Marlenka

uschi - fotkauschi, 29. decembra 2009
Marlenka
Foto: uschi

Trochu náročnejší zákusok, ale výsledok stojí za to!

10
porcií
90 minút
príprava
5 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
200 g
4 PL
500 g
2 KL
1,5 PL
4
1300 g
2 KL
Krém:
3
1 l
4 PL
1
625 g




Postup

  1. 1

    Sódu a ocot zmiešame, múku a kakao preosejeme. Celé vajcia rozbijeme do malej misky a vidličkou rozšľaháme. Do hrnca dáme maslo, med, cukor a vymiešame. Pridáme ocot so sódou, premiešame a dáme na oheň. Za stáleho miešania na miernom ohni pomalým prúdom vlejeme vajíčka. Hmotu miešame, až sa na povrchu začne tvoriť pena a zhustne. Potom hmotu odstavíme, necháme trochu vychladnúť a postupne primiešavame múku. Najskôr vareškou, neskôr cesto vymiesime rukami.

  2. 2

    Vypracované cesto prikryjeme utierkou a hodinu necháme odpočívať na teplom mieste. Potom cesto rozdelíme na 5 rovnakých častí a každú vyvaľkáme na veľkosť plechu. Pláty preložíme na pečiaci papier a pečieme z opačnej strany plechu na 180 stupňoch asi 5 minút. Upečené pláty necháme vychladnúť a papier odstránime.

  3. 3

    Deň pred pečením uvaríme salko v dostatočnom množstve vody. Varíme ho asi 2 hodiny a necháme vychladnúť. Z karamelových pudingov, mlieka a kryštálového cukru uvaríme hustý puding, ktorý za stáleho miešania vychladíme. Maslo vyšľaháme do peny, pridáme vychladnutý puding a nakoniec dobre vychladnuté salko. Vyšľaháme hladký krém a rozdelíme na 5 častí.

  4. 4

    Každý plát silikónovým štetcom dobre potrieme rumom, krémom a posypeme na jemno nasekanými orieškami. Postup opakujeme. Vrchný plát potrieme rumom, krémom, posypeme orieškami a odložíme do chladničky do druhého dňa.

  5. 5

    Rez prekrojíme na 4 pásy po dĺžke, a potom na trojuhólniky ako tortu.

Diskusia k receptu

douglas
Som veľmi rada za tento recept, pretože je to údajne starý arménský koláč a recept naň si strážia ako oko v hlave. Marlenku mám rada ako Tiramisu ;).
honestka
Da sa povedat ze tento zakusok sa kedysi volal BOHEMKA?
alebo je to nieco uplne ine? Mozem dostat odpoved?
uschi
Na otázku ti nemôžem odpovedať, pretože rezy Bohemka vôbec nepoznám.
zuzunka85
ahoj uschi,vyborny recept,chystam sa ho robit,ale chcem sa opytat ta hladka muka,nie je tam chybicka?1300g,vyse kila muky do kolacika je trosku vela :o)
tatranka
Krásna Marlenka.A to cestíčko máš neskutočne pekné.Naozaj vydarený zákusok.
marienka44
@Uschi , ja mam recept na Marlenku z videí Ako sa to robi. Tam je na cesto pouzite polovicne mnozstvo surovin /600 g muka atd./ a upecie sa až 7 platov o rozmere 25x30 cm. To Tvoje mnozstvo je na viac ako 5 platov, myslim si. Prave sa chystam piect Marlenku, drz mi place. Dakujem, prajem prijemne velkonocne sviatky vsetkym !!!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia