Marlenka (fotorecept)

Autor receptu: rennatte

Akú Marlenku? Kakaovú či orieškovú? Jasne ze sa rodina nezhodne na jednej,,,tak prečo neurobiť obidve? Najlepšie z jedného cesta.

30
porcií
90 minút
príprava
10 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si papier na pečenie vo veľkosti plecha - 4 ks a rozložíme na stôl. Vo vodnom kúpeli vymiešame maslo a cukor a vydržíme aspoň 10 minút miešať na peknú zlatistú hmotu
  2. pridáme med a ešte vydržíme pri sporáku aspoň 5min, výsledok bude stáť za to :-)
  3. vyberieme z kúpeľa..... preosejeme si múku so sódou bikarbónou
  4. vrátime sa k tekutej zmesi a pridáme vajíčka, zamiešame a pridávame múku, vypracujeme hustejšie liate cesto, ktoré si rozdelíme na dve "baj očko" rovnaké časti, tak že si polovicu odlejeme do druhej misy
  5. do jednej časti pridáme nadrobno sekané orechy
  6. do druhej kakao
  7. cesto vylejeme na papier na pečenie.....na 2 papiere orieškové cesto
  8. na ďalšie dva papiere kakaové cesto a rozotrieme na tenko, s okrajmi si nerobíme starosti, tie sa budú po upečení zarovnávať, cesto začína tuhnúť, ale nám to nevadí, lebo si ho pekne prenesieme na plech a dáme piecť...
  9. počas pečenia plátov si pripravíme plechovky Salka, ktoré sú uvarené aspoň jeden deň vopred (varíme vo vode 2 hodiny, varenie rátame od bodu varu a po hodine dolejeme vodu, ktorá sa odparila, aby plechovky boli po celý čas varenia ponorené vo vode) plechovky otvoríme z každej strany a vyklopíme do misy, netreba pracne vyškrabovať z plechovky, lebo Salko nám počas varenia zhustlo na karamelovú zmes :-)
  10. sledujeme si pláty :-) a necháme vychladnúť...pokračujeme v kréme...do karamelového Salka pridáme maslo a vymiešame na krém...pozor na ochutnávačov,,,krém je prudko dobý a voňavý! radšej odložíme z dohľadu a dosahu!
  11. vychladnuté pláty prevrátime na dosku, odstránime papier na pečenie po okrajoch orežeme na rovnomerný obdĺžnik a prekrojíme na polovicu, tak dostaneme 4 orechové a 4 kakaové pláty, okraje odložíme do misky, zvlášť orechové a zvlášť kakaové, budeme ich potrebovať!
  12. pláty natierame krémom, zvlášť orechové a zvlášť kakaové,,,nemiešať pláty! vzniknú nám dve marlenky, jedna orechová, druhá kakaová...natrieme aj vrchný plát aj okraje, krému máme dosť
  13. teraz si pohľadáme ostaté odrezané okraje, ktoré sme si odložili do misiek a každé z nich rozmrvíme medzi dlaňami na omrvinky, do jednej misky pridáme sekané orechy a do druhej perníkové korenie a posypeme nimi príslušné marlenky, odložíme do chladničky...krájame najprv na kocky a potom na trojuholníky alebo na klasické rezy. Takto máme z jednej dávky dva druhy marlenky :-) DOBRÚ CHUŤ.