Mandľová plnka z Holandska fotorecept

janger - fotkajanger, 6. decembra 2011
Mandľová plnka z Holandska (fotorecept)
Foto: janger

Toto je taka univerzalna plnka. Pouziva sa do mnohych receptov. Davam ju sem zvlast, aby sa dala v pripade potreby lahko vyhladat. Pridam sem Zobraziť celý popisToto je taka univerzalna plnka. Pouziva sa do mnohych receptov. Davam ju sem zvlast, aby sa dala v pripade potreby lahko vyhladat. Pridam sem postupne par receptov, v ktorych sa pouziva. Musim sa priznat, ze som ju doteraz kupovala vzdy hotovu. Myslim, ze na Slovensku nie je dostat hotova, tak som si povedala, ze ju pre vas pripravim, aby ste mohli vyskusat aj vy. Vyborne je aj ako plnka do vianocnej stoly...

Suroviny

300 g
300 g
60 g




Postup

  1. 1

    Tuto plnku je dobre pripravit si popredu a nechat ju v chladnicke v uzavretej nadobke aspon tyzden odpocivat. Mozete si pripravit do zasoby, kolko chcete. Ja som robila z hore uvedeneho mnozstva. Vyborna je aj v niektorych vianocnych receptoch...Treba mat to vajce samozrejme uplne cerstve. A tym, ze je to stale v chlade a je tam kopu cukru, tak by sa tomu nemalo stat nic. A potom sa to este pecie, neje sa to surove...Ak by ste sa predsa len bali, tak si spravte najprv len mandle s cukrom. Ak su mandle dobre olejove, tak by sa to trosku malo spojit, alebo dajte trochu citronovej stavy, alebo vody. A este dalsia alternativa, spravit vsetko tesne az pred pouzitim....

    Mandľová plnka z Holandska (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mandle su dostat rozne. Niektore su olejnatejsie, niektore suchsie. Posekala som ich v mixeri (blender), spolu s cukrom. Nie uplne na prasok. Pridala som 3 male lyzicky postruhanej citronovej korky. Mala som hotovu, z obchodu (od Oetkera).Ak budete davat cerstvu, tak staci aj menej. Chut citronovej korky by nemala prevysit chut mandli. Je tam len na to, aby dodala tym mandliam taky smrnc.

    Mandľová plnka z Holandska (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vysypala som to z mixera do misky.Tie moje mandle boli asi trosku malo olejnate, lebo ta postruhana zmes bola dost sucha. Moze sa dat aj trochu citronovej stavy. Ja som nedala, dala som trosku vody (asi 1 lyzicu).

  4. 4

    Potom som si rozslahala vajicka. Postupne som to pridavala do mandli. A miesila som uz len rukou, aby som citila konzistenciu. Nepouzila som cele dve vajcia, len asi 60 g. To stacilo. Hmota sa mi pekne spojila. Dala som ju do uzavretej nadobky a islo to odpocivat do chladnicky.

    Mandľová plnka z Holandska (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ak tuto mandlovu plnku budeme potrebovat na pecenie, tak ju vopred vyberieme z chladnicky, aby trosku zmakla. Na niektore recepty (ak ju potrebujeme redsiu), mozeme ju rozriedit, napr. troskou vody, alebo smotanou, co sa dava do kavy, alebo pridame este trosicku rozslahaneho vajca. Tiez aj par sekund v mikrovlnke ju spravi maksou.

Diskusia k receptu

alexdidi
Tak na toto čakám už riadne dlho.Pred časom naše PO pekárne piekli výborné koláčiky z pľundrového cesta s mandľovou a slivkovo lekvárovou plnkou.Už ich nerobia,ale nevedela som prísť na to,ako robia tú mandľovú plnku a vyzerala presne ako tá tvoja.Ďakujem moc,a keď napečiem,pridám na Varechu.
anaska
@Janger , dakujem za recept. Je zrozumiteľne napísaný a pekne vyfotený, ukladám do KK.
jatanika
pravdu máš @alexdidi , tiež som tie mandľové rada kupovala ... @janger , tak tvoje receptíky dnes zaradom dávam do kk :-)) a určite skúsim
marianne69
a Ty mila@janger vies aku radost si mi s tou plnkou spravila?pretoze chcem piect tie moje cherry croassands,(ktore mam v diskusii),ci ako sa to pise a takato plnka je tam ako stvorena,presne taka tam ma byt.A nevedela so ako ju spravit dobre,este musim pohladat vhodne cesto na croassanty a pustim sa do toho,Tajnu prisadu uz viem:-)Dakujeeeeem:-)
danielas
Páči sa mi Tvoja mandľová plnka,tiež by som ju chcela urobiť. Rozmýšľam o tom surovom vajci. Aj týždeň necháš v chladničke.Čo ho konzervuje, chlad?cukor? nepokazí sa to?
janger
Dievcata, som rada, ze sa vam paci. Tiez som tuto plnku na Slovensku este nevidela...@marianne , tak sa tesim na croissanty :-))).
@danielas , vajce je uplne cerstve, takze za tyzden sa mu nic nestane. A samozrejme chlad a cukor mu tiez pomozu. Ale mozes to spravit tak, ze si popredu spravis len mandle s cukrom, ak su mandle dobre olejove, tak sa ti to trosku spoji. Ak sa to nespoji, daj si trosku citronovej stavy, alebo vody. A az tesne pred pouzitim si pridaj to vajce. Asi toto este idem pripisat aj do postupu...
palokuchki
Janka s tymto receptom si asi viacerym urobila radost. Ja si ho tiez ukladam.
babav
Dakujem za tento recept...velmi sa mi zide .... v niektorych receptch ako nahrada za vlasske orechy....;-)
babidka
aj ja patrim k tym , co si im urobila radost :-)))) cokolada a mandle su moja slabost ...:-)
janger
Fajn, ze som sa zavdacila...Nech sa vam dari a nech chuti :-). @tetrisss , to som si aj myslela, ze toto je zase trosku ine, ako slovenske (vyborne) recepty. A budem sa snazit ;-).
jerica
Jani, TVOJ RECEPTÍK JE TIEŽ ČO PATRÍ AJ MEDZI DOBRÉ RADY , ukladám:-))
janger
Dakujem :-).
@marienka44 , nemas iny kuchynsky robot s nozmi? Ze by si to v tom posekala? Ale da sa aj pomliet, tak ako melies orechy. Bude to trosku jemnejsie. Ale len raz pomliet, nie tak, ako na marcipan, to sa melie parkrat...A este je tu jedna moznost ;-))), v maziari...Tak to robievali ludia volakedy, ked neboli este vselijake elektricke vymozenosti
:-))). Dufam, ze sa podari.
3sandra3
chcem tútu plnku robiť teraz v sobotu. Nebude vadiť, keď ju nemám vopred pripravenú a pripravím ju až tesne pred pečením? Aký je v tom rozdiel? Totiž, až dnes som si to prečítala.
janger
@3sandra3 , pri vsetkych receptoch na tuto plnku sa hovori, ze by sa mala nechat odlezat - vyzriet. Cukor sa rozpusti, chute sa spoja. Ale aj ked ju pouzijes hned, nic sa nestane. Ale lepsia je, ked postoji :-).
3sandra3
o.k. dakujem,,, tak ja ju budem robiť teraz na nedeľu , tak zajtra si pripravím tú plnku, a potom isto urobím venček aj k Vianociam, takže si zarobím plnku z dvojnásobného množstva




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia