Mandľové laskonky (fotorecept)
Autor receptu: redakcia
8 porcií |
25 minút príprava |
20 minút na 130 °C |
Postup
Najskôr dáme uvariť cukrový rozvar zložený
z vody a dvoch tretín kryštálového cukru. Rozvar
varíme, až kým nevznikne plynulá retiazka,
teda pomocou očka vytvoreného z potravinového
drôtu: Očko namočíme do rozvaru a skúsime
(ako keď robíme bubliny s bublifukom)
vytvoriť plynulú retiazku bublín. Ak sa netvorí
retiazka, rozvar ešte nie je hotový.
Keď sa už bublinky tvoria, začneme šľahať
zvyšný cukor s bielkami na tuhý sneh. Potom
pomaly vlievame rozvar do snehu a pomaly
ho miešame v mixéri. Nakoniec pridáme zmiešané
mandle s cukrom a opatrne zamiešame.
Hmotu nanášame pomocou šablóny na papier
na pečenie a laskonky sušíme pri teplote 130 °C
asi 20 minút, upečené sú vtedy, keď sa odliepajú
od papiera.
Plnka: Najskôr pripravíme karamel z cukru a zo
smotany na šľahanie tak, že cukor roztopíme
a pridáme smotanu. Z mlieka, cukru a zo Zlatého
klasu uvaríme tuhý puding, po vychladnutí
pridáme maslo a vyšľaháme, nakoniec pridáme
karamel a orechy, zamiešame a plníme
laskonky, lepíme po dve spolu.
|