Mascarpóneho rezy fotorecept

ajuska155 - fotkaajuska155, 1. júna 2014
Mascarpóneho rezy (fotorecept)
Foto: ajuska155

Tieto rezy robím pomerne často, vznikli tak, že som potrebovala na oslavu upiecť niečo ako "tiramisu", ale aby si každý mohol zobrať zákusok do Zobraziť celý popisTieto rezy robím pomerne často, vznikli tak, že som potrebovala na oslavu upiecť niečo ako "tiramisu", ale aby si každý mohol zobrať zákusok do ruky a preto som to skombinovala takto.

20
porcií
40 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
3 ks
200 g
1,5 dcl
1 ks
370 g
1 ks
1 čl
2 dcl
Krém:
500 g
50 g
1 čl
2 tégliky
1 balenie
 (rum)

Postup

  1. 1

    Na cesto si necháme celé vajcia našľahať spolu aj bielka aj žĺtka s cukrom do peny. Pomaly prilievame olej. Múku s práškom do pečiva si preosejeme a postupne po lyžiciach spolu s minerálkou pridávame do cesta. Z tohto cesta robíme doma aj torty, je to veľmi jednoduchá piškóta.

    Mascarpóneho rezy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto vylejeme na papierom vystlaný plech a necháme piecť asi 20 minút.

    Mascarpóneho rezy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kým sa nám upečie piškóta, v miske si zmiešame mascarpone, smotanu, cukor, a vanilkovú esenciu. Krém do hladka vymixujeme, a dáme do chladničky, zatiaľ nám vychladne upečená piškóta.

    Mascarpóneho rezy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po vychladení piškótu naprieč rozkrojíme. Piškóta sa mi vždy urobí pekne vysoká, takže nemusíme robiť ďalšie :)

    Mascarpóneho rezy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Spodnú časť pokvapkáme kávou, stačí jemne a v tenkej vrstve natrieme krémom.

    Mascarpóneho rezy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ďalej na koláč ukladáme piškóty namočené v káve s amaretom . Záleží len na vás ako máte kávu radi, ja robím silnejšiu. Na poukladané piškóty natrieme 3/4 zvyšného krému.

    Mascarpóneho rezy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na vrch uložíme vrchný plát cesta, môže sa pokropiť odspodu kávou, a koláč obtrieme zvyšnou 1/4 krému a posypeme kakaom. Koláč si poleží v chladničke najmenej 2 hodiny.

    Mascarpóneho rezy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Piškóty s kávou sa dajú vymeniť za akékoľvek sezónne ovocie, jahody napríklad.

    Mascarpóneho rezy (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

stacy77777
veľmi pekné rezy,páči sa mi aj cesto s voňavou škoricou,o chuti vôbec nepochybujem, u nás akýkoľvek zákusok s mascarpone frčí,takže sa nechám rada inšpirovať
kukulienka71
Veľmi pekný recept aj fotky. Tiež niekedy do vodovej piškóty špricnem minerálku :-) Na oslavu ako stvorené, keďže je to trošku drahší zákusok. Si talent!
ajuska155
Dakujem dievčatá ;-) ja dávam škoricu skoro všade, je to dokonalé korenie, @kukulienka71 minerálka je veru super, lebo tie bublinky su prestne to čo piškota potrebuje, s obyčajnou vodou som neskušala bojím sa, že by nenaskočila
ajuska155
Dakujem za komentáre @janealli máš pravdu cesto na piškotu je veľmi podobné, nuž čo ja mám recept o maminy a tá ho robí roky rokúce, svet je malý aspon vieme čo je naozaj dobré ;-)
denyany
Fajn zákusok. Cesto si piekla na klasickom plechu-myslím veľkosť?
ajuska155
@denyany kuknem ked prídem domov pomeriam ;-) ale skor taký menší bol ten plech, nič prestne budem vedieť večer
ajuska155
@kristina47 určite vyskúšaj neoľutuješ )
@denyany môj pekáčik má vnútorný rozmer 31 cm x 24 cm
nič sa nestane ked bude plech väčší akurát piškóta bude o trochu nižšia
denyany
@ajuska155 , ďakujem za odpoveď. Mám plech s podobným rozmerom, tak upečiem na ňom. Vyhovuje mi, že budem piecť len raz a potom korpus rozkrojím. Tak v piatok drž palce, nech sa mi to podarí.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha