Marhuľový lekvár ( fotorecept )
Autor receptu: mariaklara
Viem, že už je po marhuľovej sezóne. Takto ho robím ja už dlhé roky, takto ho robila moja maminka, jej mama. Teraz ho takto robí aj moja dcéra. Na 1 l marhuľovej kaše 700 g kryštál. cukru.
20 - 30 minút tepelná úprava |
Postup
- Marhule umyjeme a odkôstkujeme, pomelieme na mäsovom mlynčeku.
- Tak, ako melieme, presne si odmeriame množstvo, aby sme vedeli, koľko cukru budeme potrebovať. To znamená, že na 1 liter marhuľovej kaše dáme 700g kryštál. cukru.
- Pomleté marhule vylievame do väčšej nádoby a zasýpame cukrom. ( Pripravíme v jeden deň a na druhý varíme. )
- Občas premiešame, aby sa cukor rozpustil.
- Do kastrólov si odoberieme 10 väčších naberačiek. Varíme na dvoch kastróloch. t.j. v jednom si kašu predhrievame. Varíme až kým sa v strede kastrólu nezačne robiť tzv. cestička.
- Opatrne prelievame do suchých pohárikov
- Na vrchu posypeme mletou škoricou alebo nalejeme opatrne um. To je proti plesni. Zatvoríme a odložíme do deky, do suchého dunctu. Asi o 4 - 5 dní vyberieme, nalepíme štítok s dátumom roka a odložíme do pivnice na regál.