Masť a oškvarky z mikrovlnky

Autor receptu: gabriele

Jednoducho pripravená masť, ktorá sa vydarí aj úplným začiatočníkom. Kto sa nebojí mikrovlnky, môže si urobiť výbornú masť a oškvarky za nejakú hodinu aj čosi. A čo je dôležité - netreba stále striehnuť, či niečo neprihorí. Tip na výrobu mikrovlnkovej masti som odkukala od jednej labužníčky z Austrálie. Veľmi ma zaujal, tak som ho vyskúšala a vychytala niektoré muchy. Hlavná fotka je pred priliatím mlieka, takže oškvarky chytia žiaduci bronz až v tých záverečných fázach :)

Suroviny

Postup

  1. Slaninu umyjeme a pokrájame na kúsky asi 2x2 cm
  2. Do sklenej misy nalejeme vodu, pridáme pokrájanú slaninu, misu prikryjeme vrchnákom a na plný mikrovlnkový výkon (900-1000 w) vlníme 4x10 min. Na začiatku praženia sa slanina zdvihne - nadobudne na objeme. Pri naplnení misky treba preto rátať s malou rezervou. Každých 10 minút misu otvoríme a slaninu pomiešame. Ku koncu praženia sa začne slanina trochu lepiť jedna na druhú, tak ju dvomi vidličkami od seba oddelíme.
  3. Mikrovlny znížime na 500 w a ďalej vyškvárame 2x10 minút. Vždy po 10 minútach premiešame.
  4. Teraz prilejeme veľmi opatrne mlieko. Mikrovlny znížime na 350w a vyškvárame ešte asi 2x5 minút. V tejto fáze treba dávať pozor, lebo oškvarky veľmi rýchlo chytajú farbu. Dĺžka záverečného škvarenia záleží od váhy a typu slaniny a tiež od výkonu mikrovlnky
  5. Masť zlejeme do pohárov a necháme vychladnúť. Počas chladnutia ju párkrát pomiešame, aby bola pekne hladká. Oškvarky dáme na cedník, necháme vychladnúť.Uložíme do pohára. Vychladnutú masť a oškvarky skladujeme v chladničke alebo chladnej komore.