Foto: gabriele
Jednoducho pripravená masť, ktorá sa vydarí aj úplným začiatočníkom. Kto sa nebojí mikrovlnky, môže si urobiť výbornú masť a oškvarky za nejakú hodinu aj Zobraziť celý popisJednoducho pripravená masť, ktorá sa vydarí aj úplným začiatočníkom. Kto sa nebojí mikrovlnky, môže si urobiť výbornú masť a oškvarky za nejakú hodinu aj čosi. A čo je dôležité - netreba stále striehnuť, či niečo neprihorí. Tip na výrobu mikrovlnkovej masti som odkukala od jednej labužníčky z Austrálie. Veľmi ma zaujal, tak som ho vyskúšala a vychytala niektoré muchy. Hlavná fotka je pred priliatím mlieka, takže oškvarky chytia žiaduci bronz až v tých záverečných fázach :)
Postup
-
1
Slaninu umyjeme a pokrájame na kúsky asi 2x2 cm
- 2
Do sklenej misy nalejeme vodu, pridáme pokrájanú slaninu, misu prikryjeme vrchnákom a na plný mikrovlnkový výkon (900-1000 w) vlníme 4x10 min. Na začiatku praženia sa slanina zdvihne - nadobudne na objeme. Pri naplnení misky treba preto rátať s malou rezervou. Každých 10 minút misu otvoríme a slaninu pomiešame. Ku koncu praženia sa začne slanina trochu lepiť jedna na druhú, tak ju dvomi vidličkami od seba oddelíme.
- 3
Mikrovlny znížime na 500 w a ďalej vyškvárame 2x10 minút. Vždy po 10 minútach premiešame.
- 4
Teraz prilejeme veľmi opatrne mlieko. Mikrovlny znížime na 350w a vyškvárame ešte asi 2x5 minút. V tejto fáze treba dávať pozor, lebo oškvarky veľmi rýchlo chytajú farbu. Dĺžka záverečného škvarenia záleží od váhy a typu slaniny a tiež od výkonu mikrovlnky
- 5
Masť zlejeme do pohárov a necháme vychladnúť. Počas chladnutia ju párkrát pomiešame, aby bola pekne hladká. Oškvarky dáme na cedník, necháme vychladnúť.Uložíme do pohára. Vychladnutú masť a oškvarky skladujeme v chladničke alebo chladnej komore.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
@hubata ...na sol som nezabudla...do masti ju nepridavam...znizuje jej trvanlivost...financne to narocne urcite nie je...ak myslis spotrebu elektrickej energie mikrovlnky...a ci sa to casovo niekomu takto oplati robit...no neviem...mne sa to oplati...a zda sa mi to uplne bezproblemove oproti klasickemu skvareniu na sporaku