Viem, že už je po marhuľovej sezóne. Takto ho robím ja už dlhé roky, takto ho robila moja maminka, jej mama. Teraz ho takto robí aj moja dcéra. Na 1 l marhuľovej kaše 700 g kryštál. cukru.
tepelná úprava
Postup
-
1
Marhule umyjeme a odkôstkujeme, pomelieme na mäsovom mlynčeku.
-
2
Tak, ako melieme, presne si odmeriame množstvo, aby sme vedeli, koľko cukru budeme potrebovať. To znamená, že na 1 liter marhuľovej kaše dáme 700g kryštál. cukru.
- 3
Pomleté marhule vylievame do väčšej nádoby a zasýpame cukrom. ( Pripravíme v jeden deň a na druhý varíme. )
- 4
Občas premiešame, aby sa cukor rozpustil.
- 5
Do kastrólov si odoberieme 10 väčších naberačiek. Varíme na dvoch kastróloch. t.j. v jednom si kašu predhrievame. Varíme až kým sa v strede kastrólu nezačne robiť tzv. cestička.
- 6
Opatrne prelievame do suchých pohárikov
- 7
Na vrchu posypeme mletou škoricou alebo nalejeme opatrne um. To je proti plesni. Zatvoríme a odložíme do deky, do suchého dunctu. Asi o 4 - 5 dní vyberieme, nalepíme štítok s dátumom roka a odložíme do pivnice na regál.
Zaujímavé video z archívu TV Varecha
Tipy na články
- 3
Aj ja varím po častiach v 2 rajniciach, môže potom ist aj do buchiet a nevytečie.