Foto: tinca
Nemám rada medovníky, keď sú ako skala, také cesto sa hodí na svietniky a na advetné dekorácie, A práve tieto sú skvelé na jedenie,lebo Zobraziť celý popisNemám rada medovníky, keď sú ako skala, také cesto sa hodí na svietniky a na advetné dekorácie, A práve tieto sú skvelé na jedenie,lebo sú mäkučké, hlavne ak ich správne skladujeme.
porcií
príprava
na 160/180 °C
Postup
-
1
Tuk necháme zmäknúť pri izbovej teplote, múku a cukor preosejeme a zo všetkým surovín vymiesime cesto. Robím si ho deň vopred, ale vydrží aj pár dní v predstihu. Samozrejme môžeme s ním pracovať aj hneď.
-
2
Cesto vyvaľkáme na hrúbku O,6-1 cm a pomocou formičiek vykrajujeme rôzne motívy okrúhle,ale aj vianočné. Ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Ja som časť ozdobila tak, že na každý som dala 1/2 KL slivkového lekváru a na to orech, hrozienko alebo mandľu. Pred pečením ničím nepotieram. Pečieme pri 180°C cca 8 minút. Ja som piekla na teplovzduchu pri 160°C
-
3
Ešte horúce potrieme vyšľahaným bielkom, aby dostali pekný lesk. Po vychladnutí uložíme do plechových dóz,ktoré vystelieme alobalom. Samozrejme tie čisté ozdobíme cukrovou polevou, pomocou kornútka. Ja som tento rok prvýkrát použila zdobičky v tubách od Oetkera,výborne sa s nimi pracuje a za 20 minút vyschnú
-
4
Pekne vyniknú, ak ich servírujeme spolu a striedavo. Počet porcií je len orientačný, záleží od hrúbky vyvaľkania a veľkosti formičiek
Diskusia k receptu