Foto: recyko
Postup
-
1
Do misy dáme rozpustiť 250g medu a 250g palmarínu. Kým sa zmes pomaly rozpúšťa pripravíme si cesto. Múku preosejeme (za hrst si nechame v sáčku na podsýpanie), pridame práškovy cukor, 3 kopcovité kávové lyžičky perníkového korenia, 2 kopcovité kávové lyžičky škorice a 2 rovné kávové lyžičky sódy bikarbóny. Múku s prísadami rozhrnieme tak, aby v strede vznikla jama. Rozmiešame 250g vajec ( 4 velké vajcia alebo 5 menších vajec) a vlejeme ich do stredu venca s múky.
-
2
Na vajcia vylejeme rozohriaty med s tukom.Za stáleho miešania vypracujeme cesto. (cesto sa najlepsie miesa na doske a postupom, že nožom prihrname muku do vajec). Cesto bude lepkave ale netreba ho velmi podsypat múkou. (nerada robím niečo na doske, najlepšie pre mňa v mise)
-
3
Ked sa suroviny spoja, cesto dáme do misy, zakryjeme mikroténom a necháme pri izbovej teplote najmenej 24 hodin odpočinúť (môžeme 2-3 dni). /kedže byvam v bytovke a mám v kuchyni 24°C dala som ho do špajze a nechala tak 2 dni/.
-
4
Cesto vyberieme s misy na dosku rozdelíme na 8-10 časti. Vyvaľkame cca 3 mm. Cesto obrátime - spodná časť je krajšia, hladká a medovníky budú krajšie. Vykrajujeme. Dávame na plech na ktorom je papier na pečenie. Pečieme presne 5 min. pri 170°C v teplovzdušnej rúre a 195°C v elektrickej rúre. Väčšie a hrubšie tvary 13 min. 160°C (180°C). Pre deti je super zábava , keď Vám môžu pomôcť.
-
5
Po vybratí s rúry ich potrieme rozšľahaným celým vajíčkom. Natreté medovníčky rozložíme na rovnú plochu a necháme pri izbovej teplote 2 dni vydýchať aby neopadávala poleva. Poleva na zdobenie: 40 ml bielka, 180 g preosiateho práškového cukru, 30 g Solamylu - nemusí byť, poleva bude aj tak dobrá (ak nedávame solamyl pridáme o toľko viac cukru). Keď si zarábame farebnú polevu vmiešame buď práškove potravinárske farbivo alebo pridáme trošku s gelového farbiva. Prajem Dobrú chuť :)
Diskusia k receptu