Medovníkové rezy, variant spred r. 1964 fotorecept
Foto: sracz
Podobných rcp je na našej stránke „zopár“, ale ja musím tento dvojnásobne NÁŠ pridať! Ad 1.) podobne ho robievali moje víly. Aňuci a Lady Zobraziť celý popisPodobných rcp je na našej stránke „zopár“, ale ja musím tento dvojnásobne NÁŠ pridať! Ad 1.) podobne ho robievali moje víly. Aňuci a Lady Ann. Ad 2.) týmto medovníkom pohostila krásna, ešte nie 16 ročná Constance, svojeho po „uši“ zaľúbeného „gaskoňského kadeta“ pri ich prvom stretnutí! Tým „tokajúcim gaskoňcom“ som bol ja, žižkovec z La Franconi v Bratislave! Piekla ho spolu so svojou mamkou Nuštou; tá je už na „nebesiach“ a prsty mojej 1/2 pokrivili osteopenia a artritída. Pečiem ho sám a rád!
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
1 ks |
|
150 g |
|
50 g |
|
6 PL |
|
2 PL |
|
1 ČL |
|
500 g |
|
štipka g |
|
Plnka (krém): | |
500 ml |
|
200 g |
|
200 g |
|
3 PL |
|
18 - 21 g |
|
Čokoládová poleva: | |
237 - 250 ml |
|
260 g |
|
3 PL |
|
15 g |
|
2 PL |
|
Alebo kakaoglazúra: | |
180 g |
|
3 PL |
|
3 PL |
|
150 g |
|
Postup
-
1
… ale tradíciu zachovávame a náš, tento „zoznamovací“ zákusok, po viac ako 33 ročnom návrate jedného k druhému, k Štedrovečenému stolu pripravujeme „rukou spoločnou“!!! Sem_tam si v nostalgii poplačeme, lebo všetci naši nám už iba „kývu z večnosti“, ale je nám naozaj veľmi dobre, v spoločnej láske, vzájomnej úcte a úprimnej dôvere! Začíname cestom: všetky ingrediencie, okrem hladkej múky, varíme v hrnci na miernom „ohni“; počas stáleho miešania kovovou kuchyňskou „metličkou“ necháme 2÷3 razy prevariť a odstavíme vychladnúť
-
2
po vychladntí pomaly, po PL pridávame a premiešame 300 g hladkej múky a potom
-
3
cesto vypracujene na kuchyňskej tabuli („table“), na ktorú vysypeme zvyšok (200 g) hladkej múky;
-
4
ja som si pomáhal takouto šikovnou „škrabkou“;
-
5
v prvej „fáze“ do súdržnej polotuhej „gule“, neskôr „valca“, ktorý som rozrezal na tri rovnaké časti, postupne rozvaľkal, občasným podsypávaním hladkou múkou, na veľkosť plechu („tepše“)
-
6
a každé zvlášť upiekol (~ 18´) v elektrickej rúre vyhriatej na 180 °C / 350 °F; cesto je možné piecť nie vložené do plechu, ale na jeho „chrbáte“; každý kus som po upečení postupne uložil na spodnú časť plastového obalu na zákusky; s plátmi cesta som pracoval pozorne, lebo sú krehké
-
7
počas pečenia jednotlivých plátov cesta som pripravil „nadstavovanú“ plnku; varenú časť som vymiešal z ½ litra mlieka so štipkou soli, do ktorého, po privedení do varu, som postupne vmiešal 3 zarovnané PL detskej krupice (je ju možné nahradiť rovnakým množstvom hrubej múky) a 2 vrecúška vanilkového cukru
-
8
200 g zmäknutého, ale čerstvého, masla (asi 3 hodiny po vybratí s chladničky, som ho nechal zmäknúť na stole v kuchyni) som dôkladne na hladko vymiešal s 200 g práškového cukru a po vychladnutí varenej časti, som obidva „polotovary“ jemne zmiešal na hladkú konzistenciu!
-
9
tak a ešte pripraviť čokoládovú polevu; špeciálny hrniec (s guľovitým dnom) som zavesil na okraj hlavného hrnca s vriacou vodou a tak som polevu vlastne zostavoval „nad parou“; do „špec_hrnca“ som vylial krabičku (237 ml) šľahačkovej smotany; než sa rozohriala, pokrájal som 260 g horkej čokolády a jej „hobliny“ som vsypal do horúcej „šlahetky“; po spojení do jednoliatej masy, som pridal PL (15 g) masla a po jeho „rozpustení“ sa, aj 2 PL koňaku (courvoisier) v 3 PL silnej. dobre precedenej, čiernej kávy; všetko som ľahko, ale dôkladne, vymiešal na hebkú lesklú konzistenciu. U nás doma, v mojich krásnych rodných Košiciach, spod Bankova až pod Šibenú horu, sa v pôvodnom rcp, miesto čokopolevy varievala kakaová „glazúra“ = do hrnca, spravidla na okraji platne šporáka na tuhé palivo, sa uložilo 180 g práškového cukru, s 3 PL kakaa a s 3 PL uvarenej a precedenej čiernej kávy (ale naozaj častejšie sa používala „melta“); po premiešaní a krátkom povarení sa postupne vmiešavalo 150 g masla!
-
10
plnku (na obr. vidieť jej konzistenciu po vybratí s chladničky, ale ona po pár minútach „povolí“ a zmäkne) som rozdelil na dve približne rovnaké časti; postupne som na 1. plát rozotrel ½ plnky, uložil 2. plát a druhú ½ plnky, 3. plát a
-
11
zaťaženú „zostavu“ som nechal asi 3 hodiny postáť
-
12
po sňatí záťaže som na povrch naniesol a jemne rozotrel čokoládovú polevu
-
13
potom som tento voňavý „komplet“ zakryl plastovým vekom a nechal v komore 48 hodín; potom už, vplyvom plnky (?krému?), tvrdé a krehké cesto zvláčnie; pravdou je, že tá pravá hebkosť koláčika a jeho vynikajúca chuť sa na plno prejavia až na 4÷5 deň, kedy už
-
14
nie je problém ostrým nožom orezať okraje („orezy“ je možné využiť aj na prípravu punčových guliek, ktorými sa odmeňuje pomocník pri pečení; väčšinou som ním ja) a tak už výsledný „produkt“ pokrájať na kosoštvorce, trojuholníky, hranoly, alebo štvorce; podávame ku káve, čaju, alebo iba tak, z čistej úprimnej lásky, ktorej nikdy nie je dosť!!!
-
15
všetky prejavy pôžitkov z konzumácie týchto medových rezov a slastí z prítomnosti druhej osoby, spravidla opačného pohlavia ako konzument, sú dovolené, ba priam žiadané! Tie dva kúsky sú na „tanieriku“ s vyobrazením samčeka červeného kardinála, ktorý je národným vtákom štátu Iowa. ... tento rcp som zdokumentoval ešte pred rokom, ale aj teraz sa hotujemE na naše sladké „repete“, s ktorým sa nezabudnemE pochváliť!!! Krásne, šťastné, veselé, ničím nerušené a požehnané Vianoce, ako aj pevné zdravie, lásku a vzájomné porozumenie Vám všetkým, milí moji na Varecha.sk!!!
a obdivujem Tvoju trpezlivosť, ja by som si už asi pri bode 7 trhala vlasy:)
...už len kvôli tejto ľudskosťou dýchajúcej vete sa mi oplatilo otvoriť tento recept..krásne slová..
čo v poslednej vete želáš-nech sa ti naplno vráti..verím...že-dobrota a človečenskosť sa -aj vdaka tebe-nikdy nestratí..
požehnané pokojom a radosťou všetky dni tvojho žitia..
áno..láska..je zmyslom nášho bytia..
:-)
prosím-doplň do surovín-plnka:1/2 l mlieka
Pekne Vianoce ti zelam a dakujem za pripomenutie receptu.
Tvoj recept je naozaj veľmi dobrý a ako píšeš po 4-5 dňoch je medový koláčik mäkučký.
Týmto koláčom si ma získala moja svokra / tak ako píšeš ty,je už na nebesiach/ a pri návštevách mi ho vždy nachystala a keď sme odchádzali domov,ešte ma aj nabalila.
Možno neobsahoval všetky tie ingrediencie ako uvádzaš ty /tvoj je fajnovejší/ no pri tvojom recepte som sa vrátila do mladých liet a to je veľmi príjemné.
Recept je robený s láskou.Koláčiky sú pekné a z tej diaľky od teba aj voňavé.
Mne už zostáva ti len popriať v kruhu tvojich blízkych krásne a pokojné vianočné sviatky.
Krásne Vianoce prajem! :)
Šťastné a veselé!
A toto je môj prvý komentár na vareche.
Recept: Medovníkové rezy "lásky" - 1*
Slohová práca: básnický popis receptu - 1*
Rado sa stalo a potešenie je aj na mojej strane, @medovnicek milá! Maj krásne dni navždy aj na „furt“!
Zo srdca úprimne ďakujem za Tvoje krásne slová, milá @radost priateľka z „Varešky“! Hrejú na duši a dávajú nádej, že ľuďom sa ešte dá veriť a s nimi v dobrote aj žiť! Ďakujem za pozornosť pri podrobnom čítaní a vštepovaní tohoto našeho rcp! … mlieko som už, vďaka Tebe, doplnil!
Ďakujem Ti, milá @danda3 za želanie, ktoré naozaj rád opätujem! Držím všetkých 21 (aj ten bez nechta), nech máš úspech pri pečení! Krásne Vianoce so splnenním Tvojich aj tých najtajnejších snov!
… ako som si zaslúžil od Teba takú pochvalu, milá @izabella929 za moje rezy! Pravdu však máš v tom, že chutia vynikajúco! Nuž áno, keď „prižmúriš“ jedno oko a druhé zavrieš na „fest“ alebo na silno, stojac v naplno „jachajúcom Hókaidó Express_e“ je možné „pripustiť“ že sa môj medovník ponáša na Tvoje úžasné Vianočné medové rezy! Svoj koment som pod Tvoj rcp pridal, no nech sa „rozkrájam“ na márne kúsky, pri všetkej snahe, ochote a pilnosti, super kvalifikáciu cukrárky, zákuskárky, koláčikárky a tortárky, Tvojeho „kalibra“ v živote nedosiahnem!!!
Ďakujem Ti, milá @manya za „názor“ a k Vašej ***33*** zo ♥ želám, nech Vám to obom naďalej vydrží v čistej láske, neprestávajúcej pozornosti a úprimnej dôvere, aj počas sviatkov Vianočných i v Novom roku!
Tvoj pozdrav a želanie, milá @ancicka milerád opätujem a teším sa aj na Tvoj variant tohoto rcp! Krásne, veselé sviatky Vianoc želám aj Pod kapitolu!
Láskyplné a požehnané sviatky Vianočné aj Tebe @anka11 milá, okolo Vašeho rodinného Štedrovečerného stola a počas celého roka 2014! Na knihe (lepšie povedané na knihách) už roky pracujem, ale zatiaľ „nejsou lidi“! Ďakujem za ohodnotenie!
Vždy mám veľkú radosť, milá @trencanka ak sa mi rcp_om podarí vyvolať v čitateľoch spomienky na svojich najbližších, najmilších! Som presvedceny, že Tvoj „prišahajuci“ Ťa zbožňuje aj dnes a na „betón“ Ťa bude zbožňovať ešte viac, ak som sa zostavou a technológiou našeho rcp „trafil“ do jeho spomienkových chutí! Ja ďakujem Tebe a želám Vám hviezdičkovú pohodu pod rozsvietenou jedličkou!
Ďakujem aj Tebe, milá @pipnat za hrejivé slová! Podobne, ako pri @trencanka budem naozaj rád, keď som sa „trafil do čierneho“! Nie si sama, kto baží za kuchyňou svojej mamky či babky, je nás naozaj viac, ktorí sme „zhrešili“ tým, že sme si ich „poklady“ nezapísali do vlastných KK. Veľa razy už iba lovíme, áno aj ja, v pamätiach, a nádejame sa, že výsledok našej práce bude aspoň trošku voňať a chutiť, ako z pracovitých ubolených rúk našich babičiek a mamičiek!
Čím viac komentárov v Tvojom „duchu“, milá @tothka tým väčšia moja radosť, že som tento rcp uverejnil! Všimni si, prosím, koľko ich je pred Tebou a možno, že budú aj ďalšie. Radosť nech sa šíri aj u Vás Štedrovečerom, prajem aj Vám krásne Vianoce a šťastný Nový rok!
Úprimne sa teším z Tvojich slov milá @tatranka s ktorými aj v Des Moines krásny je kraj pod Tatrami. Dnes som dostal „dvojpohľadnicu“ z Kežmarku, od tety Margitky Blaškovej Kulangovej, vynikajúcej kuchárky (Kuzmányho 31), na ktorej sú zábery na toto krásne historické mesto. Tam, v Cermanovom dvore, som prežíval tie najkrajšie prázdniny mojeho detstva! Si ďalším milým „Vareškárskym“ priateľom, čo má pekné spomienky vďaka tomuto „medovníkovému“ rcp! Ďakujem Ti za prianie a aj Vy si, v rámci čarokrásnych Vianoc, darujte lásku a pohodu, usmievajte sa na seba a majte dobrú náladu!
Ďakujem Ti, milá @alex37 za vysoko pozitívny názor a hodnotenie mojeho výkonu. Obľúbil som si, už v detstve, prácu s varechou v ruke, ale až tu, za morom, som si poriadne „pričuchol“ aj ku zákuskarskej, koláčikovej a aj tortovej robote! Aj tá najlepšia Vianočná pohoda, ktorú želám aj u Vás doma, je zvýraznená spoločnou prácou partnerov, ktorý sa navzájom ľúbia, dôverujú a pomáhajú si! … a vtedy ide všetko naozaj ľahšie!
Krásne Vianoce aj u Vašeho Štedrovečerného stola, milá @soncya a nech sa Ti dielo vydarí, ak by si náhodou moju technológiu vyskúšala!
Šťastné a veselé aj Tebe @ubka milá! … o pečení na opačnej strane plechu som sa zmienil v 6. bode a tohoročným pečením medovníkových rezov som sa „pochválil“ v následnom rcp na bryndzovú nátierku! Ďakujem Ti za koment aj za hodnotenie.
Ďakujem, @elysa milá a želám Ti radosť, šťastie, zdravie, nehu, …, lásku pod stromčekom aj v Novom roku!
… takže našim „Varecháčskym“ darčekom po stromčekom si Ty, milá @helenore = vítaj a cíť sa medzi nami dobre! Krásne sviatky Vianoc a veľa šťastia, zdravia a lásky aj do Nového roka 2014!!!
Toľko jedničiek som nedostal ani za čias mojej povinnej školskej dochádzky @marymelb7 * veľmi pekné Ti buď ĎAKUJEM!!! Nech aj Vám sviatky Vianočné šťastie a veselie prinesú! Nech zdravie Vás neopustí, láska korene zapustí a dobrí ľudia nech sú po Vašom boku, v celom 2014_om roku!