Marlenka

Autor receptu: uschi

Trochu náročnejší zákusok, ale výsledok stojí za to!

10
porcií
90 minút
príprava
5 minút
na 180 °C

Postup

  1. Sódu a ocot zmiešame, múku a kakao preosejeme. Celé vajcia rozbijeme do malej misky a vidličkou rozšľaháme. Do hrnca dáme maslo, med, cukor a vymiešame. Pridáme ocot so sódou, premiešame a dáme na oheň. Za stáleho miešania na miernom ohni pomalým prúdom vlejeme vajíčka. Hmotu miešame, až sa na povrchu začne tvoriť pena a zhustne. Potom hmotu odstavíme, necháme trochu vychladnúť a postupne primiešavame múku. Najskôr vareškou, neskôr cesto vymiesime rukami.
  2. Vypracované cesto prikryjeme utierkou a hodinu necháme odpočívať na teplom mieste. Potom cesto rozdelíme na 5 rovnakých častí a každú vyvaľkáme na veľkosť plechu. Pláty preložíme na pečiaci papier a pečieme z opačnej strany plechu na 180 stupňoch asi 5 minút. Upečené pláty necháme vychladnúť a papier odstránime.
  3. Deň pred pečením uvaríme salko v dostatočnom množstve vody. Varíme ho asi 2 hodiny a necháme vychladnúť. Z karamelových pudingov, mlieka a kryštálového cukru uvaríme hustý puding, ktorý za stáleho miešania vychladíme. Maslo vyšľaháme do peny, pridáme vychladnutý puding a nakoniec dobre vychladnuté salko. Vyšľaháme hladký krém a rozdelíme na 5 častí.
  4. Každý plát silikónovým štetcom dobre potrieme rumom, krémom a posypeme na jemno nasekanými orieškami. Postup opakujeme. Vrchný plát potrieme rumom, krémom, posypeme orieškami a odložíme do chladničky do druhého dňa.
  5. Rez prekrojíme na 4 pásy po dĺžke, a potom na trojuhólniky ako tortu.