Masť a oškvarky z mikrovlnky

gabriele - bez fotkygabriele, 20. decembra 2013
Masť a oškvarky z mikrovlnky
Foto: gabriele

Jednoducho pripravená masť, ktorá sa vydarí aj úplným začiatočníkom. Kto sa nebojí mikrovlnky, môže si urobiť výbornú masť a oškvarky za nejakú hodinu aj čosi. A čo je dôležité - netreba stále striehnuť, či niečo neprihorí. Tip na výrobu mikrovlnkovej masti som odkukala od jednej labužníčky z Austrálie. Veľmi ma zaujal, tak som ho vyskúšala a vychytala niektoré muchy. Hlavná fotka je pred priliatím mlieka, takže oškvarky chytia žiaduci bronz až v tých záverečných fázach :)

Suroviny

2300 g
50 ml
50 ml

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Slaninu umyjeme a pokrájame na kúsky asi 2x2 cm

  2. 2

    Do sklenej misy nalejeme vodu, pridáme pokrájanú slaninu, misu prikryjeme vrchnákom a na plný mikrovlnkový výkon (900-1000 w) vlníme 4x10 min. Na začiatku praženia sa slanina zdvihne - nadobudne na objeme. Pri naplnení misky treba preto rátať s malou rezervou. Každých 10 minút misu otvoríme a slaninu pomiešame. Ku koncu praženia sa začne slanina trochu lepiť jedna na druhú, tak ju dvomi vidličkami od seba oddelíme.

  3. 3

    Mikrovlny znížime na 500 w a ďalej vyškvárame 2x10 minút. Vždy po 10 minútach premiešame.

  4. 4

    Teraz prilejeme veľmi opatrne mlieko. Mikrovlny znížime na 350w a vyškvárame ešte asi 2x5 minút. V tejto fáze treba dávať pozor, lebo oškvarky veľmi rýchlo chytajú farbu. Dĺžka záverečného škvarenia záleží od váhy a typu slaniny a tiež od výkonu mikrovlnky

  5. 5

    Masť zlejeme do pohárov a necháme vychladnúť. Počas chladnutia ju párkrát pomiešame, aby bola pekne hladká. Oškvarky dáme na cedník, necháme vychladnúť.Uložíme do pohára. Vychladnutú masť a oškvarky skladujeme v chladničke alebo chladnej komore.

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Mikrovlnku pouzivat je velmi nezdrave.Tak isto si mozes urobit tento recept na sporaku,len to trva trosku dlhsie a vysledok je zdravsi.
1x nadia56
@znagy jejdanenky dalsi tvor hlasajuci sodomu gomoru mikrovlniek... dnes sa vyrabaju mikrovlnky uplne inaksie ako tomu bolo kedysi, neheroizujem ich pouzivanie, sama ich nepouzivam, ale prosim vas, nedemonizujte nieco, co z technickej stranky vobec neovladate. Navyse predpokladam, ze patrite k ludom, co si ucite nekupi vyrobok, kde je napisene, ze obsahuje DL-alfa tokoferolacetat, a bude vyhlasovat, ze je to skodlive, hoci normalne kupite vyrobok, kde je napisane obsahuje vitamin E. Pritom ide o to iste... nemusite odpisovat, ja sa sem nevratim. Pekny vecer
1x ubka
@znagy : Máš nejaké relevantné dôkazy o škodlivosti MW ? Uveď zdroj. Inak sú to len drísty.
1x ubka