Marhuľový lekvár
Autor receptu: snezienka11
Jednoduchá príprava domáceho lekváru bez zbytočných želírovacích prípravkov s pravou ovocnou chuťou schovanou v sklenenom pohári.
25 minút príprava |
20-40 minút tepelná úprava |
Postup
- Množstvo marhúľ si každý zvolí sám, podľa toho koľko má, alebo koľko lekváru chce mať.
- Marhule umyjeme, a pomocou nožíka povykrajujeme kôstky. Postupne marhule rozmixujeme v mixéri.
- Kašovitú masu vylejeme do väčšieho hrnca. Prisypeme kryštálový cukor.Podľa toho ako sú marhule sladké. Sypeme dovtedy, pokým sa na zdá primerane sladký- treba ochutnávať :)
- Hrnec dáme na sporák a na miernom ohňi za stáleho miešania varíme 20-40 minút (podľa množstva) tiež aj podľa toho, aký ho chceme mať. Ak ho chceme mať riedky varíme ho menej, a ak ho chceme mať hustejší (natierateľný na chlieb), tak ho varíme dlhšie.
- Hotový lekvár pomocou naberačky nalievame do sklenených pohárov, ktoré ihneď uzatvárame a otáčame hore dnom, aby sa vytvoril podtlak. Necháme vychladnúť a lekvár je hotový.