Marlenka

uschi - fotkauschi, 29. decembra 2009
Marlenka
Foto: uschi

Trochu náročnejší zákusok, ale výsledok stojí za to!

10
porcií
90 minút
príprava
5 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
200 g
4 PL
500 g
2 KL
1,5 PL
4
1300 g
2 KL
Krém:
3
1 l
4 PL
1
625 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Sódu a ocot zmiešame, múku a kakao preosejeme. Celé vajcia rozbijeme do malej misky a vidličkou rozšľaháme. Do hrnca dáme maslo, med, cukor a vymiešame. Pridáme ocot so sódou, premiešame a dáme na oheň. Za stáleho miešania na miernom ohni pomalým prúdom vlejeme vajíčka. Hmotu miešame, až sa na povrchu začne tvoriť pena a zhustne. Potom hmotu odstavíme, necháme trochu vychladnúť a postupne primiešavame múku. Najskôr vareškou, neskôr cesto vymiesime rukami.

  2. 2

    Vypracované cesto prikryjeme utierkou a hodinu necháme odpočívať na teplom mieste. Potom cesto rozdelíme na 5 rovnakých častí a každú vyvaľkáme na veľkosť plechu. Pláty preložíme na pečiaci papier a pečieme z opačnej strany plechu na 180 stupňoch asi 5 minút. Upečené pláty necháme vychladnúť a papier odstránime.

  3. 3

    Deň pred pečením uvaríme salko v dostatočnom množstve vody. Varíme ho asi 2 hodiny a necháme vychladnúť. Z karamelových pudingov, mlieka a kryštálového cukru uvaríme hustý puding, ktorý za stáleho miešania vychladíme. Maslo vyšľaháme do peny, pridáme vychladnutý puding a nakoniec dobre vychladnuté salko. Vyšľaháme hladký krém a rozdelíme na 5 častí.

  4. 4

    Každý plát silikónovým štetcom dobre potrieme rumom, krémom a posypeme na jemno nasekanými orieškami. Postup opakujeme. Vrchný plát potrieme rumom, krémom, posypeme orieškami a odložíme do chladničky do druhého dňa.

  5. 5

    Rez prekrojíme na 4 pásy po dĺžke, a potom na trojuhólniky ako tortu.

Diskusia k receptu

13 komentárov k receptu
Som veľmi rada za tento recept, pretože je to údajne starý arménský koláč a recept naň si strážia ako oko v hlave. Marlenku mám rada ako Tiramisu ;).
@Uschi , ja mam recept na Marlenku z videí Ako sa to robi. Tam je na cesto pouzite polovicne mnozstvo surovin /600 g muka atd./ a upecie sa až 7 platov o rozmere 25x30 cm. To Tvoje mnozstvo je na viac ako 5 platov, myslim si. Prave sa chystam piect Marlenku, drz mi place. Dakujem, prajem prijemne velkonocne sviatky vsetkym !!!

Pridaj komentár k receptu: