Foto: rennatte
Akú Marlenku? Kakaovú či orieškovú? Jasne ze sa rodina nezhodne na jednej,,,tak prečo neurobiť obidve? Najlepšie z jedného cesta.
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
Cesto: | |
400 g |
|
300 g |
|
4 PL |
|
4 ks |
|
250 g |
|
1 PL |
|
Krém: | |
2 ks (den vopred uvarene) |
|
250 g |
|
Príchute: | |
100 g nadrobno sekané |
|
2 PL |
|
2 PL |
|
1 Kl |
|
Postup
-
1
Pripravíme si papier na pečenie vo veľkosti plecha - 4 ks a rozložíme na stôl. Vo vodnom kúpeli vymiešame maslo a cukor a vydržíme aspoň 10 minút miešať na peknú zlatistú hmotu
-
2
pridáme med a ešte vydržíme pri sporáku aspoň 5min, výsledok bude stáť za to :-)
-
3
vyberieme z kúpeľa..... preosejeme si múku so sódou bikarbónou
-
4
vrátime sa k tekutej zmesi a pridáme vajíčka, zamiešame a pridávame múku, vypracujeme hustejšie liate cesto, ktoré si rozdelíme na dve "baj očko" rovnaké časti, tak že si polovicu odlejeme do druhej misy
-
5
do jednej časti pridáme nadrobno sekané orechy
-
6
do druhej kakao
-
7
cesto vylejeme na papier na pečenie.....na 2 papiere orieškové cesto
-
8
na ďalšie dva papiere kakaové cesto a rozotrieme na tenko, s okrajmi si nerobíme starosti, tie sa budú po upečení zarovnávať, cesto začína tuhnúť, ale nám to nevadí, lebo si ho pekne prenesieme na plech a dáme piecť...
-
9
počas pečenia plátov si pripravíme plechovky Salka, ktoré sú uvarené aspoň jeden deň vopred (varíme vo vode 2 hodiny, varenie rátame od bodu varu a po hodine dolejeme vodu, ktorá sa odparila, aby plechovky boli po celý čas varenia ponorené vo vode) plechovky otvoríme z každej strany a vyklopíme do misy, netreba pracne vyškrabovať z plechovky, lebo Salko nám počas varenia zhustlo na karamelovú zmes :-)
-
10
sledujeme si pláty :-) a necháme vychladnúť...pokračujeme v kréme...do karamelového Salka pridáme maslo a vymiešame na krém...pozor na ochutnávačov,,,krém je prudko dobý a voňavý! radšej odložíme z dohľadu a dosahu!
-
11
vychladnuté pláty prevrátime na dosku, odstránime papier na pečenie po okrajoch orežeme na rovnomerný obdĺžnik a prekrojíme na polovicu, tak dostaneme 4 orechové a 4 kakaové pláty, okraje odložíme do misky, zvlášť orechové a zvlášť kakaové, budeme ich potrebovať!
-
12
pláty natierame krémom, zvlášť orechové a zvlášť kakaové,,,nemiešať pláty! vzniknú nám dve marlenky, jedna orechová, druhá kakaová...natrieme aj vrchný plát aj okraje, krému máme dosť
-
13
teraz si pohľadáme ostaté odrezané okraje, ktoré sme si odložili do misiek a každé z nich rozmrvíme medzi dlaňami na omrvinky, do jednej misky pridáme sekané orechy a do druhej perníkové korenie a posypeme nimi príslušné marlenky, odložíme do chladničky...krájame najprv na kocky a potom na trojuholníky alebo na klasické rezy. Takto máme z jednej dávky dva druhy marlenky :-) DOBRÚ CHUŤ.
a kolko vysoke ma to cesto