Mandľové laskonky (fotorecept)

Autor receptu: redakcia

8
porcií
25 minút
príprava
20 minút
na 130 °C

Suroviny

Postup



  1. Najskôr dáme uvariť cukrový rozvar zložený z vody a dvoch tretín kryštálového cukru. Rozvar varíme, až kým nevznikne plynulá retiazka, teda pomocou očka vytvoreného z potravinového drôtu: Očko namočíme do rozvaru a skúsime (ako keď robíme bubliny s bublifukom) vytvoriť plynulú retiazku bublín. Ak sa netvorí retiazka, rozvar ešte nie je hotový.


  2. Keď sa už bublinky tvoria, začneme šľahať zvyšný cukor s bielkami na tuhý sneh. Potom pomaly vlievame rozvar do snehu a pomaly ho miešame v mixéri. Nakoniec pridáme zmiešané mandle s cukrom a opatrne zamiešame. Hmotu nanášame pomocou šablóny na papier na pečenie a laskonky sušíme pri teplote 130 °C asi 20 minút, upečené sú vtedy, keď sa odliepajú od papiera.


  3. Plnka: Najskôr pripravíme karamel z cukru a zo smotany na šľahanie tak, že cukor roztopíme a pridáme smotanu. Z mlieka, cukru a zo Zlatého klasu uvaríme tuhý puding, po vychladnutí pridáme maslo a vyšľaháme, nakoniec pridáme karamel a orechy, zamiešame a plníme laskonky, lepíme po dve spolu.