Mandľová plnka z Holandska (fotorecept)

Autor receptu: janger

Toto je taka univerzalna plnka. Pouziva sa do mnohych receptov. Davam ju sem zvlast, aby sa dala v pripade potreby lahko vyhladat. Pridam sem postupne par receptov, v ktorych sa pouziva. Musim sa priznat, ze som ju doteraz kupovala vzdy hotovu. Myslim, ze na Slovensku nie je dostat hotova, tak som si povedala, ze ju pre vas pripravim, aby ste mohli vyskusat aj vy. Vyborne je aj ako plnka do vianocnej stoly...

Postup

  1. Tuto plnku je dobre pripravit si popredu a nechat ju v chladnicke v uzavretej nadobke aspon tyzden odpocivat. Mozete si pripravit do zasoby, kolko chcete. Ja som robila z hore uvedeneho mnozstva. Vyborna je aj v niektorych vianocnych receptoch...Treba mat to vajce samozrejme uplne cerstve. A tym, ze je to stale v chlade a je tam kopu cukru, tak by sa tomu nemalo stat nic. A potom sa to este pecie, neje sa to surove...Ak by ste sa predsa len bali, tak si spravte najprv len mandle s cukrom. Ak su mandle dobre olejove, tak by sa to trosku malo spojit, alebo dajte trochu citronovej stavy, alebo vody. A este dalsia alternativa, spravit vsetko tesne az pred pouzitim....
  2. Mandle su dostat rozne. Niektore su olejnatejsie, niektore suchsie. Posekala som ich v mixeri (blender), spolu s cukrom. Nie uplne na prasok. Pridala som 3 male lyzicky postruhanej citronovej korky. Mala som hotovu, z obchodu (od Oetkera).Ak budete davat cerstvu, tak staci aj menej. Chut citronovej korky by nemala prevysit chut mandli. Je tam len na to, aby dodala tym mandliam taky smrnc.
  3. Vysypala som to z mixera do misky.Tie moje mandle boli asi trosku malo olejnate, lebo ta postruhana zmes bola dost sucha. Moze sa dat aj trochu citronovej stavy. Ja som nedala, dala som trosku vody (asi 1 lyzicu).
  4. Potom som si rozslahala vajicka. Postupne som to pridavala do mandli. A miesila som uz len rukou, aby som citila konzistenciu. Nepouzila som cele dve vajcia, len asi 60 g. To stacilo. Hmota sa mi pekne spojila. Dala som ju do uzavretej nadobky a islo to odpocivat do chladnicky.
  5. Ak tuto mandlovu plnku budeme potrebovat na pecenie, tak ju vopred vyberieme z chladnicky, aby trosku zmakla. Na niektore recepty (ak ju potrebujeme redsiu), mozeme ju rozriedit, napr. troskou vody, alebo smotanou, co sa dava do kavy, alebo pridame este trosicku rozslahaneho vajca. Tiez aj par sekund v mikrovlnke ju spravi maksou.