Mäsové guľky alebo čevapčiči (fotorecept)

Autor receptu: evusik

keď si môj muž rozkázal v nedeľu čevapčiči povedala som si, prečo nie... ja ho mám tiež rada a už som ho dávno nerobila... keď ale uvidel čevapčiči na plechu povedal, že čevapčiči má byť dlhé a tenké a ja som urobila malé a tlsté tak to nie je čevapčiči - preto som aj tento recept pomenovala ako mäsové guľky... a nakoniec, odhliadnuc od tvaru sa ten môj zalizoval až za ušami...

6
porcií
10 minút
príprava
15 minút
na 250 °C

Postup

  1. čevapčiči sa robí z trojakého mäsa ja som mala len dva druhy - bravčové a hovädzie, mäso nám pomlel mäsiar, ja som ho doma ešte vložila do kutrovača a spolu s koreninami a pretlačeným cesnakom som ho dobre rozkutrovala, priliala som asi deci vody (sódova voda, minerálka, skrátka niečo bublinkové ale môže byť aj studená voda z vodovodu) a dobre rukou premiesila...
  2. masu som ešte ochutnala a trochu prisolila... niekto má problém ochutnať surové mäso, potom ale musí dochucovať od oka a to sa nie vždy musí podariť... masu mäsa necháme odležať, ak sa dá aj cez noc...
  3. krátko pred podávaním sformujeme z mäsa valčeky... je pravda, že sú tlsté, ale sú milé také bacuľaté :-))) valčeky kladieme na suchý plech (ja som dala papier na pečenie) nemastíme lebo mäso si pri pečení pustí šťavu a dáme piecť...
  4. dôležité je rozohriať rúru na maximum a piecť len krátko, asi 10 minút nie dlhšie pretože mäso sa vysuší a už to nie je ono, pravda ideálne je grilovať ale to budeme až na rok na záhrade... ja som piekla na 250°C asi 15 minút z dôvodu, že tie moje valčeky boli tlsté... guľky som neotáčala, len po 10-tich minútach keď som na ne nakukla tak som potriasla plechom aby sa mi neprilepili...
  5. nevyhnutnou prílohou je nakrájaná cibuľka a horčica...
  6. upečené guľky môžeme napichovať na špajdlu je to len taký efekt pri servírovaní
  7. a takto môžeme pohostiť nečakanú návštevu - všetko dáme do misky, guľky na špajdli do ruky a už si len namáčame do horčice a zajedáme s cibuľkou a so zemiakmi alebo len tak s chlebom... no a môj muž ešte hojne poliate domácou tatarskou, takou riedkou v ktorej je veľa kyslej uhorky a cibuľky - takou to polievali v závodnej kuchyni :-) pamätáte?