Mandľové laskonky fotorecept

Michaela Záňová
cukrárka hotela Villa Nečas v Žiline, 16. októbra 2015
Mandľové laskonky (fotorecept)
Foto: Ľuboš Pilc
8
porcií
25 minút
príprava
20 minút
na 130 °C

Suroviny

3 – 4 ks
235 g
65 g
125 g pomleté
62 g
Plnka:
0,5 l
180 g
60 g
0,5 kg
125 g
125 ml na karamel
podľa chuti pomleté




Postup

  1. 1



    Najskôr dáme uvariť cukrový rozvar zložený z vody a dvoch tretín kryštálového cukru. Rozvar varíme, až kým nevznikne plynulá retiazka, teda pomocou očka vytvoreného z potravinového drôtu: Očko namočíme do rozvaru a skúsime (ako keď robíme bubliny s bublifukom) vytvoriť plynulú retiazku bublín. Ak sa netvorí retiazka, rozvar ešte nie je hotový.

  2. 2



    Keď sa už bublinky tvoria, začneme šľahať zvyšný cukor s bielkami na tuhý sneh. Potom pomaly vlievame rozvar do snehu a pomaly ho miešame v mixéri. Nakoniec pridáme zmiešané mandle s cukrom a opatrne zamiešame. Hmotu nanášame pomocou šablóny na papier na pečenie a laskonky sušíme pri teplote 130 °C asi 20 minút, upečené sú vtedy, keď sa odliepajú od papiera.

  3. 3



    Plnka: Najskôr pripravíme karamel z cukru a zo smotany na šľahanie tak, že cukor roztopíme a pridáme smotanu. Z mlieka, cukru a zo Zlatého klasu uvaríme tuhý puding, po vychladnutí pridáme maslo a vyšľaháme, nakoniec pridáme karamel a orechy, zamiešame a plníme laskonky, lepíme po dve spolu.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia