Marhuľový lekvár ( fotorecept )

Autor receptu: mariaklara

Viem, že už je po marhuľovej sezóne. Takto ho robím ja už dlhé roky, takto ho robila moja maminka, jej mama. Teraz ho takto robí aj moja dcéra. Na 1 l marhuľovej kaše 700 g kryštál. cukru.

20 - 30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Marhule umyjeme a odkôstkujeme, pomelieme na mäsovom mlynčeku.
  2. Tak, ako melieme, presne si odmeriame množstvo, aby sme vedeli, koľko cukru budeme potrebovať. To znamená, že na 1 liter marhuľovej kaše dáme 700g kryštál. cukru.
  3. Pomleté marhule vylievame do väčšej nádoby a zasýpame cukrom. ( Pripravíme v jeden deň a na druhý varíme. )
  4. Občas premiešame, aby sa cukor rozpustil.
  5. Do kastrólov si odoberieme 10 väčších naberačiek. Varíme na dvoch kastróloch. t.j. v jednom si kašu predhrievame. Varíme až kým sa v strede kastrólu nezačne robiť tzv. cestička.
  6. Opatrne prelievame do suchých pohárikov
  7. Na vrchu posypeme mletou škoricou alebo nalejeme opatrne um. To je proti plesni. Zatvoríme a odložíme do deky, do suchého dunctu. Asi o 4 - 5 dní vyberieme, nalepíme štítok s dátumom roka a odložíme do pivnice na regál.