Marlenka fotorecept

rennatte - fotkarennatte, 22. decembra 2011
Marlenka (fotorecept)
Foto: rennatte

Akú Marlenku? Kakaovú či orieškovú? Jasne ze sa rodina nezhodne na jednej,,,tak prečo neurobiť obidve? Najlepšie z jedného cesta.

30
porcií
90 minút
príprava
10 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
400 g
300 g
4 PL
4 ks
250 g
1 PL
Krém:
2 ks (den vopred uvarene)
250 g
Príchute:
100 g nadrobno sekané
2 PL
2 PL
1 Kl




Postup

  1. 1

    Pripravíme si papier na pečenie vo veľkosti plecha - 4 ks a rozložíme na stôl. Vo vodnom kúpeli vymiešame maslo a cukor a vydržíme aspoň 10 minút miešať na peknú zlatistú hmotu

    Marlenka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    pridáme med a ešte vydržíme pri sporáku aspoň 5min, výsledok bude stáť za to :-)

    Marlenka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    vyberieme z kúpeľa..... preosejeme si múku so sódou bikarbónou

    Marlenka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    vrátime sa k tekutej zmesi a pridáme vajíčka, zamiešame a pridávame múku, vypracujeme hustejšie liate cesto, ktoré si rozdelíme na dve "baj očko" rovnaké časti, tak že si polovicu odlejeme do druhej misy

    Marlenka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    do jednej časti pridáme nadrobno sekané orechy

    Marlenka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    do druhej kakao

    Marlenka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    cesto vylejeme na papier na pečenie.....na 2 papiere orieškové cesto

    Marlenka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    na ďalšie dva papiere kakaové cesto a rozotrieme na tenko, s okrajmi si nerobíme starosti, tie sa budú po upečení zarovnávať, cesto začína tuhnúť, ale nám to nevadí, lebo si ho pekne prenesieme na plech a dáme piecť...

    Marlenka (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    počas pečenia plátov si pripravíme plechovky Salka, ktoré sú uvarené aspoň jeden deň vopred (varíme vo vode 2 hodiny, varenie rátame od bodu varu a po hodine dolejeme vodu, ktorá sa odparila, aby plechovky boli po celý čas varenia ponorené vo vode) plechovky otvoríme z každej strany a vyklopíme do misy, netreba pracne vyškrabovať z plechovky, lebo Salko nám počas varenia zhustlo na karamelovú zmes :-)

    Marlenka (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    sledujeme si pláty :-) a necháme vychladnúť...pokračujeme v kréme...do karamelového Salka pridáme maslo a vymiešame na krém...pozor na ochutnávačov,,,krém je prudko dobý a voňavý! radšej odložíme z dohľadu a dosahu!

    Marlenka (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    vychladnuté pláty prevrátime na dosku, odstránime papier na pečenie po okrajoch orežeme na rovnomerný obdĺžnik a prekrojíme na polovicu, tak dostaneme 4 orechové a 4 kakaové pláty, okraje odložíme do misky, zvlášť orechové a zvlášť kakaové, budeme ich potrebovať!

    Marlenka (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    pláty natierame krémom, zvlášť orechové a zvlášť kakaové,,,nemiešať pláty! vzniknú nám dve marlenky, jedna orechová, druhá kakaová...natrieme aj vrchný plát aj okraje, krému máme dosť

    Marlenka (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    teraz si pohľadáme ostaté odrezané okraje, ktoré sme si odložili do misiek a každé z nich rozmrvíme medzi dlaňami na omrvinky, do jednej misky pridáme sekané orechy a do druhej perníkové korenie a posypeme nimi príslušné marlenky, odložíme do chladničky...krájame najprv na kocky a potom na trojuholníky alebo na klasické rezy. Takto máme z jednej dávky dva druhy marlenky :-) DOBRÚ CHUŤ.

    Marlenka (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

hubata
Fantázia! Vždy ma odrádzalo to pečenie cesta jedno po druhom od totho zákuska, ale pri tebe sa mi to zdá hračka. Máš krásne nafotený recept, pekný popis, vtipný komentík - priam ťa vidím ako sa zvŕtaš v kuchyni. No a ešte samozrejme ..... si predsa Záhoráčka a tie pečú a varia vynikajúco. Ukladám a vďaka za receptík
dorisa
presne ako @hubata , zdalo sa mi to náročné...mala by som vyskúšať, lebo výsledok stojí zato.
afptrans
Mňam, toto určite vyskúšam. Zatiaľ som jedla marlenku len kupovanú. Ale až po vianociach, teraz už je napečeného dosť :)
renama
hmmmmmm vyzerá to fantasticky, ešte som marlenku nerobila, tak je na čase to napraviť ;) Ukladám do KK
mamatata2
Syn má veľmi rád Marlenku. Už mi pár dní vŕta v hlave, že by som mu ju mala upiecť a podarovať na Vianoce. Priznám sa, že som si veľmi netrúfala, ale tvoj recept ma presvedčil. Zajtra idem na to. Ďakujem za pekný a názorný postup.
izabella929
je to iste zaujímavý zákusok, dnes som ho videla piecť v TV...zdá sa mi to zložité, ale za skúšku by to iste stálo...)
3sandra3
super recept,,, cesto nemusíme miesiť ručne, čo mi vyhovuje,,, vyskúšam k Novému roku,,,
alalea
vyzera to velmi lakavo :) ukladam, pri prvej prilezitosti skusim :)
sneica
vyzeraju velmi chutne...ja si receptik ulozim...:)
evanaaa
Tento recept je napísaný zrozumiteľne a tak, že tie, ktoré naň nemali odvahu ju teraz naberú, lebo sa zdá podľa postupu, že to až tak hrozné nie je. Ja by som aj skúsila, žiaľ, neviem, ak yb som nahrádzala suroviny inými, ale to by nešlo, lebo salko sa nesladeným nahradiť nedá, musel by byť iný krém, možno v Rusku, či kde sa robí, robia iný, tam asi to Salko nie je.
serena
velmi dobre vysvetleny postup, idem na to
sabina29
upecenaaaaaaaa....super dakujem za lahky recept, vzdy som valkala 7xcesto az som mala svalovicu :), tento recet je skvely a bez valkania co je vyborneeee
emikenator
ahoj, prosim ta ja nerozumiem tomu, kolko platov cesta ti vyjde?
a kolko vysoke ma to cesto
francuzska1
no akurat som vybrala posledny plat z rury, bala som sa tohto kolaca, ale nebolo to az take narocne ako som sa obavala, ale to bolo mozno aj tym, ze som moju malu 22mesacnu pomocnicku - dcerusku vyhostila z kuchyne, spolu aj s jej otcom;-))) tesim sa z tohto sikovneho receptu, chvalim;-)))
silvi
chcela som piecť na veľkú noc ale mali v tescu akciu a manžel mi naznačil že pečiem príšerne, tak som zobrala 3 do vozíka a donútila som ho zaplatiť celý nákup. Zasa strávi sviatky u svokry ako na Vianoce keď som mu povedala, že stromček čo kúpil je krpatý ako on
francuzska1
a este ti chcem napisat, ze tvoja marlenka mi velmi chutila, aj mne aj vsetkym, ktori ju ochutnali a bolo ich dost /ochutnavacov/, len moj manzel, hoci mu chutila povedal, ze ta z obchodu je predsa len o nieco ina, neviem sice ako to myslel, ale tak original je original... Tento kolacik budem piect aj nadalej a tu z obchodu nebudem kupovat, to urcite nie, ved preco, mne sa tento recept paci;-))) skoda, ze som nestihla vyfotit a ukazat ti ako sa mi vydarila... ale este bude prilezitost;-) este raz vrela vdaka!!!
swanprincess
Ďakujeme krásne za receptík, cesto je fakt vynikajúce. Krém som robila trošičku inak, lebo som robila domáce salko a používam iba maslo, ale koláčik bol fantastický, všetkým chutilo, dokonca viac, než z obchodu :))
petramamina
Včera som ju robila na dnešnú oslavu. Ten krém mi dosť tečie z ciest. Nabudúce dám len jedno salko. Ale už je skoro zjedená.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia