Foto: mariaklara
Viem, že už je po marhuľovej sezóne. Takto ho robím ja už dlhé roky, takto ho robila moja maminka, jej mama. Teraz ho Zobraziť celý popis Viem, že už je po marhuľovej sezóne. Takto ho robím ja už dlhé roky, takto ho robila moja maminka, jej mama. Teraz ho takto robí aj moja dcéra. Na 1 l marhuľovej kaše 700 g kryštál. cukru.
tepelná úprava
Postup
-
1
Marhule umyjeme a odkôstkujeme, pomelieme na mäsovom mlynčeku.
-
2
Tak, ako melieme, presne si odmeriame množstvo, aby sme vedeli, koľko cukru budeme potrebovať. To znamená, že na 1 liter marhuľovej kaše dáme 700g kryštál. cukru.
- 3
Pomleté marhule vylievame do väčšej nádoby a zasýpame cukrom. ( Pripravíme v jeden deň a na druhý varíme. )
- 4
Občas premiešame, aby sa cukor rozpustil.
- 5
Do kastrólov si odoberieme 10 väčších naberačiek. Varíme na dvoch kastróloch. t.j. v jednom si kašu predhrievame. Varíme až kým sa v strede kastrólu nezačne robiť tzv. cestička.
- 6
Opatrne prelievame do suchých pohárikov
- 7
Na vrchu posypeme mletou škoricou alebo nalejeme opatrne um. To je proti plesni. Zatvoríme a odložíme do deky, do suchého dunctu. Asi o 4 - 5 dní vyberieme, nalepíme štítok s dátumom roka a odložíme do pivnice na regál.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 3
Aj ja varím po častiach v 2 rajniciach, môže potom ist aj do buchiet a nevytečie.