Foto: snezienka11
Jednoduchá príprava domáceho lekváru bez zbytočných želírovacích prípravkov s pravou ovocnou chuťou schovanou v sklenenom pohári.
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Množstvo marhúľ si každý zvolí sám, podľa toho koľko má, alebo koľko lekváru chce mať.
- 2
Marhule umyjeme, a pomocou nožíka povykrajujeme kôstky. Postupne marhule rozmixujeme v mixéri.
- 3
Kašovitú masu vylejeme do väčšieho hrnca. Prisypeme kryštálový cukor.Podľa toho ako sú marhule sladké. Sypeme dovtedy, pokým sa na zdá primerane sladký- treba ochutnávať :)
- 4
Hrnec dáme na sporák a na miernom ohňi za stáleho miešania varíme 20-40 minút (podľa množstva) tiež aj podľa toho, aký ho chceme mať. Ak ho chceme mať riedky varíme ho menej, a ak ho chceme mať hustejší (natierateľný na chlieb), tak ho varíme dlhšie.
- 5
Hotový lekvár pomocou naberačky nalievame do sklenených pohárov, ktoré ihneď uzatvárame a otáčame hore dnom, aby sa vytvoril podtlak. Necháme vychladnúť a lekvár je hotový.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu