme „vojačikov“, ako to majú radi moje deťúrence a vnúčence
  15. jednu z porcií som obohatil pečenými zemiakmi, podľa @damisa z 21. 12. 2011, ktorú čo najsrdečnejšie pozdravujem a za chutnú prílohu jej veľmi pekne ďakujem!!!