Foto: evusik
Mali sme takú menšiu rodinnú udalosť a tak som v sobotu skákala pri hrncoch.... ale to ja rada, hlavne keď sa darí....
porcií
príprava
na 160 °C
Postup
-
1
Je ráno 7:00 hodín a ja musím myslieť na tisíc maličkostí a musím si zadeliť prácu tak aby som stihla všetko prichystať do 13:00 hod. Niečo som si pripravila už včera ostatné sa musí stihnúť dnes. V hrnci na plotni potichu bubloce základ na slepačiu polievku, vedľa v miske je očistená zelenina, tú pridám neskôr, slížky som si spravila ešte predvčerom, usušené čakajú v krabici... tak poďme variť. Kuracie mäso, môžu byť prsia ale najlepšie je mäso zo stehien, nakrájame na kocky, vložíme do kutrovača pridáme šľahačkovú smotanu, vajcia a rozkutrujeme... hmota by mala byť tuhšia, pridáme šunku nakrájanú na kocky, bylinky, korenie a červenú mletú papriku... solíme opatrne, pretože šunka je slaná dosť
-
2
na stôl si rozprestrieme fóliu alebo alobal a nato závoj (čipku)... ja som pôvodne chcela robiť v parnom hrnci, tak ako mám vo zvyku, a potom už len zapiecť v rúre... bohužiaľ roláda bola príliš dlhá a nezmestila sa mi do paráku tak som robila roládu v rúre
-
3
mäso si narežeme a rozklepeme do obdĺžnika osolíme a okoreníme z oboch strán, uložíme na čipku
-
4
navrstvíme kuraciu fáš, do stredu dáme uvarené vajcia a zabalíme... ja som najskôr fášom prekryla vajca a až potom zvinula do mäsa
-
5
roládu dobre zakrútime do čipky a na pevno zamotáme do alobalu... pečieme pomaly na 160°C asi 3 hodiny... ak by sme roládu piekli prudko mohla by popraskať a pokrútiť sa
-
6
Je 8:00 hod. a roláda je v rúre.... môžeme sa pustiť do niečoho veľkonočného :-) ja robievam každý rok veľkonočný aspik podľa tohto receptu spolu s obloženou misou budeme podávať ale až neskôr po obede, taký olovrantík, alebo ako sa u nás hovorí zájedok...
-
7
a už je 11:30 hod. mäsko sa nám krásne upieklo, tak ho zbavíme alobalového obalu, zemiaky uvarené v šupe obielime, posypeme sušenými bylinkami a vločkami sušenej zeleniny, pokvapkáme olejom a dáme spolu s mäsom zapiecť, ja som ešte nedala, lebo obed je plánovaný až na 13:00 a zapekať stačí tak 30 minút pred podávaním...
-
8
a pripravíme si šalát, všetku zeleninu ktorú doma máme nakrájame a zalejeme zálievkou, trošku soli, trošku korenia a necháme odležať....
-
9
aký by to bol slávnostný obed bez predjedla, ešte včera večer som pripravila falošnú pečienku podľa receptu od @zemo lenže ja som ju asi piekla trošku dlhšie ako som mala a tak skôr ako falošnú husaciu pečienku sme mali paštétu ale bola výborná a hosťom veľmi chutila...
-
10
je 12:00 hod. odchádzam do kúpeľne, sprcha, vlasy a tak, treba sa trochu zušľachtiť veď to poznáte... kuchyňu prenechávam manželovi, on dovarí polievku, scedí ju, oberie mäso zo sliepky, nakrája zeleninu, dochutí... 12:30 hod. dávam zapiecť mäso a uvarím slížky do polievky, dcéra zatiaľ prestrela na stôl, dáva si záležať prídu totiž pytači :-)
-
11
je 14:30 hod. a je po obede, pytači dostali to čo chceli, ruku našej dcéry, všetko je zjedené a podľa prázdnych tanierov súdim, že aj chutilo... ešte upratať zo stola, uvariť kávičku a niečo sladké...
-
12
z čerstvých jahôd som urobila jednoduchý jogurtový dezert.... a to bola bodka za celkom vydareným slávnostným obedom....
no...@evusik ...kto iný..??...:-))))
@radost že by sme sa dopĺňali? ja budem variť a ty veršovať, alebo vieš čo, vydáme varechovú kuchárku a ty dodáš veršovaný postup :-) to tu ešte nebolo... veršovaná kuchárska kniha :-)))))
@hag pytači nedúfajú, pytači to vedia :-))) ono je to totiž tak, že naša dcéra býva u nastávajúcim svokrovcov už dva roky aj zo svojim nastávajúcim a 1,5 ročnou dcérkou... no čo už teraz je to moderné... a varí výborne, aspoň ju chvália tak som taká celkom pyšná na ňu... dúfam, že to nebude čítať, aby nespyšnela :-)
Evusik, este sa to robieva, ze ked sa chysta svatbu dcery, susedky a rodina donesie potraviny na pecenie?
a tiez pridu s pomocou, ked uz treba zacat chystat?
ja som to este doma zazila avsak neviem, ako sa to casom zmenilo.
Teraz ked spominas svatbu napadla ma tato otazka.
/mozno by ste mohli dat dokopy varechacky z blizkosti a tak ako v davnych dobach vytvorit tie najlepsie pochutky aj ked viem, ze tebe velmi radit nie je potreba/.
inac gratulujem ku krasnej udalosti, hostia sa mozu tesit na dobroty, ktore pre nich pripravis.
A prosim ta, pod "vlocky susenej zeleniny" si schovala vegetu? :-D
@honestka v rámci rodiny to funguje tak ako hovoríš, ale skôr sa podelia úlohy, jedna narobí slížiky, iná napečie pagáčky, samozrejme zákusky sa dajú piecť ale niečo sa aj bude robiť doma... na a bude zabíjačka... syn mal svadbu v reštaurácii, nemuseli sme sa o nič starať, toto zas bude taká pravá dedinská dvojdňová svadba pre veľa ľudí... určite o tom napíšem, lebo som presvedčená, že bude o čom písať :-)
Odišli vôbec ? Nie sú ešte u teba ? Ja som vydával dve dcéry , tak
trocha to poznám. Prajem im šťastný život , keď už sa pytačky
vydarili.
čo sa mňa týka, tak každému musí byť jasné, že si jedlo aranžujem, čiže sa s tým pohrám, mám čas a baví ma to... čo sa týka farieb chce to svetlo a zas svetlo a to mám jedine v kuchyni pod oknom, len doobeda... s bleskom fotiť neviem... občas upravujem fotky v počítači, ale maximálne pridám jas... skúšala som experimentovať s farbami, mám tu aj jeden recept, vtedy sa mi to zdalo dobré, teraz keď sa nato pozriem chytá ma hrôza... takže asi tak... a ešte keď je zlé svetlo pomáham si bielou plachtou :-)
varecha.pravda.sk/recepty/velkonocna-panenka-v-zavoji-a-v...
varecha.pravda.sk/recepty/masova-rolada-plnena-omeletou-f...
tu je recept od @izabella929 ktorá to volá čepcová sieťka
varecha.pravda.sk/recepty/bravcove-pecene-mlete-maso-v-ce...