Mätový sirup

huck - fotkahuck, 13. augusta 2011

Liečive učinky maty su zname od praveku... Jej domovinou je Europa, odkial sa rozširila do celeho sveta. Oblubena svojou občerstvujucou lahodnou chutou, našla Zobraziť celý popisLiečive učinky maty su zname od praveku... Jej domovinou je Europa, odkial sa rozširila do celeho sveta. Oblubena svojou občerstvujucou lahodnou chutou, našla svoje miesto v každej domacnosti nielen ako prostriedok proti traviacim problemom, ale aj pri priprave občerstvujucich nealko napojov a dezertov.. Nezabudnime - doležite je, aby sme ju zberali zavčasu rano...!

Suroviny

1 šalka čertsve
1 šalka
2 šalky




Postup

  1. 1

    Matu podla potreby umyjeme, osušime a nakrajame. Vodu s cukrom dame varit. Ked sa cukor roztopi, varime dalej, kym sa tekutina nezredukuje za aspon 1/4 (jednu štvrtinu). Do takto zahusteneho sirupu vložime nakrajane listky maty a povarime dalšich 5 minut. Odstavime z ohna a zakryjeme. Nechame stat dalšich 10 minut. Potom precedime, nechame vychladnut a nalejeme do fliaš. Skladujeme v tmavom priestore.

Diskusia k receptu

zdezda
Ja pestujem mätu na balkóne, aj tú môžem takto použiť? Recept sa mi páči :-)
ola111
Dobrý sirup-mäta patrí k mojím oblúbeným bylinkánkám,vyskúšam,ďakujem za recept.
alena45
jéjda, ja som ho minulý robila podľa receptu Šalviový sirup, tu na Vareche, ale tento sa mi zdá vydatnejší, tak nabudúce. Aj tymiánový som urobila, synovec to pije, je to taká voňavá sladká malinovka, keď si to zarobí.
annabiel
Aj ja ho robievam, ale mätové lístky zalejem vriacou vodou, nechám 15 minút vyluhovať, precedím, pridám cukor a prevarím. Keď si ho zriedime vodou, tak pridávame ešte citrónovú šťavu. Je vynikajúci!
marula
Dnes som sirup uvarila podľa receptu. Zredukovala som množstvo tekutiny na 1/4. Zliala som ho do fľaštičky. Teraz som zistila, že sirup je tuhý. Mám mätové karamelky, ale ich dostanem z fľaše von?
huck
@marula ty si zredukovala dane množstvo tekutiny NA jednu štvrtinu ako pišeš... a mala si zredukovat O jednu štvrtinu! To znamena že tri štvrtiny tekutiny mali zostat... Preto maš sirup tuhy. Ale, aby si teraz nemusela vytahovat karamelky z flaše, pridaj vodu, ktoru si dala zovriet a tym rozriediš svo tuhy sirup.
marula
Ďakujem. V recepte maš - za aspon 1/4 - tak som si myslela, že je to preklep - na 1/4.
afataga
pozerala som nejake rcp na matovy sirup, nakoniec som sa rozhodla pre tento, lebo nic netreba vazit, maty som dala trochu viac, ale vobec som nepochopila, naco tolko vody, ked ju potom treba odparovat, tak som dala na salku cukru salku vody, na zaver som pridala aj stavu z pol citrona, ochutnavka dopadla dobre :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia