Mandľové laskonky fotorecept
cukrárka hotela Villa Nečas v Žiline, 16. októbra 2015
Foto: Ľuboš Pilc
porcií
príprava
na 130 °C
Suroviny
3 – 4 ks |
|
235 g |
|
65 g |
|
125 g pomleté |
|
62 g |
|
Plnka: | |
0,5 l |
|
180 g |
|
60 g |
|
0,5 kg |
|
125 g |
|
125 ml na karamel |
|
podľa chuti pomleté |
|
Postup
-
1
Najskôr dáme uvariť cukrový rozvar zložený z vody a dvoch tretín kryštálového cukru. Rozvar varíme, až kým nevznikne plynulá retiazka, teda pomocou očka vytvoreného z potravinového drôtu: Očko namočíme do rozvaru a skúsime (ako keď robíme bubliny s bublifukom) vytvoriť plynulú retiazku bublín. Ak sa netvorí retiazka, rozvar ešte nie je hotový.- 2
Keď sa už bublinky tvoria, začneme šľahať zvyšný cukor s bielkami na tuhý sneh. Potom pomaly vlievame rozvar do snehu a pomaly ho miešame v mixéri. Nakoniec pridáme zmiešané mandle s cukrom a opatrne zamiešame. Hmotu nanášame pomocou šablóny na papier na pečenie a laskonky sušíme pri teplote 130 °C asi 20 minút, upečené sú vtedy, keď sa odliepajú od papiera.- 3
Plnka: Najskôr pripravíme karamel z cukru a zo smotany na šľahanie tak, že cukor roztopíme a pridáme smotanu. Z mlieka, cukru a zo Zlatého klasu uvaríme tuhý puding, po vychladnutí pridáme maslo a vyšľaháme, nakoniec pridáme karamel a orechy, zamiešame a plníme laskonky, lepíme po dve spolu.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu