Marlenka
Autor receptu: uschi
Trochu náročnejší zákusok, ale výsledok stojí za to!
10 porcií |
90 minút príprava |
5 minút na 180 °C |
Postup
- Sódu a ocot zmiešame, múku a kakao preosejeme. Celé vajcia rozbijeme do malej misky a vidličkou rozšľaháme.
Do hrnca dáme maslo, med, cukor a vymiešame. Pridáme ocot so sódou, premiešame a dáme na oheň. Za stáleho miešania na miernom ohni pomalým prúdom vlejeme vajíčka. Hmotu miešame, až sa na povrchu začne tvoriť pena a zhustne.
Potom hmotu odstavíme, necháme trochu vychladnúť a postupne primiešavame múku. Najskôr vareškou, neskôr cesto vymiesime rukami.
- Vypracované cesto prikryjeme utierkou a hodinu necháme odpočívať na teplom mieste.
Potom cesto rozdelíme na 5 rovnakých častí a každú vyvaľkáme na veľkosť plechu.
Pláty preložíme na pečiaci papier a pečieme z opačnej strany plechu na 180 stupňoch asi 5 minút.
Upečené pláty necháme vychladnúť a papier odstránime.
- Deň pred pečením uvaríme salko v dostatočnom množstve vody. Varíme ho asi 2 hodiny a necháme vychladnúť.
Z karamelových pudingov, mlieka a kryštálového cukru uvaríme hustý puding, ktorý za stáleho miešania vychladíme.
Maslo vyšľaháme do peny, pridáme vychladnutý puding a nakoniec dobre vychladnuté salko. Vyšľaháme hladký krém a rozdelíme na 5 častí.
- Každý plát silikónovým štetcom dobre potrieme rumom, krémom a posypeme na
jemno nasekanými orieškami. Postup opakujeme. Vrchný plát potrieme rumom, krémom, posypeme orieškami a odložíme do chladničky do druhého dňa.
- Rez prekrojíme na 4 pásy po dĺžke, a potom na trojuhólniky ako tortu.