Marhuľový džem s vanilkou..

izabella929 - fotkaizabella929, 7. júla 2012

Tento džem nikdy nesmie chýbať na poličke v špajzi..povazujem ho za jedničku spomedzi všetkých džemov..aj keď robievam ešte aj červeného melonu, ale tento si Zobraziť celý popisTento džem nikdy nesmie chýbať na poličke v špajzi..povazujem ho za jedničku spomedzi všetkých džemov..aj keď robievam ešte aj červeného melonu, ale tento si najviac považujem..

3
porcie
120 minút
príprava

Suroviny





Postup

  1. 1

    Už som sa nemohla dočkať, kedy moja marhuľka 4 ročná konečne zarodí.Ešťe ťažšie sa mi čakalo teraz, keď bola krásne ovešaná nádhernými marhuľkami.. a čo by to bol za pestovateľ, aby sa netešil,aký druh marhuľky má a akú má tento nový skvost chuť..no parádne sú veru.-)

    Marhuľový džem s vanilkou.. - obrázok 1
  2. 2

    Takže niečo sme pojedli, ale aby som tú chuť a krásnu farbu mala na očiach,urobila som si marhuľkový džem..dobre som ich umyla, vykôskovala, poriadne umyla a pokrájala na kocky, zasypala krištálovým cukrom a nechala presladzovať do druhého dňa..

  3. 3

    Dnes ráno som ich postavila na sporák a uvarila..do už skoro horového džemu som pridala 1 vanilkový cukor, šťavu aj kôru z jedného citronu a dovarila do hotova..

    Marhuľový džem s vanilkou.. - obrázok 3
  4. 4

    Ešte horúci som naplnila do umytých vysterilizovaných pohárov a otočila hore dnom..

    Marhuľový džem s vanilkou.. - obrázok 4
  5. 5

    a aby sa mi krásne vynímal na poličke a vždy som vedela, že to je z mojej prvej úrody, označila som ich takými veselým i nálepkami...dobrú chuť......

    Marhuľový džem s vanilkou.. - obrázok 5

Diskusia k receptu

askadaniela
emmm, už sa teším na naše marhuľky, ešte im treba tak zo dva dni, aby dozreli...urobím trochu želé a aj džem podľa teba :D
danda3
Ja som tiež dnes varila marhuľový džem, mňam, ja ho tiež považujem za jeden naj naj džem a konečne som sa do prasknutia najedla marhúľ...♥
izabella929
@danda3 , veu aj ja ich považujem za špičkové ovocie, má nádhernú vôňu a farbu...no a chuti, škoda písať.-))
danda3
Sa teším na zajtrajšie raňajky, chlebík s maslom a marhuľovým džemom...
sovka62
Tohto roku nevarím, mám veľa od vlani, ale o rok vyskúšam podľa teba s vanilkou a citrónom, aspoň jednu dávku. Som zvedavá na tú chuť.
modrykamen
Závidím vám, pretože ja tento rok marhuľový lekvár nerobím, lebo mi marhuľa vyhynula a nová ešte nerodí. Každý máme svoj recept na lekvár, ale zaujímal by ma pomer marhúľ a cukru.
izabella929
@sovka62 , ja tiež mám až do nového zásobu...minulý rok som kúpila v Maďarsku na trhu..boli krásne a mohla som si navyberať podľa svojho gustu...má výbornú chuť...)
izabella929
@modrykamen..na 1 kg ovocia dávam 400g. cukru..Nuž marhule v týchto našich končinách majú krátku životnosť..minulý rok mi vyschol obrovský strom, mala som na ňom okolo 200kg ovocia a vyschol spolu s ovocím na strome..bola som veľmi smutná..ešte som to nikdy nevidela..teraz dosádzam marhule postupne, aby vždy bol strom, ktorý mi zarodí..teraz mám 3 stromy postupne dokupované..
paleva
ja sa tiež zajtra chystám na džem, takže vyskúšam aj s citronom, ešte som to takto nepočula, na aké množstvo jeden citron? dik
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Tak ja som navarila z 10 litrov majči, ale tento Tvoj ešte skúsim. Nám marhule už v tomto teple pomaly končia, ale zajtra ešte niečo nájdem.
Koľko cukru dávaš na kilo marhúl?
izabella929
@paleva , to záleží od teba, aké máš radšej, či aby bol kyslavkavý, alebo sladší...robila som len tieto 3 poháre z totohočnej novej úrody, teraz zarodil stromček prvý krát a bolo na ňom 3 kg ovocia..ale som robila z dávky 1,20 kg a dala som šťavu z celého citronu aj kôru a na 1 kg ovocia som dala 400g cukru..a jedna vanilka bohate stačí...môžeš dať aj 2 citrony, nič nepokazíš...prajem, aby sa vydaril a chutil.-)
izabella929
@esi , dík zakomentár.-) na 1 kg pokrájaného ovocia som dala 400g. cukru a nechala som ho do druhého dňa presladzovať...veru, rýchlo dozrieva všetko, lebo toto teplo to urýchľuje...
neposed
veru citronom sa nic nepokazi. Aj ja robim podobne, len miesto vanilky davam mletu skoricu. Takto mi to chuti.
marsis
Tvoj recept je veľmi inšpiratívny. Len nepíšeš, na aké množstvo ovocia si dala 1 vanilkáč. Ja som za šúpanie marhulí, teda koža sa dá krásne stiahnuť, ak sú dostatočne zrelé. Je to robota, ale tá farba a chuť je potom delikátna. Skúšali ste niektorá použiť pravú vanilku - struk? Ak budem mať ovocie, urobím...
izabella929
@neposed ,jasné, veď si to môže každý urobiť podľa seba, ja som chcela iba ukázať, ako to robím ja...môže to mať zaujímavú chuť aj so škoricou...zdá sa mi, že škorica tú chuť nasmeruje celkom inam...OK, vyskúšam aj ja...)
izabella929
@marsis ,nuž to záleží od toho, ako veľmi chceš zvýrazniť chuť tej vanilky v džeme..som skôr za to, aby to mierne tam bolo cíťiť, ale aby to nebolo dominantné...na 1,20 kg..ovocia som dala celú vanilku...nuž struky som neskúsila, ale čo nie je, môže byť...) ja rada experimentujem v gastronomii.)
babidka
U nas marhule tie zimy nepreziju a preto musime kupovat marhule "dole" pri Michalovciach ci Trebisove . Dzem mame velmi radi a uz som tiez uvazovala , ake by to bolo s cerstvym vanilkovym strukom ? Vanilky mam teraz dost a tak skusim , ake to bude ...S mletou skoricou mi dzem nechutil , ale ked som dala kusky - drievka tak to bolo dobre . Na 2 kg ovocia som dala 2 asi 6 cm kusky skorice a varilia som to s nimi . Pred nalievanim do flasticiek som skoricu vybrala .
izabella929
@babidka , nuž je to tam u vás poriadne ďaleko až na hranici asi...aj zimy sú u vás veľmi tuhé...tu u nás je mierne podnebie, ale tento rok to už je neznediteľné...horúčavy vždy okolo 38 st. a vnoci sa nedá spať je vždy okolo 21 st. ...nemyslím si, že škorica je dobrá pre marhuľový džem, n ejak mi to nejde do kopy...vanilka ano...aj citrony...super.-))
paleva
dakujem za návod a radu, idem na to, všetkým varecháčkam želám veľa úspechov pri zaváraní.
izabella929
@paleva , ďakujem pekne,.) ak niečo, napíš, poradím robím toho strašne veľa zo všetkého,.čo sa dá zavárať...na sladko aj na kyslo...
izabella929
@margaretka28 , mne sa marhuľový míňa najviac, potom ríbezlový a až potom jablkový...tem ná výbornú kvalitu, vhodný do koláčov, lebo nevytečie...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia