Marlenka (fotorecept)
Autor receptu: rennatte
Akú Marlenku? Kakaovú či orieškovú? Jasne ze sa rodina nezhodne na jednej,,,tak prečo neurobiť obidve? Najlepšie z jedného cesta.
30 porcií |
90 minút príprava |
10 minút na 200 °C |
Postup- Pripravíme si papier na pečenie vo veľkosti plecha - 4 ks a rozložíme na stôl.
Vo vodnom kúpeli vymiešame maslo a cukor a vydržíme aspoň 10 minút miešať na peknú zlatistú hmotu
- pridáme med a ešte vydržíme pri sporáku aspoň 5min, výsledok bude stáť za to :-)
- vyberieme z kúpeľa..... preosejeme si múku so sódou bikarbónou
- vrátime sa k tekutej zmesi a pridáme vajíčka, zamiešame a pridávame múku, vypracujeme hustejšie liate cesto, ktoré si rozdelíme na dve "baj očko" rovnaké časti, tak že si polovicu odlejeme do druhej misy
- do jednej časti pridáme nadrobno sekané orechy
- do druhej kakao
- cesto vylejeme na papier na pečenie.....na 2 papiere orieškové cesto
- na ďalšie dva papiere kakaové cesto a rozotrieme na tenko, s okrajmi si nerobíme starosti, tie sa budú po upečení zarovnávať, cesto začína tuhnúť, ale nám to nevadí, lebo si ho pekne prenesieme na plech a dáme piecť...
- počas pečenia plátov si pripravíme plechovky Salka, ktoré sú uvarené aspoň jeden deň vopred (varíme vo vode 2 hodiny, varenie rátame od bodu varu a po hodine dolejeme vodu, ktorá sa odparila, aby plechovky boli po celý čas varenia ponorené vo vode)
plechovky otvoríme z každej strany a vyklopíme do misy, netreba pracne vyškrabovať z plechovky, lebo Salko nám počas varenia zhustlo na karamelovú zmes :-)
- sledujeme si pláty :-) a necháme vychladnúť...pokračujeme v kréme...do karamelového Salka pridáme maslo a vymiešame na krém...pozor na ochutnávačov,,,krém je prudko dobý a voňavý! radšej odložíme z dohľadu a dosahu!
- vychladnuté pláty prevrátime na dosku, odstránime papier na pečenie po okrajoch orežeme na rovnomerný obdĺžnik a prekrojíme na polovicu, tak dostaneme 4 orechové a 4 kakaové pláty, okraje odložíme do misky, zvlášť orechové a zvlášť kakaové, budeme ich potrebovať!
- pláty natierame krémom, zvlášť orechové a zvlášť kakaové,,,nemiešať pláty! vzniknú nám dve marlenky, jedna orechová, druhá kakaová...natrieme aj vrchný plát aj okraje, krému máme dosť
- teraz si pohľadáme ostaté odrezané okraje, ktoré sme si odložili do misiek a každé z nich rozmrvíme medzi dlaňami na omrvinky, do jednej misky pridáme sekané orechy a do druhej perníkové korenie a posypeme nimi príslušné marlenky, odložíme do chladničky...krájame najprv na kocky a potom na trojuholníky alebo na klasické rezy.
Takto máme z jednej dávky dva druhy marlenky :-) DOBRÚ CHUŤ.
|