Marhuľový lekvár

snezienka11 - fotkasnezienka11, 19. júla 2012

Jednoduchá príprava domáceho lekváru bez zbytočných želírovacích prípravkov s pravou ovocnou chuťou schovanou v sklenenom pohári.

25 minút
príprava
20-40 minút
tepelná úprava

Suroviny





Postup

  1. 1

    Množstvo marhúľ si každý zvolí sám, podľa toho koľko má, alebo koľko lekváru chce mať.

  2. 2

    Marhule umyjeme, a pomocou nožíka povykrajujeme kôstky. Postupne marhule rozmixujeme v mixéri.

  3. 3

    Kašovitú masu vylejeme do väčšieho hrnca. Prisypeme kryštálový cukor.Podľa toho ako sú marhule sladké. Sypeme dovtedy, pokým sa na zdá primerane sladký- treba ochutnávať :)

  4. 4

    Hrnec dáme na sporák a na miernom ohňi za stáleho miešania varíme 20-40 minút (podľa množstva) tiež aj podľa toho, aký ho chceme mať. Ak ho chceme mať riedky varíme ho menej, a ak ho chceme mať hustejší (natierateľný na chlieb), tak ho varíme dlhšie.

  5. 5

    Hotový lekvár pomocou naberačky nalievame do sklenených pohárov, ktoré ihneď uzatvárame a otáčame hore dnom, aby sa vytvoril podtlak. Necháme vychladnúť a lekvár je hotový.

Diskusia k receptu

eva53
taký v obchode nekúpim :-) Len keby boli domáce marhulky, z tých čo som kúpila od dedinskej babičky na trhu ako zaručene bio som sa vyhádzala vyrážkami, určite niekto niečo chemicky ošetril,možno jej sused uhorky :-(
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
To od marhúľ asi nebolo, marhule sa nestriekajú. Uhorky sú na zemi a pod marhuľami by ani nevyrástli. To si asi zjedla niečo iné.
izabella929
iste môže byť skvelý.-)) ja to robím trošku inak...marhule nemixuujem, ale odvážim a zasypem cukrom...rukami pomliaždim spolu všetko a nechám do druhého dňa presladzovať...na zvýraznenie chuti v každom prípade pridám vanilkový cukor a citornovú šťavu...
sazuna
Aj ja ho takto robim, akurat ze ho robim asi v 4roch hrncoch a varim tak mensie mnozstva :-)
marienka44
Ten cas varenia sa mi zda dlhy, lebo sa znicia vitaminy. Ja z takejto zmesi odoberam naberackou do 2 rajnic so sirsim dnom /aby sa rychlejsie odparila voda/ a varim po troche do zhustnutia/ musi byt tak husty, aby sa na dne vytvorila cesticka varechou, pripadne vyskusat hustotu na studenom tanieriku/. Postupne plnim pohare. Ked su 2 rajnice, ide to rychlejsie. Po naplneni pohara asi 2 cm od vrchu zavickujem a otocim hore dnom. Lekvar sa nekazi a moze sa pouzit aj do buchiet, nevytecie von pocas pecenia.
jaroslava31
Milá eva 53, veruže kúpiš dobré v obchode, ale od slovenského výrobcu. Marhule sa používajú také isté zo záhrad a varí sa to vo vákuových kotloch , kde teplota nepresiahne 70-80 stupňov, okamžite sa džem plní a pasterizuje. Myslím, že týmto šetrným spôsobom sa zničí menej vitamínov v ovocí. Bolo by nám už treba trochu rozlišovať výrobcov, lebo u slovenských sú neustále kontroly a tie naše produkty vôbec nie sú zlé.
joel
ja nemam problem ani so zahusťovadlami, veď koľko ečiek pojeme napr. v mäsových výrobkoch, podľa mňa džem vonia a chuti a ma aj peknu farbu aj keď je uvarený za 5 minut so zahusťovadlom
snezienka11
Veľká nevýhoda želírovacích prípravkov je tá, že keď robíte buchty džem z nich vytečie, pretože džem so želírovacím cukrom sa v rúre pri vysokej teplote rozpúšťa, a ostanú vám prázdne buchty. Ale keď sa natiera iba na chlieb je ideálny, lenže nemá takú chuť ako pravý domáci.
norietta
poznam taky pripad, ze z dvoch vedier plynych malin sa podarilo urobit lekvar do 5 flasticiek! tymto sposobom, bez pouzitia umelych zelir. pripravkov....bola v niecom chyba, alebo je to proste tak?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia