Marhuľový lekvár ( fotorecept )

mariaklara - fotkamariaklara, 6. augusta 2012

Viem, že už je po marhuľovej sezóne. Takto ho robím ja už dlhé roky, takto ho robila moja maminka, jej mama. Teraz ho Zobraziť celý popis Viem, že už je po marhuľovej sezóne. Takto ho robím ja už dlhé roky, takto ho robila moja maminka, jej mama. Teraz ho takto robí aj moja dcéra. Na 1 l marhuľovej kaše 700 g kryštál. cukru.

20 - 30 minút
tepelná úprava

Suroviny

7 litrov
4,9 kg




Postup

  1. 1

    Marhule umyjeme a odkôstkujeme, pomelieme na mäsovom mlynčeku.

    Marhuľový lekvár ( fotorecept ) - obrázok 1
  2. 2

    Tak, ako melieme, presne si odmeriame množstvo, aby sme vedeli, koľko cukru budeme potrebovať. To znamená, že na 1 liter marhuľovej kaše dáme 700g kryštál. cukru.

  3. 3

    Pomleté marhule vylievame do väčšej nádoby a zasýpame cukrom. ( Pripravíme v jeden deň a na druhý varíme. )

    Marhuľový lekvár ( fotorecept ) - obrázok 3
  4. 4

    Občas premiešame, aby sa cukor rozpustil.

  5. 5

    Do kastrólov si odoberieme 10 väčších naberačiek. Varíme na dvoch kastróloch. t.j. v jednom si kašu predhrievame. Varíme až kým sa v strede kastrólu nezačne robiť tzv. cestička.

  6. 6

    Opatrne prelievame do suchých pohárikov

    Marhuľový lekvár ( fotorecept ) - obrázok 6
  7. 7

    Na vrchu posypeme mletou škoricou alebo nalejeme opatrne um. To je proti plesni. Zatvoríme a odložíme do deky, do suchého dunctu. Asi o 4 - 5 dní vyberieme, nalepíme štítok s dátumom roka a odložíme do pivnice na regál.

    Marhuľový lekvár ( fotorecept ) - obrázok 7

Diskusia k receptu

rajnica
To nie je dobré ani ako vtip - 4,9 kg cukor kryštál.
izabella929
super lekvár.-))) v Maďarsku je tento lekvár považovaný za č.1...)je to fajnotka.-)
sovka62
A takto veru robím aj ja, aj tých 700 g cukru na liter, len nemeliem a nedávam ani um, ani škoricu, lebo ani mama nedávala. A marhule zasypem cukrom deň vopred a nechám postáť.
izabella929
@sovka62 , veru aj ja tak robím ako ty, nechám presladzovať do druhého dňa..najnovšie pridávam vanilkový cukor, ale už som robila aj so škoricou,no zabila mi chuť marhúľ, lepšie mi povzniesla jeho chuť vanilka...občas dávam aj rum, alebo likér...nie je to pravidlo..
marienka44
@Mariaklara ,ja pridávam ešte citrónovu šťavu, ktorá zabezpečí peknú žiarivú farbu /nie nahnedlu / a ešte aj napomáha rosolovatiet lekvar akýkoľvek !
Aj ja varím po častiach v 2 rajniciach, môže potom ist aj do buchiet a nevytečie.